Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Είναι το Βέλγιο και η Γαλλία η… νέα περιφέρεια της Ευρώπης;


Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχει αφήσει πίσω ορισμένες από τις χώρες του λεγόμενου «πυρήνα», όπως το Βέλγιο και η Γαλλία, προειδοποιεί σε δημοσίευμά του το CNBC επικαλούμενο νέα έκθεση της Capital Economics.

«Μερικές από τις οικονομίες του πυρήνα έχουν σημειώσει αρκετά απότομες αυξήσεις στο μοναδιαίο κόστος εργασίας κατά την προηγούμενη τετραετία», παρατηρεί η Capital Economics υπογραμμίζοντας ότι κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου οι χώρες της περιφέρειας προχωρούσαν σε σημαντικές περικοπές.

«Ενώ αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει τις οικονομίες της περιφέρειας να ανακτήσουν άμεσα μέρος της ανταγωνιστικότητάς τους, μερικές οικονομίες του πυρήνα όπως το Βέλγιο φαίνεται ότι κινδυνεύουν να μείνουν πίσω, με αποτέλεσμα να… μετακινηθούν προς το Νότο», ανέφεραν οι Roger Bootle καιJonathan Loynes, διευθύνοντες σύμβουλοι και επικεφαλής οικονομολόγοι της Capital Economics.

Στο report αναλύονται οι μεταβολές στην ανταγωνιστικότητα των χωρών – μελών της ευρωζώνης μέσω της εξέτασης των αλλαγών στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην περιοχή.

Όπως διαπιστώνεται, ενώ οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία και Πορτογαλία) έχουν προχωρήσει επιτυχώς στην μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας σε σχέση με το μέσο κόστος εργασίας στην ευρωζώνη, μερικές χώρες του πυρήνα όπως Βέλγιο, Γαλλία, Φινλανδία, συνέχισαν να σημειώνουν αύξηση στο κόστος εργασίας τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους.

Στο Βέλγιο για παράδειγμα, το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει ενισχυθεί σημαντικά και βρίσκεται αυτή την στιγμή στο υψηλότερο σημείο στην ευρωζώνη. Το υψηλό κόστος εργασίας φαίνεται ήδη να πλήττει την ανάπτυξη των επενδύσεων και των εξαγωγών, που αποτελούν παραδοσιακά την ατμομηχανή της βελγικής οικονομίας, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός έχει διολισθήσει σε έλλειμμα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η ανάκαμψη του Βελγίου αποκλείεται να συγκεντρώσει περαιτέρω δυναμική σε αντίθεση με τις οικονομίες του Νότου, σημειώνει η Capital Economics ενώ αμφισβητεί κατά πόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του Βελγίου είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα άμεσα.

Όπως εξηγούν, ενώ οι κυβερνήσεις της ευρωπεριφέρειας έχουν εφαρμόσει μιας σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης όπου βρισκόταν πολλές από αυτές, σε μερικές από τις χώρες του πυρήνα δεν έχει καταγραφεί «σχεδόν καμία μεταρρύθμιση».

Ως εκ τούτου, υποστηρίζονυ οι Bootle και Loynes, αυτές οι οικονομίες δείχνουν να είναι πλέον αντιμέτωπες με προοπτικές αναιμικής ανάπτυξης αλλά και προβλήματα αντίστοιχα με αυτά που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ευρωπεριφέρειας την τελευταία πενταετία.

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το οικονομικό μέλλον αυτών των χωρών έχει αρχίσει ήδη να αποδυναμώνεται. Η οικονομία της Φινλανδίας παραμένει βυθισμένη σε ύφεση, η οικονομία της Γαλλίας παραμένει στάσιμη από την αρχή του έτους και η ανάκαμψη της βέλγικης οικονομίας άρχισε να επιβραδύνεται το δεύτερο τρίμηνο του έτους, υπογραμμίζουν οι Loynes και Bootle.

Διευκρινίζουν, ωστόσο, πως αν και τα συμπεράσματα της έκθεσης δεν είναι ευοίωνα για τις προαναφερθείσες οικονομίες του ευρωπαϊκού πυρήνα, η απώλεια μέρους της ανταγωνιστικότητας τους ωστόσο υποδεικνύει μια αντίστοιχη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs