Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Οι ΗΠΑ "επιτίθενται" στα φθηνά φάρμακα για τον καρκίνο, καταγγέλει το wikileaks

Παρά τις διαβεβαιώσεις από τα κράτη της Συμφωνίας Χωρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership, TPP) ότι στις αρχές αυτού του έτους θα έχει επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, η δημοσιοποίηση ενός νέου σχεδίου, προκάλεσε μια σπασμωδική κίνηση. 

Καμία συμφωνία δεν επιτεύχθηκε, οι ευθυγραμμίσεις που είχαν πετύχει τα κράτη μεταβλήθηκαν και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Ωστόσο, οι Αμερικανοί διαπραγματευτές προχώρησαν στην αντεπίθεση. Η τελευταία εκδοχή του νομοσχεδίου που διέρρευσε δείχνει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν μέτρα που θα περιορίζουν την πρόσβαση σε φθηνά γενόσημα φάρμακα ζωτικής σημασίας, όπως τα καρκινικά.

Άρθρο του σχεδίου θα υποχρεώνει τα μέρη να νομοθετήσουν για μια περίοδο που θα επικρατεί μονοπώλιο σε φάρμακα ζωτικής σημασίας.
Εάν η προσπάθεια αυτή των ΗΠΑ επιτύχει, το «Obama Administration» θα έχει αθετήσει την υπόσχεσή του να φέρει προσιτές τιμές στα καρκινικά φάρμακα, καθώς και την υπόσχεση να μειώσει την μονοπωλιακή περίοδο των φαρμάκων βιοτεχνολογίας από τα 12 στα 7 χρόνια.

Αυτό θα σημαίνει ότι οι ασθενείς, που χρειάζονται αυτά τα φάρμακα, θα αντιμετωπίσουν υπερβολικά ακριβές τιμές τα επόμενα χρόνια. Να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτών των φαρμάκων είναι γενικά απρόσιτες για τους πολίτες των αναπτυσσόμενων χωρών του TPP.

Επίσης, στο κείμενο του Μαϊου του 2014, υπάρχει μια νέα φιλική στις φαρμακευτικές εταιρείες εκδοχή για υποχρεωτική παροχή αδειών σε πατέντες φαρμάκων ζωτικής σημασίας.

Θεωρητικά, εκδίδοντας μια υποχρεωτική άδεια, μια κυβέρνηση μπορεί να εγκρίνει τον ανταγωνισμό των γενοσήμων με φάρμακα πατέντας, με αντάλλαγμα την καταβολή των δικαιωμάτων στον κάτοχο της πατέντας. Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα επιτρέψει πιο προσιτές τιμές στα φάρμακα.

Ωστόσο, η νεά εκδοχή του TPP IP Chapter ακυρώνει αυτή τη δυνατότητα, απαιτώντας πολλές κρίσεις αναφορικά με το πώς μια τέτοια δυνατότητα μπορεί να βλάψει τον κάτοχο της πατέντας. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία είναι πιο περιοριστική και ανοιχτή σε ερμηνείες, άρα και πιο επιρρεπής σε άσκηση πίεσης και σε χειραγώγηση.

Με άλλα λόγια, το TPP μείωνει τη δυνατότητα κυκλοφορίας πιο προσιτών φαρμάκων για να σωθούν περισσότερες ζωές και αυξάνει τη δυνατότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας να διατηρήσει μονοπώλια.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs