Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Χαρδούβελης: Μακροχρόνια η σχέση με τους δανειστές


Για μια περίοδο προσαρμογής έως ότου υπάρξει η πλήρης έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο, έκανε λόγο χθες βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, επισημαίνοντας πως η σχέση με τους δανειστές θα διαρκέσει πολλά χρόνια, μέχρι την αποπληρωμή του 75% των δανείων, αν και όπως διευκρίνισε δεν θα είναι η ίδια σχέση με τώρα.
Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή "Ανατροπή" του MEGA είπε ότι «θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής, ίσως έξι μήνες, ίσως ένας χρόνος, έως ότου βγούμε εντελώς από το μνημόνιο» και έφερε ως παράδειγμα την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Επανέλαβε τη ρητορική της κυβέρνησης περί εξόδου από το μνημόνιο και εκτίμησε ότι «δεν θα μας τραβούν από το αυτί από την 1η Ιανουαρίου. Θα μας αφήνουν ελεύθερους να αποφασίσουμε.»
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μια νέα σχέση, η οποία όμως «είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης» και ξεκαθάρισε ότι «το ΔΝΤ δεν θα φύγει εντελώς θα είναι παρατηρητής».
Μίλησε επίσης για μία «συνετή και καθαρή έξοδο» και εκτίμησε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες ενώ για το δημόσιο χρέος εκτίμησε ότι θα καταστεί βιώσιμο με τις κινήσεις της κυβέρνησης. «Έχουν υποσχεθεί ότι κάτι θα μας δώσουν. Ελπίζουμε ότι θα το πάρουμε», πρόσθεσε.
Έτος ανάπτυξης το 2015
Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι το 2014 θα είναι έτος σταθεροποίησης, με μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,5%, αλλά το 2015 θα είναι έτος ανάπτυξης, με αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2,5%.
«Το μέλημά μας είναι το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση και πώς θα φτιάξουμε την επόμενη ημέρα. Τότε θα δείτε ότι η αγορά θα αναθαρρήσει και τα spreads θα μειώνονται και τα υπόλοιπα κόμματα θα προστρέξουν στη γραμμή της κυβέρνησης. Και ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να συμφωνήσει στη δική μας γραμμή. Η αργοπορία και η κάθε καθυστέρηση έχει κόστος», είπε ακόμα ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να φύγει, όμως, η τροχοπέδη της αβεβαιότητας».
Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ και την προ μηνών δήλωσή του ότι «έχει μεγάλη δόση αυθαιρεσίας», ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «σε όλες τις χώρες υπάρχει φόρος στα ακίνητα. Η "δόση αυθαιρεσίας" είναι ότι αγόρασα το διαμέρισμα, χωρίς να ξέρω ότι θα μπει ο φόρος, χωρίς να ξέρω ότι θα υπάρχει ύφεση. Τον επιβάλαμε ξαφνικά, και σε μια περίοδο που ο κόσμος δεν μπορούσε να πληρώσει γιατί υπάρχει ύφεση». Για δε την επιβολή του φόρου, δήλωσε ότι «το κράτος είχε έλλειμμα και κάπου έπρεπε να βρεθούν φόροι. Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε τη στιγμή που δεν μπορούσες να αυξήσεις άλλο τους φόρους που υπήρχαν». Πάντως, πρόσθεσε ότι διορθώνονται τα λάθη.
Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων «εάν η οικονομία συνεχίσει να τρέχει με ρυθμούς 3%, 3,5%, 4%».
Τραπεζικό σύστημα
Για το θέμα των «κόκκινων δανείων» και τη σχέση του με τον έως χθες υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια, ο κ. Χαρδούβελης μίλησε για "μια αγαστή και πολύ καλή σχέση".Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο «ήταν έμπνευσή του, εγώ τον σιγοντάρισα». Είπε, όμως, πως «καλό είναι τις ρυθμίσεις να τις κάνεις αμέσως μόλις τις ανακοινώσεις». Για τους πλειστηριασμούς της α΄ κατοικίας, που απελευθερώνονται από την 1η Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι «θα βρεθεί φόρμουλα για την α΄ κατοικία, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω για παράταση του καθεστώτος».
Ο ίδιος κράτησε αποστάσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη για απόσυρση καταθέσεων λέγοντας πως «το τραπεζικό σύστημα είναι σημαντικό να το προστατεύσουμε. Η μεγαλύτερη προστασία των stress tests είναι η προστασία στις καταθέσεις. Ακόμα και το χειρότερο στραβό να πάει στην ελληνική οικονομία, οι τράπεζες έχουν τα κεφάλαια να προστατεύσουν τις καταθέσεις».  "Αρα", πρόσθεσε "εγώ πιστεύω ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και εγώ δεν θα αποσύρω τις καταθέσεις μου όποιος και εάν έρθει επάνω".
Τέλος για τις τράπεζες και τη ρευστότητα στην αγορά, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι «το γεγονός πως οι τράπεζες θα μπορούν εύκολα να διαγράψουν κάποια δάνεια σε εταιρίες που είναι πεθαμένες, θα αυξήσει τη ρευστότητα.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs