Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Χωρίς (νέα) εισπρακτικά μέτρα αλλά με (νέες) επιβαρύνσεις ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους

INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός του 2015 κατατίθεται αύριο στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.


Συνεχίζονται μέχρι τελευταία στιγμή οι συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό
Υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και ρυθμό ανάπτυξης στο 3%, περαιτέρω μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους στο 160% του ΑΕΠ προβλέπει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός 2015, που καταθέτει αύριο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Αν και οι συζητήσεις με την τρόικα, μέσω τηλεδιασκέψεων και e-mail, αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς δεν γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους, η κυβέρνηση και χωρίς συμφωνία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια ακόμη «μονομερή» ενέργεια, ύστερα από αυτή της ρύθμισης-μαμούθ των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Υπενθυμίζεται ότι θέση του κυβερνητικού συνασπισμού είναι ότι το επόμενο έτος δεν θα υπάρξει «κενό», ενώ οι δανειστές υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει απόκλιση άνω των 2 δισ. ευρώ.
Το δημοσιονομικό μάλιστα κενό μπορεί να αυξηθεί από την πλευρά των δανειστών ακόμη και στα 3 δισ. ευρώ, καθώς περιμένουν να δουν πώς θα κινηθούν οι εισπράξεις τους επόμενους δύο μήνες από τη «μεγάλη» ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, λόγος για τον οποίο άλλωστε υπαναχώρησαν από την αρχική τους θέση να αποσυρθεί και να μπει ανώτατο πλαφόν οι 72 δόσεις.
Σε κάθε περίπτωση και παρά τις προβλέψεις της τρόικας για «κενό» που θα πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα, ο νέος προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει νέα εισπρακτικά μέτρα, ωστόσο δεν περιλαμβάνει και τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα, που μετατίθενται για την επόμενη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, στη μετά μνημονίων εποχή.
Στο κείμενό του, βέβαια, όπως και στο προσχέδιο που έχει κατατεθεί, έχουν ενσωματωθεί η μείωση της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης κατά 30%, όπως και το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο και τα ταμεία, βάσει πολλών δόσεων, ενώ για την αποκατάσταση των μισθών δικαστικών και ένστολων έχουν προβλεφθεί κονδύλια 541 εκατ. ευρώ.
Ο νέος προϋπολογισμός θα «καλεί» μισθωτούς και συνταξιούχους να πληρώσουν πρόσθετους φόρους πάνω από 1,7 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα:
* Περίπου 805 εκατ. ευρώ προέρχονται από την άμεση φορολογία, αφού προβλέπονται έσοδα περίπου 22,144 δισ. ευρώ, από 21,339 δισ. ευρώ φέτος.
* Περίπου 930 εκατ. ευρώ από την έμμεση φορολογία, καθώς υπολογίζονται έσοδα ύψους που θα προσεγγίζουν τα 25,242 δισ. ευρώ, από 24,312 δισ. ευρώ φέτος, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και της αύξησης της τουριστικής κίνησης που βελτιώνει αισθητά τις εισπράξεις, ειδικά από τον ΦΠΑ.
Οι επιβαρύνσεις δε στην άμεση φορολογία θα προέλθουν από:
* Την αύξηση της παρακράτησης στα εισοδήματα των μισθωτών, καθώς θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημά τους λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.
* Την αύξηση της παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα των συνταξιούχων, που προέρχεται από την «ενοποίηση» κύριων και επικουρικών συντάξεων. Συγκεκριμένα, όπως έχει επισημάνει η «Ν», με την εφαρμογή του νέου συστήματος ενιαίου υπολογισμού των κρατήσεων από έναν εκκαθαριστή, την ΗΔΙΚΑ, ολόκληρος ο αναλογούν φόρος θα παρακρατείται στην πηγή με αποτέλεσμα να μειωθεί το μηνιαίο εισόδημα των συνταξιούχων.
* Την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από φέτος, αφού ο πρώτος συντελεστής από το 10% αυξάνεται στο 11% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για τα ενοίκια που εισπράχθηκαν πέρυσι και φορολογήθηκαν φέτος αυτοτελώς ο συντελεστής ήταν στο 10% για έσοδα έως και 12.000 ευρώ, ενώ για το υπερβάλλον ποσό ο συντελεστής ήταν 33%, όπως και παραμένει και για τα ενοίκια που εισπράττονται εντός του τρέχοντος έτους. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εάν κάποιος εισπράττει 17.000 ευρώ ενοίκια το χρόνο θα φορολογηθεί με 11% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, δηλαδή 1.320 ευρώ και 33% για τα επόμενα 5.000 ευρώ, δηλαδή 1.650 ευρώ, με συνολική επιβάρυνση 2.970 ευρώ.
* Τη φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων των αγροτών με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο φορολογικός συντελεστής 13% εφαρμόζεται επί των κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα ανεξάρτητα από τον τόπο και τον τρόπο (λιανικώς ή χονδρικώς) πώλησης των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. Ως εκ τούτου βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του συντελεστή 13% είναι τα πωλούμενα προϊόντα να παράγονται αποκλειστικά από τον πωλητή τους -παραγωγό και να μην έχουν υποστεί μεταποίηση.
Νέες επιβαρύνσεις 1,735 δισ. ευρώ
Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικές αλλαγές από το προσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε τον προηγούμενο μήνα στη Βουλή, δεν αναμένονται και ως εκ τούτου, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», η αύξηση των φορολογικών εσόδων αναμένεται να είναι 1,735 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους θα ανέλθουν σε 47,386 δισ. ευρώ το 2015, από 45,651 δισ. ευρώ το 2014.
Αύξηση η οποία με το σχέδιο που υπάρχει θα προέλθει εκτός από την αύξηση της παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις και από:
* Τα αυξημένα έσοδα κατά 883 εκατ. ευρώ λόγω της είσπραξης των δύο τελευταίων δόσεων του ΕΝΦΙΑτου 2014 κατά τους πρώτους μήνες του 2015. Ωστόσο, το ποσό αυτό σε δημοσιονομική βάση θα καταγραφεί στο έτος 2014.
* Την περαιτέρω βελτίωση της είσπραξης φόρων παρελθόντων ετών εξαιτίας των δράσεων και των πρωτοβουλιών που έχουν σχεδιασθεί από τις αρχές, μεταξύ άλλων και με τη βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Από την άλλη πλευρά, προβλέπονται μειωμένα έσοδα από τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, αλλά και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%.
Επισημαίνεται ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν σε αύξηση των μη φορολογικών εσόδων κατά 10,8%, στα 3,08 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από την είσπραξη φόρων με ταυτότητα οφειλής που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, αλλά και μειωμένα κατά 3,6% μη τακτικά φορολογικά έσοδα.
Οι επιστροφές αχρεωστήτως εισπραχθέντων εσόδων αναμένεται να διαμορφωθούν εντός στόχων, στα 3,13 δισ. ευρώ.
Ισοσκελισμένος για πρώτη φορά
Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός 2015, εκτός απροόπτου, αναμένεται να είναι για πρώτη φορά ισοσκελισμένος, με την πρόβλεψη για δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2%.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr


Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs