Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

«Καταστροφικά ανεπαρκής αντίδραση στην επιδημία του Εμπόλα»

Λάβρος ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας


Καθώς η Νιγηρία επιβεβαίωνε ένα ακόμη κρούσμα του Εμπόλα, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωνε χθες πως η καταστροφικά ανεπαρκής αντίδραση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην εν λόγω θανατηφόρα επιδημία στη δυτική Αφρική έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι, ενώ δεν θα έπρεπε. Επιδείνωση της κατάστασης στις πληγείσες περιοχές βλέπει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
ebola11
Εχθές η Νιγηρία επιβεβαίωσε το τρίτο κρούσμα του ιού στην πόλη Πορτ Χαρκούρ, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα σε 17, ενώ 271 άνθρωποι βρίσκονται υπό παρακολούθηση.
Σε άρθρο του σε εφημερίδα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ γράφει ότι οι υγειονομικές αρχές στη Δύση θα μπορούσαν εύκολα να συγκρατήσουν την εξάπλωση της νόσου και καλεί τις πλούσιες χώρες να μοιραστούν την τεχνογνωσία και τις υποδομές τους ώστε να βοηθήσουν τις αφρικανικές χώρες να αντιμετωπίσουν την κρίση. «Η κρίση που παρακολουθούμε να εξαπλώνεται προέρχεται λιγότερο από τον ίδιο τον ιό και περισσότερο από φονικές προκαταλήψεις και παραπληροφόρηση που έχουν οδηγήσει σε μία καταστροφικά ανεπαρκή ανταπόκριση στην επιδημία», γράφει ο Κιμ στην Washington Post. «Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν άσκοπα», σχολιάζει ο ίδιος στο άρθρο του που συνυπογράφει με τον καθηγητή του Χάρβαρντ Πολ Φάρμερ με τον οποίο ο Κιμ ίδρυσε την φιλανθρωπική οργάνωση Partners In Health, η οποία εργάζεται για την αναβάθμιση των συστημάτων υγείας στις φτωχότερες χώρες.
Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Εμπόλα στη δυτική Αφρική, στη χειρότερη αυτή επιδημία από το 1976 που πρωτοεμφανίστηκε η νόσος στη σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι κυρίως στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα έχουν μολυνθεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον αναφερθέντα και ότι έως και 20.000 άνθρωποι ενδεχομένως να μολυνθούν από τον ιό μέχρι να τερματιστεί η επιδημία.
Όπως έγραψαν οι Κιμ και Φάρμερ, αν οι διεθνείς οργανισμοί και οι πλούσιες χώρες είχαν μία συντονισμένη αντίδραση με τις χώρες τις δυτικής Αφρικής με βάση το σχέδιο του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της κρίσης, το ποσοστό θνησιμότητας από τον ιό θα έπεφτε κάτω από το 20% από 50% όπου βρίσκεται σήμερα.
Επιδείνωση της κατάστασης βλέπει  ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) 
Η χειρότερη επιδημία Εμπόλα που έχει σημειωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι σήμερα θέτει σε κίνδυνο τη συγκομιδή και ανεβάζει στα ύψη τις τιμές των τροφίμων στη Δυτική Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) προειδοποιώντας ότι η κατάσταση ενδεχομένως να επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Ο FAO εξέδωσε ειδική προειδοποίηση για τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα--τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, από τότε που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στις απομακρυσμένες ζούγκλες της νοτιοανατολικής Γουινέας τον Μάρτιο.
Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των ανθρώπων και η επιβολή ζωνών καραντίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του αιμορραγικού πυρετού έχουν προκαλέσει πανικό στους πολίτες που σπεύδουν να προμηθευτούν τρόφιμα, στα οποία ωστόσο σημειώνονται μεγάλες ελλείψεις, καθώς και αυξήσεις στις τιμές τους σε χώρες που είναι πλημμελώς προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση των επακόλουθων της κρίσης.
Η παραγωγή ρυζιού και καλαμποκιού θα επιβραδυνθεί στη διάρκεια της επερχόμενης, κυριότερης περιόδου συγκομιδής καθώς η μετανάστευση και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις προκαλούν ελλείψεις σε εργατικά χέρια στις καλλιέργειες, επισημαίνει ο FAO.
Προϊόντα όπως το φοινικέλαιο, το κακάο και το καουτσούκ θα πληγούν σημαντικά, πλήττοντας ταυτόχρονα πολλές οικογένειες, οι οποίες θα χάσουν το εισόδημά τους και τα προϊόντα διατροφής τους εξαιτίας της απαγόρευσης του κρέατος άγριων ζώων.
Το κλείσιμο των συνοριακών περασμάτων και ο περιορισμός του εμπορίου μέσω των λιμανιών έχουν οδηγήσει στη μείωση των προμηθειών τροφίμων στις τρεις προαναφερθείσες χώρες, οι οποίες είναι εισαγωγείς δημητριακών, κι έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές τους εξαιτίας και του μεγαλύτερου κόστους μεταφοράς τους.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ και ο FAO έχουν εγκρίνει ένα έκτακτο πακέτο βοήθειας με την αποστολή 65.000 τόνων τροφίμων σε 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν πληγεί από τον Έμπολα σε μία περίοδο τριών μηνών.
Η τιμή της μανιόκας σε αγορά της Μονρόβια, της πρωτεύουσας της Λιβερίας, αυξήθηκε κατά 150% τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, ανακοίνωσε ο FAO, προσθέτοντας ότι η υποτίμηση του νομίσματος στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs