Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Στα μαχαίρια Ντράγκι-Μέρκελ για την ευρω-κρίση

ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΜΗΧΑΝΟΙ

Συνάντηση με Ολάντ
Η κρίση φέρνει γκρίνια και στροβιλίζει από άκρη σ' άκρη τη ζώνη του ευρώ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι βρέθηκε με τον Φρανσουά Ολάντ, αφού είχε πριν από μερικές ημέρες τηλεφωνική συνομιλία με την Άγγελα Μέρκελ, κατά την οποία βγήκαν τα μαχαίρια πλέον σε κεντρικό επίπεδο κορυφής για την πορεία της ευρω-οικονομίας και της «γραμμής εξόδου».
"Μπορώ να επιβεβαιώσω πως υπήρξε μια τηλεφωνική συνομιλία" ανάμεσα στην Μέρκελ και τον Ντράγκι, δήλωσε σήμερα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Ο Ντράγκι ήταν αυτός που τηλεφώνησε στην καγκελάριο, διευκρίνισε ο Ζάιμπερτ.
Το περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ" γράφει στο σημερινό τεύχος του πως η Μέρκελ "πήρε το τηλέφωνο για να ρωτήσει τον κ. Ντράγκι" "τι ήθελε να πει" στην πολυσυζητημένη ομιλία που έκανε στις 22 Αυγούστου στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, αυτή η εκδοχή του "Σπίγκελ" "δεν έχει καμιά σχέση με την αλήθεια και τα γεγονότα".
Σκαλοπάτια προς την ύφεση κατεβαίνει η ευρωζώνη, εντείνοντας ταυτόχρονα τα διλήμματα των κυβερνητικών επιτελείων, από την περιφέρεια έως τον πυρήνα του ευρώ, με τη Γαλλία και τη Γερμανία σε κλυδωνισμούς.
Η απροθυμία επενδύσεων και το φρενάρισμα της παραγωγής εντείνουν τα σημάδια αποπληθωριστικής ύφεσης με την ΕΚΤ να υπόσχεται νέα “μπαζούκα” χωρίς αντίκρυσμα. Την ίδια ώρα η νέα πτώση της παραγωγής στην Κίνα λούζει με κρύο ιδρώτα την παγκόσμια οικονομία. Αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ προς το χειρότερο από την ΕΛΣΤΑΤ.
Ο Ντράγκι βρίσκεται στο εδώλιο μερικές ημέρες πριν από τη φθινοπωρινή σύνοδο της ΕΚΤ και ενώ ο ολοένα και χαμηλότερος πληθωρισμός, ο οποίος έπεσε στο 0,3% τον Αύγουστο στην ευρωζώνη, ανησυχεί τους ευρωπαίους πολιτικούς και νομισματικούς αξιωματούχους.
Οι περισσότεροι από τους οικονομολόγους δεν περιμένουν την Πέμπτη από την ΕΚΤ καμιά νέα απόφαση, αλλά μια πιο επιθετική ομιλία του ιταλού προέδρου της.
Στο Τζάκσον Χολ, στις ΗΠΑ, ο Ντράγκι είχε δηλώσει έτοιμος να "προσαρμόσει περαιτέρω" τη νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη. Αυτό ερμηνεύθηκε από ορισμένους ως ανακοίνωση νέων μέτρων "α λα αμερικανικά", τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν άμεση χρηματοδότηση των κρατών.
Η Γερμανία, η οποία είναι πολύ προσηλωμένη στην νομισματική ορθοδοξία, προσπάθησε να μετριάσει τις δηλώσεις αυτές, με τον υπουργό Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να διαβεβαιώνει πως "ερμηνεύθηκαν υπερβολικά".
Στη Γαλλία αντίθετα, η σκέψη αυτή του Ντράγκι, ο οποίος ζήτησε επίσης να στηριχθεί η ευρωπαϊκή ανάπτυξη μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής, θίγει μια ευαίσθητη χορδή την ώρα που διεξάγεται συζήτηση για την οικονομική πολιτική της χώρας.
Η συνάντηση ανάμεσα στον Ντράγκι και τον Ολάντ έγινε χθες το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και συζητήθηκε "η οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης", όπως έλεγε η λακωνική ανακοίνωση.
με πληροφορίες ΑΠΕ, Reuters, Der Spiegel, http://www.enet.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs