Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Τι δίνει η Αθήνα στην τρόικα για να ξεκινήσει η αξιολόγηση

Στο Eurogroup της Πέμπτης οι πρώτες ενδείξεις για την στάση των πιστωτών


Το πάρε δώσε της Ελλάδας με τους δανειστές...
111
Του Βαγγέλη Δουράκη
Στο Eurogroup της Πέμπτης ρίχνει την «ζαριά» της η Ελλάδα, προκειμένου να «αγοράσει» χρόνο μεταθέτοντας για το μέλλον «καυτά» ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό και οι ομαδικές απολύσεις: Για να το πετύχει αυτό όμως θα κάνει και … υποχωρήσεις.
Στο Eurogroup της Πέμπτης ρίχνει την «ζαριά» της η Ελλάδα, προκειμένου να «αγοράσει» χρόνο μεταθέτοντας για το μέλλον «καυτά» ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό και οι ομαδικές απολύσεις: Για να το πετύχει αυτό όμως θα κάνει και … υποχωρήσεις.
Έως την Τετάρτη, το αργότερο, η Αθήνα θα καταθέσει τις προτάσεις της στην τρόικα, ώστε να «ξεμπλοκάρει» η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην χώρα μας και να ξεκινήσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Δεδομένης μιας τέτοιας εξέλιξης, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα μεταβεί με «ανοιχτά χαρτιά» στην Σύνοδο του Eurogroup την Πέμπτη:
Η συνεδρίαση των Βρυξελλών σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των συζητήσεων για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και την μετάβαση σε μια «δομική σύμβαση», όπως την «βάφτισε» ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Η Αθήνα θα κάνει μερικά βήματα πίσω στους τομείς του Δημοσίου, του συνδικαλιστικού νόμου και την απελευθέρωσης αγορών και επαγγελμάτων ικανοποιώντας αιτήματα των δανειστών, με στόχο να «κερδίσει» χρόνο για το Ασφαλιστικό και να βγάλει εκτός ατζέντας το ζήτημα των απολύσεων χωρίς όριο στον ιδιωτικό τομέα.
Βεβαίως, το εάν ο σχεδιασμός της ελληνικής πλευράς είναι επαρκής για να καμφθεί η στάση των δανειστών θα φανεί το βράδυ την Πέμπτης από την απάντηση των Ευρωπαίων στο Eurogroup: Εάν ανάψει «πράσινο φως» τότε στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι «η τρόικα να κατασκηνώσει στην Αθήνα» -όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες- «ώστε να κλείσουν όλα τα θέματα της αξιολόγησης ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και στη συνέχεια να κλειδώσει η νέα σχέση από το 2015 και η λύση για το χρέος».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση κινείται στα ακόλουθα μέτωπα:
-Δημόσιο. Εκτός από την μνημονιακή υποχρέωση για 5.500 απολύσεις ως το τέλος του έτους, για τις οποίες ο αρμόδιος Υπουργούς κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα γίνουν, το μεγάλο θέμα είναι το Νέο Μισθολόγιο. Στο σχέδιο που καταρτίζεται ο εισαγωγικός μισθός των 680 ευρώ που προβλεπόταν για τους νεοδιοριζόμενους υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν θα υπάρχει, καθώς στο εξής δεν θα γίνονται προσλήψεις υπαλλήλων που έχουν αποφοιτήσει μόνο από το γυμνάσιο. Παράλληλα στις υπόλοιπες κατηγορίες υπαλλήλων (δευτεροβάθμιας και τεχνολογικής εκπαίδευσης οι μισθοί θα διαμορφωθούν στα 748 ευρώ τον μήνα (από 858 ευρώ) ενώ για την τεχνολογική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα μειωθούν στα 958 ευρώ αλλά συγχρόνως θα καταβάλλεται επίδομα οικονομικής στήριξης για όσους πηγαίνουν στην επαρχία. Ετσι οι αμοιβές τους θα φτάσουν τουλάχιστον στο σημερινό επίπεδο των 1.037 ευρώ για την τεχνολογική εκπαίδευση και των 1.092 ευρώ τον μήνα για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση κατά την πρόσληψή τους.
-Ασφαλιστικό-Εργασιακά. Η κυβέρνηση δεν θέλει να αρχίσει αμέσως ο διάλογος για ένα Νέο Ασφαλιστικό όπως δεσμεύτηκε ότι θα κάνει στο αναθεωρημένο μνημόνιο που υπέγραψε το Μάιο. Η τρόικα πιέζει εδώ και μήνες για μείωση κατώτατων συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας πάνω στη βάση των νέων αναλογιστικών μελετών αλλά των στοιχείων του Προϋπολογισμού που δείχνουν ότι το έλλειμμα το 2004 διευρύνθηκε κατά 810 εκατ. ευρώ. Η Αθήνα απορρίπτει μείωση συντάξεων και όρια ηλικίας αλλά λέει «ναι» στη μεταρρύθμιση των εφάπαξ παροχών και των επικουρικών συντάξεων προκειμένου να εξαλειφθούν τα ελλείμματα. Ετσι αναμένονται μειώσεις επικουρικών συντάξεων της τάξης 2%-4% και ενοποίηση εισφορών και παροχών στα Ταμεία που έχουν συγχωνευθεί μόνο κατ' όνομα (όπως ΤΑΕ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ στον ΟΑΕΕ). Στα Εργασιακά η κυβέρνηση απορρίπτει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά λέει «ναι» στο νέο συνδικαλιστικό νόμο και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να κάνει πίσω και στο λοκάουτ (ανταπεργία εργοδοτών).
-Συνδικαλιστικός νόμος. Η παρέμβαση για το συνδικαλιστικό νόμο προβλέπει ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των μελών των συνδικάτων (50% + 1) ενώ ο χρόνος προειδοποίησης για την εκδήλωση απεργίας θα αυξηθεί από 24 σε 48 ώρες. Παράλληλα έρχονται αλλαγές στο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών.
-Μεταρρύθμιση ΦΠΑ. Η κυβέρνηση απορρίπτει προς ώρας την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά όπου ισχύει μειωμένος συντελεστής αλλά συζητά διάφορα σενάρια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
-Ιδρυση επιχειρήσεων-επαγγέλματα: Το Μαξίμου θέλει να ξεμπλέξει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας δύο μεταρρυθμίσεις που δεσμεύτηκε ότι θα κάνει αλλά έχουν «κολλήσει». Η πρώτη είναι η συνολική παρέμβαση για την απλοποίηση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα η οποία θα αφορά μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και θα έχει στόχο να ξεκολλήσει την Ελλάδα από την τελευταία θέση στην Ευρώπη. Παράλληλα αναμένονται... σημάδια ζωής από την 40μελή Επιτροπή η οποία συστάθηκε υπό το υπουργείο Οικονομικών για να διαπιστωθεί γιατί δεν άνοιξαν δεκάδες επαγγέλματα παρά τη «βροχή» ρυθμίσεων. Την ίδια στιγμή ιδιωτική μελέτη θα οδηγήσει σε νέο άνοιγμα του επαγγέλματος για δικηγόρους, μηχανικούς δημοσίων έργων, φαρμακοποιούς, ελεγκτές, εκτελωνιστές, ηλεκτρολόγους - υδραυλικούς και παρόχους υγείας.
http://www.matrix24.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs