Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης ο Μ. Draghi την Πέμπτη


Του Γ. Αγγέλη 
Η επιδείνωση της ύφεσης στην Ευρωζώνη και η συνεχής πτώση του πληθωρισμού σε επίπεδα πολύ κάτω του στόχου διασφάλισης της σταθερότητας των τιμών είναι στο κέντρο της ατζέντας του Συμβουλίου της ΕΚΤ αυτή την Πέμπτη.

Η συνάντηση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική γιατί ακόμα και αν δεν ληφθούν άμεσες αποφάσεις στην διάρκειά της, όσον αφορά την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κάτω από το 0,15% που είναι σήμερα ή την ενεργοποίηση των προγραμμάτων παροχής μεσοπρόθεσμης ρευστότητας (TLTROs), θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων μέχρι το τέλος έτους, ενώ παράλληλα θα εξετασθούν τα πρώτα συμπεράσματα της διαδικασίας των επερχόμενων stress test.

Το παράδοξο είναι ότι ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός Υπ. Οικονομικών Wolfgang Schaeuble παραδέχθηκε δημοσίως ότι η ΕΚΤ έχει σχεδόν εξαντλήσει  τα νομισματικά εργαλεία της προκειμένου να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα (μείωση των επιτοκίων, κ.λ.π.), λίγα 24ωρα αργότερα άρχισαν να κυκλοφορούν “πληροφορίες” στα γερμανικά ΜΜΕ ότι ο ίδιος και η κα Merkel “δυσαρεστήθηκαν” από τις δηλώσεις του κ. Draghi  στο Συνέδριο του Jackson Hole στις ΗΠΑ. Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΚΤ είχε υπογραμμίσει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί μόνη της με νομισματικά μέσα να αντιμετωπίσει την κρίση στην Ευρωζώνη και χρειάζεται σ΄ αυτό να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι κυβερνήσεις, υπονοώντας ότι πρέπει να ...ξοδέψουν για να τονώσουν την ζήτηση...

Στο ίδιο κλίμα έχουν πυκνώσει οι συζητήσεις μεταξύ των Think Tank της Ευρωζώνης στις οποίες υποστηρίζεται ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει επιδεινωθεί και θα συνεχίσει έτσι – απόδειξη η ύφεση σε Ιταλία – Γερμανία, αποτελμάτωση στην Γαλλία – γιατί “μία κρίση στον τομέα της ζήτησης έχει επιχειρηθεί να αντιμετωπισθεί με πολιτικές που κινούνται μόνο στα όρια του τομέα της προσφοράς...

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ολοένα και περισσότερο ότι η πολιτική κρίση στις κεντρικές οικονομίες της Ευρωζώνης δυσκολεύει αρκετά την διοίκηση της ΕΚΤ να κινηθεί στην κατεύθυνση της “χαλάρωσης” με τα μέσα που ήδη έχει εξαγγείλει και για τα οποία την Πέμπτη πρέπει να παρθούν καθαρές αποφάσεις ως προς το πότε και πως θα υλοποιηθούν.

Η πίεση αυξάνεται ακόμα περισσότερο καθώς μένουν δύο μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των stress test και οι τράπεζες βρίσκονται στο απόγειο της προσπάθειας αποχμόχλευσης των χαρτοφυλακίων τους, σφίγγοντας έτσι ακόμα περισσότερο την μέγγενη της χρηματοδότησης στις οικονομίες της Ευρωζώνης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Stress Test του Οκτωβρίου.


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs