Subscribe Twitter Twitter

Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014

Αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο Ν. Αναστασιάδης μετά τις τουρκικές προκλήσειςΤην αναστολή της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, φέρεται να έχει αποφασίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ως μέτρο αντίδρασης στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", η απόφαση αυτή του Προέδρου φαίνεται πως έχει την καθολική στήριξη των κομμάτων, όπως αυτό διαφάνηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, οΚυβερνητικός Εκπρόσωπο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε πως: "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σήμερα τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας και για τα διαβήματα στα οποία η κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη προβεί και θα συνεχίσει να προβαίνει σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο".

Για την απόφαση αυτή υπενθυμίζεται πως αφορμή ήταν η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να δεσμεύσει με οδηγία προς ναυτιλλομένους περιοχές στα τεμάχια 2, 3 και 9 εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, για σεισμογραφικές έρευνες, από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου, την ίδια ώρα που στην κυπριακή ΑΟΖ τουρκικά πολεμικά σκάφη συνεχίζουν να παρενοχλούν τις δραστηριότητες της ΕΝΙ.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS δεν πρόκειται να σταματήσει τους σχεδιασμούς της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Ενέργειας, σχολιάζοντας στο ΡΙΚ τις κινήσεις των Τούρκων, επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν τέθηκε οποιοδήποτε θέμα ασφάλειας, τονίζοντας ότι επιβάλλεται να υπάρξει προσοχή, αλλά όχι κινδυνολογία.

Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι υψηλόβαθμα στελέχη του αμερικανικού Κολοσσού Noble έφτασαν στην Κύπρο και συναντήθηκαν με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, τον οποίο ενημέρωσαν αναλυτικά για το πλάνο ανάπτυξης στο οικόπεδο 12.
Για την απόφαση Αναστασιάδηενημερώθηκαν και τα Ηνωμένα Έθνηαπό το προεδρικό γραφείο. 

Ν. Αναστασιάδης: Έρογλου και Άγκυρα δεν μου άφησαν άλλη επιλογή


Τη λύπη του, διότι λόγω των εξελίξεων με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αναγκάστηκε να αποφασίσει αναστολή της συμμετοχής του στη διαδικασία των συνομιλιών, εκφράζει ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε αποψινή γραπτή δήλωση-απάντηση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι είναι καλά γνωστή η σφοδρή του επιθυμία για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. «Δυστυχώς, όμως, η στάση του κ. Ντερβίς Ερογλου και οι ενέργειες της Άγκυρας τα τελευταία 24ωρα, που πραγματικά διερωτώμαι ποιους προεκλογικούς σκοπούς ή άλλες σκοπιμότητες του κ. Ερογλου εξυπηρετούν, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή» επισημαίνει.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαιώνει τους Τουρκοκυπρίους ότι παραμένει προσηλωμένος και θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, και αυτό, προσθέτει, που είναι αναγκαίο αυτή την ώρα, είναι η εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και όχι μέτρα που δημιουργούν περισσότερη δυσπιστία μεταξύ των νόμιμων κατοίκων του νησιού, με ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Επίσης, τονίζει ότι ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος και η εξεύρεση λύσης θα υποβοηθούσε ώστε το σύνολο του κυπριακού λαού να ωφεληθεί με βάση τις πληθυσμιακές αναλογίες.

Την ώρα, όμως, που η ελληνοκυπριακή πλευρά, σημειώνει, εισηγείται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προκειμένου να δημιουργηθεί νέα δυναμική στον υπό εξέλιξη διάλογο και να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις των εμπλεκόμενων μερών, η Τουρκία, παραγνωρίζοντας τα οφέλη που και η ίδια θα είχε από τη λύση του Κυπριακού, προχωρεί σε ενέργειες που κατάφορα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τορπιλίζοντας τις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων.

Ο Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε ότι το επιχείρημα για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία δεν συνάδει με τις πραγματικότητες του Κυπριακού.

Ακόμη, χαρακτήρισε «λάθος στάση» την απόφαση Αναστασιάδη για αναστολή των διαπραγματεύσεων. Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Έρογλου ισχυρίζεται ότι «η απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων αποτελεί μια νέα έκφραση της αποφασιστικότητάς των Ελληνοκυπρίων να αγνοήσουν τα δικαιώματα του "τουρκοκυπριακού λαού"».

Ο Ντερβίς Έρογλου υποστηρίζει, τέλος, ότι με αυτή της τη στάση, η ελληνοκυπριακή πλευρά δείχνει ακόμη μια φορά ότι «δεν είναι ειλικρινείς οι προσπάθειές της για εξεύρεση λύσης διά των συνομιλιών».

Επικοινωνία Ελλάδας - Κύπρου

Σημειώνεται πως ήδη έχει ενημερωθεί η Αθήνα, η οποία στηρίζει την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Ν. Αναστασιάδη με τον Αντ. Σαμαρά, ενώ  υπήρξε και επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ευ. Βενιζέλο.

Διάβημα διαμαρτυρίας προς Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, κ. K. Uras

Aξίζει να σημειωθεί πως κατόπιν οδηγιών του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Αναστάσιος Μητσιάλης, κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, κ. Kerim Uras, στο Υπουργείο Εξωτερικών, προς τον οποίον προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή.

Καταδικάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του και ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο γεγονός» την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αμφισβητήσει τα νόμιμα και διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Συγκεκριμένα, με δήλωσή του, ο Κώστας Ήσυχος, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, επικρίνει τη στάση της Τουρκίας και τονίζει ότι η πρακτική της κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, σε μια ήδη άκρως τεταμένη και εύφλεκτη περιοχή, σε βάρος την Κυπριακής Δημοκρατίας, συναντά μια απαράδεκτη ανοχή, μέχρι στιγμής, των μόνιμων μελών του ΟΗΕ αλλά και των ηγετικών κύκλων της ΕΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ο κ. Ήσυχος, «για ακόμα μια φορά δηλώνει την ενεργή συμπαράστασή του στον κυπριακό λαό, το ΑΚΕΛ, τις αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, που μάχονται για μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρο, με μία κυριαρχία και μία υπηκοότητα, ανεξάρτητη, ελεύθερη, χωρίς στρατούς κατοχής και ξένες βάσεις, χωρίς ΝΑΤΟϊκές δεσμεύσεις και εμπλοκές».

HΠΑ: Aναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι «η Τουρκία έστειλε και πάλι πλοία στην ΑΟΖ της Κύπρου» και ότι «στη Λευκωσία θεωρούν αυτή την πράξη ως ακόμη μια εισβολή» και αν έχει «οποιαδήποτε σχόλια από τον υπουργό Εξωτερικών και τον αντιπρόεδρο που συμμετέχουν σ΄ αυτές τις προσπάθειες για να πείσουν την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου;»

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ψάκι σημείωσε πως «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τις γνωστές αμερικανικές θέσεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Επίσης, χαρακτήρισε ως σημαντική την αποφυγή δραστηριοτήτων «που πιθανόν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters