Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Κυβέρνηση σε φθινοπωρινό ναρκοπέδιο

της Μαρίνας Μάνη

Στο φθινοπωρινό ναρκοπέδιο που θα καθορίσει τις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις εισέρχεται από σήμερα η κυβέρνηση, με την επικοινωνιακή διαχείριση να κινείται μεταξύ «συστάσεων Βενιζέλου» και «εντολών Σαμαρά».
Το κάθε θέμα προσθέτει και από μία νάρκη, ενώ η θερινή υπερπροβολή του “διώχνουμε την τρόικα” σκοντάφτει …στην επιστροφή της στην Αθήνα το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για τη “μεγάλη αξιολόγηση”.
Οι δύο εταίροι εκπέμπουν κλίμα αμοιβαίας “καχυποψία”, ενώ η ανάγκη της Χ. Τρικούπη να δείξει ότι είναι η εγγυήτρια δύναμη της “σκληρής διαπραγμάτευσης”, την οδήγησε στην απόφαση να στείλει αντιπροσωπεία κομματικών στελεχών της στο Παρίσι για να… επιτηρήσουν τις συζητήσεις υπουργών-τρόικας.
Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη να προστεθούν στους Χρήστο Πρωτόπαππα και Κυριάκο Πιερρακάκη κι άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κυβερνητικά αυτή τη φορά, όπως η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφυλοπούλου (η οποία πάντως έχει αγαστή συνεργασία με τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη) ή τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου (καθώς θα τεθούν τα ζητήματα ασφαλιστικού και ομαδικών απολύσεων). Έτσι κι αλλιώς, η αντιμετώπιση των “ναρκών” προκάλεσε (και προκαλεί) ένταση ανάμεσα στους δύο εταίρους.
--- Απολύσεις στο Δημόσιο: Στη διάρκεια του καλοκαιριού η Χ.Τρικούπη πρόβαλλε τη θέση για αναπροσαρμογή (προς τα κάτω) του αριθμού των 6.500 απολύσεων στο Δημόσιο που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να καλυφθεί ο στόχος της διετίας.
Στην σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, ωστόσο, για την προετοιμασία του Παρισιού, δεν «έφερε» το θέμα προτιμώντας να το δρομολογήσει...στην πράξη: με την άρνηση του Ανδρέα Λοβέρδου (σ.σ. σε συνεννόηση με την Χ. Τρικούπη) να απολύσει διοικητικούς υπαλλήλους στα οκτώ ΑΕΙ για τα οποία ο ανεξάρτητος αξιολογητής απεφάνθη ότι «δεν έχουν πλεόνασμα προσωπικού». Τι απαντά το Μαξίμου – με τη μορφή διαρροής; «Την έκθεση του αξιολογητή θα την μελετήσουμε». Όπερ, «δεν τη δεχόμαστε a priori»...
--- Πλειστηριασμοί: Ότι από την 1/1/2015 θα αρθεί η απαγόρευση πλειστηριασμών και θα μπει σε εφαρμογή το λεγόμενο «ιρλανδικό μοντέλο» είναι γνωστό από ...τον  περσινό Δεκέμβριο που ψηφίσθηκε ο σχετικός νόμος.  Με το κλίμα στην κοινωνία να θυμίζει βαρυχειμωνιά όμως, στο Μαξίμου αναζητούν τρόπους ώστε «να προστατευτεί η πρώτη κατοικία των αδυνάμων». Το τι θα περιλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση αναζητείται, ενώ το ενδεχόμενο παράτασης του σημερινου καθεστώτος για ένα ακόμη έτος συναντά αντιδράσεις από το οικονομικό επιτελείο. 
--- Ασφαλιστικό-εργασιακά: Το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι σε κανένα από τα δύο «αγκάθια» δεν θα υπάρξουν πιέσεις στο Παρίσι παρότι και τα δύο ...εντάχθηκαν στην ατζέντα του υπουργού Εργασίας. Το γεγονός ότι στη σύσκεψη στο Μαξίμου ο Ευ. Βενιζέλος συνέστησε στον Γιάννη Βρούτση να είναι «μαχητικός και αποφασιστικός» (γι΄αυτό συζητείται η συμμετοχή στην αποστολή και του κ. Κεγκέρογου) προϊδεάζει για τα νέα ενδοκυβερνητικά πιγκ πογκ εάν η τρόικα επιμείνει στις νέες αλλαγές. 
--- ΕΝΦΙΑ: Τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ με τις διορθώσεις, στη Βουλή έφτασε το βράδυ της Πέμπτης η τροπολογία που αφορά μόνο στην παράταση κατά ένα μήνα της υποβολής της πρώτης δόσης. Οι κυβερνητικοί εταίροι εξακολουθούν να ψάχνουν το πώς θα γίνουν οι λοιπές βελτιώσεις με τρόπο που να μην ακυρώνει το προϋπολογισθέν τελικό ποσό. Η αναζήτηση ευθυνών ανεβάζει την ενδοκυβερνητική ένταση, με τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να κατηγορεί την προηγούμενη και το ΠΑΣΟΚ να «δείχνει» τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη.
--- Ανεργία: Με τα ποσοστά της να παραμένουν σε εφιαλτικά ύψη, συγκαλείται σήμερα στο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης. Ο Ευ. Βενιζέλος προτίθεται να καταθέσει πρόταση ώστε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία να συνοδεύεται υποχρεωτικά πλέον από “θεσμοθέτηση ρήτρας απασχόλησης” που να οδηγεί σε λίγες ή πολλές νέες θέσεις εργασίας. Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις εμφανίσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων στη ΔΕΘ – του Αντώνη Σαμαρά το ερχόμενο Σάββατο και του Ευ. Βενιζέλου την Κυριακή.
Έξω και το σύμφωνο συμβίωσης
Ακόμη και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς τελική ψήφιση στο Γ΄Θερινό Τμήμα (αύριο, πιθανότατα) αποδυναμωμένο ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των “γαλάζιων” βουλευτών και της Εκκλησίας.
Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τιςπληροφορίες που μετέφερε το Capital.gr την Παρασκευή, θα ενταχθεί μεν η μία διαταξη για τις Γενοκτονίες των Χριστιανών στην Ανατολή, αλλά θα…αφαιρεθεί η άλλη για το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων. Η οποία, κατά τις ίδιες πηγές, θα πάρει την άγουσα για το Οικογενειακό Δίκαιο – “κάποια στιγμή”.


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs