Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Σφαγή λόγω ΕΝΦΙΑ για έκπτωση… ολίγων ευρώ τον μήνα


Πώς μεταφράζονται σε χρήμα οι εκπτώσεις φόρου που προωθεί η κυβέρνηση. Από 3 έως 20 ευρώ ανά δόση το όφελος. Μεγαλύτερο το κόστος τροποποίησης του Ε9 από την έκπτωση
sfagi-logw-enfia-gia-ekptwsi-oligwn-eurw-ton-mina

«Ανθρακες» ο… θησαυρός. Αν εξαιρέσει κανείς τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται εντός σχεδίου αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, οι οποίοι όντως θα δουν μεγάλη διαφορά στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ (κατά δήλωση του υπουργού Οικονομικών είναι περίπου 1,2 εκατομμύρια άτομα), το 80% των ιδιοκτητών είτε δεν πρόκειται να δει καμία διαφορά στο εκκαθαριστικό του, είτε θα τύχει κάποιας έκπτωσης η οποία όμως θα κυμαίνεται από 3 έως 20 ευρώ ανά δόση ή από 18 έως 120 ευρώ συνολικά.
Το 80% των ιδιοκτητών είτε δεν πρόκειται να δει καμία διαφορά στο εκκαθαριστικό του, είτε θα τύχει κάποιας έκπτωσης η οποία όμως θα κυμαίνεται από 3 έως 20 ευρώ ανά δόση ή από 18 έως 120 ευρώ συνολικά
Οι περιορισμοί που έβαλε το υπουργείο Οικονομικών στην τροπολογία προκειμένου να συγκρατήσει το βεβαιωθέν ποσό του φόρου στα επίπεδα των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, είτε μηδενίζει την έκπτωση για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, είτε περιορίζει δραστικά το ύψος της. Στην έκθεσή του, το λογιστήριο του κράτους δεν μπαίνει στη διαδικασία να «ποσοτικοποιήσει» τις εκπτώσεις φόρου καθώς, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, η αρμόδια γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων επικαλέστηκε αδυναμία προσδιορισμού του δημοσιονομικού κόστους. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι το όποιο όφελος στην πράξη θα αποδειχτεί πολύ μικρό.
Ειδικότερα:
  1. Ο νόμος προέβλεπε έκπτωση φόρου 50% για τους έχοντεςεισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι η επιφάνεια των κτισμάτων είναι μικρότερη των 150 τετραγωνικών μέτρων. Με την τροπολογία, αφαιρέθηκε η προϋπόθεση να μην υπάρχουν χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία και προστέθηκε ρήτρα αξίας περιουσίας. Αυτή προσδιορίστηκε στις 85.000 ευρώ για τον εργένη, στην150.000 για τον παντρεμένο με ένα παιδί και στις200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά. Οποιος επιβαρύνεται με τεκμήρια χάνει την έκπτωση. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών χθες στη Βουλή, τις προϋποθέσεις πληρούν 800.000 εργένηδες και περίπου345.000 οικογένειες. Πόσα όμως θα κερδίσουν αυτοί; Ας πάρουμε ως παράδειγμα έναν εργένη ο οποίος έχει μια γκαρσονιέρα 40 τετραγωνικών σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ. Χοντρικά, η αξία της περιουσίας του είναι στα 60.000 ευρώ άρα πληροί το περιουσιακό κριτήριο. Του έχουν καταλογίσει ΕΝΦΙΑ 148 ευρώ και τώρα θα γλιτώσει τα μισά, δηλαδή 74 ευρώ ή 12 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα, θα μπορούσε να έχει ένα σπίτι 85 τετραγωνικών σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ. Αντί να πληρώσει 246 ευρώ, θα πληρώσει 123 ευρώ γλιτώνοντας 20 ευρώ τον μήνα. Στην πράξη θα φανεί ότι λόγω της ρήτρας η αξία της περιουσίας να είναι μικρότερη των 85.000 ευρώ για τους εργένηδες ή των 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με τα δύο παιδιά, η έκπτωση του 50% θα ισχύσει γι’ αυτούς που πληρώνουν τον μικρότερο ΕΝΦΙΑ. Από τα εκκαθαριστικά έχει προκύψει ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ για 1.189.000 ιδιοκτήτες. Αυτοί είναι που θα κερδίσουν την έκπτωση του 50% εξασφαλίζοντας στην τσέπη τους ποσά της τάξεως των 50 ευρώ συνολικά ή 8 ευρώ μηνιαίως.
  2. Για να εξασφαλίσει κάποιος την έκπτωση για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ στο Ε9 του. Η απαίτηση να υπάρχει και ο αριθμός της παροχής προστέθηκε πέρυσι οπότε όσοι είχαν συμπληρώσει το Ε9 από παλιά, δεν τον έχουν αναγράψει. Για να λάβουν λοιπόν αυτή την έκπτωση του 20% θα πρέπει να κάνουν τροποποιητική δήλωση. Πόσα λεφτά θα κερδίσουν; Ακόμη και για ένα ακριβό κενό διαμέρισμα των 200.000 ευρώ (100 τετραγωνικά σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ) η έκπτωση φόρου δεν ξεπερνάει τα 90 ευρώ δεδομένου ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει προσδιοριστεί στα 450 ευρώ. Για μικρότερης αξίας ακίνητα (π.χ. 60 τετραγωνικά σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ) όπου ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στα 190 ευρώ, η έκπτωση φόρου είναι μόλις 38 ευρώ ή 6 ευρώ ανά δόση και στην πράξη θα φανεί ότι θα …απορροφηθεί από την αμοιβή που θα ζητήσει ο λογιστής για να υποβάλλει την τροποποιητική δήλωση του Ε9.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs