Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Οι ΑΝΕΛ ίσως κρίνουν την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ



Η τακτική του Μαξίμου στοχεύει στην αποφυγή πρόωρων εκλογών δια της πίεσης στους βουλευτές της λαϊκής δεξιάς να ψηφίσουν Πρόεδρο, το “κλειδί” όμως των εξελίξεων βρίσκεται αλλού. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247
της Βίκυς Σαμαρά
Η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων χρειάστηκε να συνεδριάσει χθες για να επιβεβαιώσει, λίγο πριν το συνέδριο-προσκλητήριο συσπείρωσης της αντιμνημονιακής δεξιάς- του Σαββατοκύριακου, την ειλημμένη ήδη απόφαση καταψήφισης της κυβερνητικής πρότασης για την προεδρία της Δημοκρατίας ανεξαρτήτως προσώπου.
Η κίνηση αυτή είχε ως στόχο να επαναδεσμευτούν οι βουλευτές του κόμματος του Πάνου Καμμένου, πολλοί εκ των οποίων δεν επιθυμούν στην πραγματικότητα πρόωρες εκλογές (χθες ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Μελάς δήλωνε στο ραδιόφωνο του Alpha ότι πρόωρες εκλογές θα είχαν συνέπειες στην οικονομία και πως “πρέπει να δούμε το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας”), στην κοινή θέση της καταψήφισης.
Αυτό δε διασφαλίζει βέβαια πως δεν θα υπάρξουν -και ανάλογα με το πολιτικό κλίμα του Ιανουαρίου- διαρροές στην ψηφοφορία ή και νωρίτερα, ωστόσο ακόμη και οι εννέα από τους 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν και ανάλογα με το πόσοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές πράγματι στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση (η δικομματική εκτιμά ότι συνολικά “έχει” ήδη 172) είναι πολύ πιθανό να μη διασφαλιστεί ο “μαγικός αριθμός” των 180 και η χώρα να οδηγηθεί σε κάλπες.
Η τακτική του Μαξίμου αποσκοπεί στην αποφυγή των πρόωρων εκλογών δια της πίεσης στους βουλευτές που ανησυχούν για την επανεκλογή τους και με την απειλή πως οι ΑΝΕΛ ενδεχομένως σε συνθήκες πόλωσης να μην καταφέρουν να ξεπεράσουν το όριο του 3% και άρα να μην μπουν στη Βουλή. Έμπειρα γαλάζια στελέχη όμως αναγνωρίζουν πως η είσοδος ή μη των ΑΝΕΛ στο Κοινοβούλιο μπορεί να κρίνει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και άρα γενικότερα τις πολιτικές εξελίξεις.
Και αυτό καθώς εάν οι ΑΝΕΛ μείνουν οριακά εκτός Βουλής πχ με 2,9% αυξάνεται το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής και άρα μειώνεται με βάση τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου το κατώφλι της αυτοδυναμίας. Το αντίθετο συμβαίνει εάν εισέλθουν στη Βουλή, οπότε αναλογικά ανεβαίνει το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να είναι αυτοδύναμο. Ενδεικτικά εάν το ποσοστό ψήφων χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ξεπεράσει το 10%, το πρώτο κόμμα διασφαλίζει αυτοδυναμία με ποσοστό 36%.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs