Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

«Φλερτ» με τη γεωπολιτική αστάθεια από τη Σαουδική Αραβία

Που το πάει η Σαουδική Αραβία; Είναι διατεθειμένη να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα;
Οι τιμές του πετρελαίου δέχθηκαν ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, με τις συνολικές απώλειες να διευρύνονται. Σε σχέση με τα τελευταία υψηλά τους, το WTI Crude σημειώνει απώλειες 26,83% και το Brent απώλειες 26,32%.
Η αφορμή για τη χθεσινή πτώση των τιμών ήταν, ως συνήθως, η νέα μείωση των τιμών διάθεσης του πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία. Όλα δείχνουν ότι οι Σαουδάραβες έχουν αποφασίσει να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους προκειμένου να γίνουν οι απόλυτοι άρχοντες στην αγορά του πετρελαίου. Έχοντας μια πολύ καλή δημοσιονομική κατάσταση, φθηνό κόστος εξόρυξης και τις μεγαλύτερες ποσότητες μαύρου χρυσού στο υπέδαφός τους, φαίνεται ότι έχουν ένα σχέδιο το οποίο εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς.
Η μείωση των τιμών, με μια πρώτη ματιά αυξάνει το μερίδιο αγοράς της Σαουδικής Αραβίας, καθώς όλοι θέλουν να αγοράσουν πετρέλαιο φθηνότερα. Από την άλλη, υπάρχουν κι άλλοι σκοποί τους οποίους μπορεί να εξυπηρετήσει μια τέτοια κίνηση. Προφανώς, η ευθεία απειλή είναι προς τη Ρωσία, μεγαλύτερο εξαγωγό πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ. Η πτώση των τιμών πληγώνει τη Ρωσία δημοσιονομικά, αλλά από την άλλη μειώνει τα έσοδα σε όλες τις πετρελαϊκές παγκοσμίως και καθιστά με τον τρόπο αυτό τις ρωσικές (με την κρατική στήριξη) ως υποψήφιες για επιθετικές εξαγορές. Η επιδείνωση της ρωσικής οικονομίας είναι ένας στόχος αποδεκτός από τις ΗΠΑ.
Από την άλλη όμως, οι πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στις αμερικανικές εξορυκτικές εταιρίες. Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών εξαιτίας του λεγόμενο shale gas. Αυτό έχει βοηθήσει στην πολύ μεγάλη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ. Η μέθοδος εξόρυξη όμως, έχει υψηλότατο κόστος. Στο παρακάτω γράφημα της Goldman Sachs,βλέπουμε ότι μόνο δυο εταιρίες «αντέχουν» σε αυτά τα επίπεδα και αυτές οριακά.
04-11-14 shalegas
Ήδη τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή πετρελαίου στην Αμερική, σημείωσε σημαντική πτώση. Αυτό όμως αποτελεί κίνδυνο και για την αμερικανική ανάπτυξη πλέον.

Σύμφωνα με αναλύσεις αλλά και πληροφορίες από τον ενεργειακό χώρο, η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τις τιμές κάτω από τα $70,00. Αν αυτό ισχύσει, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς το πετρέλαιο είναι εμπόρευμα υψίστης γεωπολιτικής σημασίας, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο Forexreport.gr και οι ΗΠΑ έχουν δείξει ότι δε διστάζουν να πραγματοποιήσουν και πολέμους για το μαύρο χρυσό.
Το ερώτημα είναι αν η Σαουδική Αραβία είναι διατεθειμένη να προκαλέσει γεωπολιτικό επεισόδιο εναντίον της. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαθέτει πολεμικό εξοπλισμό ικανό να προστατέψει τις πετρελαιοπηγές της. Από την άλλη, οι ΗΠΑ έχουν παίξει πολύ επιτυχημένα και το παιχνίδι των εσωτερικών αναταραχών στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και κυρίως σε περιοχές πλούσιες σε πετρέλαιο.


Πηγή:www.reporter.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs