Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς θα είναι το νέο μοντέλο Επιτήρησης της Ελλάδος


της Δήμητρας Καδδά

Το  ζήτημα της μεταμνημονιακής (;) παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα επανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του νέου σχήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Jean Claude Juncker. Συνοδεύθηκε από διπλή «αναβάθμιση» για την Ελλάδα: την ανάθεση του χαρτοφυλακίου Μετανάστευσης στον Δημήτρη Αβραμόπουλο αλλά και την ανάδειξη σε   εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος κατέχει την θέση του επικεφαλής του Γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων στην Αθήνα (συντονιστής τρόικας και Ομάδας Δράσης).

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου συνδέουν την συγκυρία της αναβάθμισης που αφήνει «κενή» τη θέση, με την κυβερνητική βούληση περί… ορατής εξόδου από το μνημόνιο.

Αναφέρουν ότι σε άλλες χώρες που «βγήκαν» από πρόγραμμα η.. επιτόπια παρουσία της τρόικας, συνεχίζει να υφίσταται μεν αλλά με πολύ πιο ήπια μορφή: περιορισμένης σε αριθμό στελεχών μόνιμης αποστολής, η οποία καταγράφει την πρόοδο, όχι μόνο για την μετα-μνημονιακή επιτήρηση και για την επίτευξη των όρων που θέτει το EFSF, αλλά και για την ικανοποίηση των απαιτήσεων παρακολούθησης των νέων (αυστηρών σε όλα τα κράτη μέλη) δημοσιονομικών κανόνων.

Στην ελληνική όμως περίπτωση υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Το παραπάνω «ήπιο» μοντέλο που ακολουθείται στα άλλα κράτη την μεταμνημονιακή εποχή, δεν περιλαμβάνει φυσικά νέο δάνειο. Οι προτάσεις (επανήλθαν στο τραπέζι σε ενημέρωση υψηλόβαθμου στελέχους του Eurogroup) για ένα νέο -  τρίτο -  πακέτο χρηματοδότησης, όπως επαναλαμβάνουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, δεν είναι ευπρόσδεκτο από ελληνικής πλευράς. Ένας από τους λόγους της άρνησης, είναι ότι πιθανά νέα δάνεια του EFSF συνοδεύονται από μακροοικονομικές δεσμεύσεις μνημονιακού χαρακτήρα, άρα και αυξημένη επιτήρηση.

Η ίδια αυξημένη επιτήρηση όμως ισχύει και στο ενδεχόμενο “επέκτασης” της τρέχουσας σύμβασης έτσι ώστε να «τρέχει» παράλληλα με την σύμφαση δανείου από το ΔΝΤ (που διαρκεί έως την Ανοιξη του 2016). Το ενδεχόμενο αυτό όμως έχει συζητηθεί και παλαιότερα, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, καιπαραμένει ανοικτό προς συζήτηση.

Η Ομάδα Δράσης και οι ρήτρες
Στην περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχει  και το σκέλος της Ομάδας Δράσης, για το οποίο – αναφέρουν κοινοτικοί κύκλοι – προς το παρόν δεν έχει τεθεί θέμα αλλαγών. Αντιθέτως, προσθέτουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, στο νέο Εθνικό Σχέδιο που οριστικοποιεί η Ελλάδα με στόχο την υποκατάσταση- οικειοποίηση του μνημονίου υπάρχει και σκέλος «τεχνικής βοήθειας».

Στο πρώτο κείμενο που κατατέθηκε στο Eurogroup του Μαΐουκαι παρουσίασε το Capital.grκαταγράφονται  τα «ανταλλάγματα» των πιθανών νέων χρηματοδοτήσεων ακόμη και για την στήριξη της ανάπτυξης,  σε όρους «τεχνικής βοήθειας». Στα βασικά συμπεράσματα του σχεδίου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας μπορούν να συνεισφέρουν στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας με δύο τρόπους, που έχουν ήδη συζητηθεί στο Eurogroup. Αρχικά, μέσω της συμμετοχής τους στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (Institution of Growth – IfG)..  και δεύτερον, μέσω της παροχής τεχνικής στήριξης.

Σημειώνεται στο κείμενο ότι η τεχνική βοήθεια θα παρασχεθεί μετά από σχετική αίτηση των ελληνικών αρχών.  Στόχος της «τεχνικής βοήθειας» θα είναι η μεταφορά υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμοσύνης, ενώ οι συστάσεις της θα πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις πολιτικές του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής. «Απαραίτητες προϋποθέσεις για την πετυχημένη παροχή τεχνικής στήριξης είναι η ενεργή συμμετοχή της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και Ελλήνων ειδικών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των συστάσεων πολιτικής»…


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs