Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Στις αγορές βγαίνει σήμερα η Αθήνα


«Έξοδος» συνδεδεμένη με το …χρέος

Για «αρχή» 1 δισ. από ελληνικές τράπεζες
agoresathina
Του Βαγγέλη Δουράκη
Λίγες ώρες πριν το άτυπο Eurogroup του Μιλάνου, όπου οι Eυρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα «χτενίσουν» το ελληνικό πρόγραμμα, η Αθήνα αποφάσισε να βγει στις αγορές: Η κίνηση αυτή -αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν- όπως όλα δείχνουν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σήμερα το ΥΠΟΙΚ και ο ΟΔΔΗΧ προχωρούν στο πρώτο βήμα επέκτασης των εκδόσεων ομολόγων της άνοιξης. Βάσει των σχετικών ανακοινώσεων, ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε η πρόθεση ανταλλαγής εντόκων γραμματίων με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τριετούς και πενταετούς διάρκειας. Η Ελληνική Δημοκρατία προσκαλεί τους κατόχους των υφιστάμενων εντόκων γραμματίων μηδενικού κουπονιού να ανταλλάξουν τους τίτλους που διακρατούν είτε με ομόλογα λήξεως 2019 και κουπόνι 4,75%, είτε με ομόλογα λήξεως 2017 και κουπόνι 3,375%. Στόχος είναι το ποσό της ανταλλαγής να κινηθεί στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ.
Άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι πρωτίστως ελληνικές τράπεζες αλλά και Ευρωπαίοι θεσμικοί επενδυτές με τους οποίους υπήρξαν επαφές για το συγκεκριμένο θέμα την τελευταία εβδομάδα στο Λονδίνο.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την ολοκλήρωση της έκδοσης των τριετών ομολόγων που έμεινε ... στην μέση όταν το ξέσπασμα της τραπεζικής κρίσης στην Πορτογαλία με την Banco Espirito Santo (ΒΕS) προκάλεσε ανησυχίες που ανέτρεψαν προσωρινά το ευνοϊκό κλίμα και υποχρέωσε σε απόσυρση κρατικούς θεσμικούς επενδυτές, περιορίζοντας έτσι την έκδοση σε 1,5 δισ. ευρώ. Η έκδοση αυτή θα ολοκληρωθεί και ίσως υπερκαλύψει τον αρχικό της στόχο, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών από τον τραπεζικό χώρο.
Ο στόχος φαίνεται πως είναι διπλός: Αφενός να αντικατασταθεί βραχυπρόθεσμος δανεισμός (εντόκων γραμματίων) που λήγει, με τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας, όπως επίσης και να ικανοποιήσει την «ζήτηση» των συγκεκριμένων τίτλων που είχε μείνει στον αέρα λόγω της συγκυρίας του προβλήματος με την πορτογαλική BES.
Η επέκταση της έκδοσης αυτής μοιάζει να σηματοδοτεί την έναρξη ενός προγράμματος εκδόσεων που θα «πέσει πάνω» αφενός σε μια ευνοϊκή συγκυρία στις αγορές (Ντράγκι/FED) και αφετέρου με την δυναμική που δημιουργεί στις αγορές ομολόγων η εγγύτητα της έναρξης διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κατά πάσα βεβαιότητα στα μέσα του Νοεμβρίου.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει φέρει στο τραπέζι δύο εναλλακτικές προτάσεις των οποίων η «τύχη» συνδέεται με την ... αντοχή της απόπειρας επαναπροσέγγισης των αγορών από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ.
Οι προτάσεις αναφέρονται αφενός σε ένα νέο τρίτο/πακέτο χρηματοδότησης το οποίο δεν είναι ευπρόσδεκτο από ελληνικής πλευράς λόγω του ότι τα δάνεια του EFSF συνοδεύονται από μακροοικονομικές δεσμεύσεις μνημονιακού χαρακτήρα. Και αφετέρου με το ενδεχόμενο «επέκτασης» της τρέχουσας σύμβασης έτσι ώστε να «συνοδεύει» μέχρι την λήξη του (άνοιξη του 2016) το υπόλοιπο του δανείου του ΔΝΤ. Το ενδεχόμενο αυτό έχει συζητηθεί και παλαιότερα αλλά έχει μείνει ανοικτό προς συζήτηση.
Και οι δύο προτάσεις πάντως μπορούν να συμπιεσθούν σε σημείο που να μη αποτελούν πρόβλημα, ιδιαίτερα η δεύτερη εκδοχή, αν η Αθήνα μπορέσει με την μεσολάβηση μιας θετικής εξέλιξης στα stress test αλλά και της επόμενης φάσης των μέτρων Ντράγκι, να σταθεροποιήσει την σταδιακή επιστροφή της αγορές.
http://www.matrix24.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs