Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

BRICS και ΗΠΑ: Οι παρενέργειες της Ουκρανικής κρίσης και του ισλαμικού φονταμενταλισμού

15-3-2014 - New Cold War


«Η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσίας με αφορμή την κρίση της Ουκρανίας αποτελεί μια διάσταση που ενδέχεται να επηρεάσει και την ομάδα BRICSτων αναδυόμενων αγορών, αναφορικά με τη στάση του απέναντι στην απειλή της επέκτασης του ισλαμικού φονταμενταλισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μέση Ανατολή…» 

Του Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα
 Η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσίας με αφορμή την κρίση της Ουκρανίας αποτελεί μια διάσταση που ενδέχεται να επηρεάσει και την ομάδα BRICSτων αναδυόμενων αγορών, αναφορικά με τη στάση του απέναντι στην απειλή της επέκτασης του ισλαμικού φονταμενταλισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μέση Ανατολή.
Η Ουάσινγκτον έχει υιοθετήσει σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, ένα είδος «proxywar» κατά της Μόσχας, έχοντας συνάψει μια μυστική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την πτώση των τιμών του πετρελαίου με στόχο να στραγγαλίσει οικονομικά τη Ρωσία που εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η διατήρηση της πτώσης των τιμών του πετρελαίου μπορεί να έχει, σύμφωνα με το αμερικάνικο ινστιτούτου Stratfor, άμεσες επιπτώσεις στην ρωσική οικονομία καθώς μπορεί να επηρεάσει τα έσοδα από εξαγωγές της χώρας και να πλήξει το ΑΕΠ της. Ο προϋπολογισμός του Κρεμλίνου για το 2014 βασιζόταν σε ένα μέσο όρο 117 δολαρίων ανά βαρέλι στην τιμή του πετρελαίου με εξαίρεση το δ τρίμηνο όπου υπολογίζονταν οι τιμές στα 90 δολάρια το βαρέλι και για το 2015 στα 100 δολάρια το βαρέλι. Αν και η Μόσχα διαθέτει σημαντικά οικονομικά αποθέματα και μπορεί να αντέξει έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν υπολογίσει πως οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να «κουρέψουν» 2% από το ρωσικό ΑΕΠ.
Όμως το «μέτωπο» ΗΠΑ και Ρωσίας ενδέχεται να συμπεριλάβει και τους BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) και να επηρεάσει τη στάση τους σχετικά με τη διαχείριση διεθνών προβλημάτων που άπτονται της παγκόσμιας ασφάλειας. Ρωσία και Κίνα είναι δύο μεγάλες δυνάμεις και μόνιμα – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του. Οι BRICSαν και αποτελούν σύμφωνα με το OpenDemocracy έναν ιδιόρυθμο οργανισμό (σε οικονομικό επίπεδο υπάρχει σημαντική οικονομική ανισότητα, με την Κίνα να είναι η δεύτερη οικονομία στον κόσμο και με τη Νότια Αφρική μόλις μετά βίας να βρίσκεται στην τριακοστή θέση) που χαρακτηρίζεται από μη συντονισμένες πολιτικές και δράσεις, εντούτοις έχουν μια θεσμοποιημένη συνεργασία μέσω των ετησίων Συνόδων Κορυφής.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα επιδιώκει από την πλευρά του να συγκροτήσει ένα «συνασπισμό προθύμων» για να αντιμετωπίσει την απειλή του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία (ISIS) που απειλεί Μέση Ανατολή και Ευρώπη και οι BRICSαποτελούν όπως και να έχει μια δεξαμενή κρατών. Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός ανησυχεί έντονα τη Ρωσία και την Κίνα που δεν επιθυμούν αμφότεροι την επέκταση του μέσα στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς τους. Η Ρωσία έχει βιώσει τη δική της «ισλαμική τρομοκρατία» κατά τη διάρκεια του πολέμου της εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών της περιοχής του Βόρειου Καυκάσου και η Κίνα δεν θέλει να ξαναδεί ένα νέο εθνικιστικό ξέσπασμα των μουσουλμάνων Ουϊγούρων στην επαρχία Ξινγιάνγκ.
Οι BRICSαντιτίθενται στην όποια μορφή αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας ή επέμβασης σε άλλο κράτος. Ρωσία και Κίνα το έχουν αποδείξει έχοντας μπλοκάρει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις σε Ιράν και Συρία. Η Ουάσινγκτον πρέπει να αντιληφθεί ότι η κλιμάκωση της έντασης με τη Μόσχα υπονομεύει τις διεθνείς συλλογικές αποφάσεις και τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της απειλής του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Οι ΒRICSθα κινηθούν με βάση τα συμφέροντα τους και Μόσχα και Πεκίνο έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σε ένα βαθμό τη στάση των κρατών- μελών τους πάνω στο επίμαχο
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs