Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Ανοίγει και νέο μέτωπο στην Αρκτική - Ίσως για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία, «φλέγεται» σχεδόν όλος ο πλανήτης...



Picture 0 for Ανοίγει και νέο μέτωπο στην Αρκτική
Μελετώντας την πολιτική ιστορία, δεν ξέρω αν έχει συμβεί άλλοτε, να «φλέγεται» σχεδόν όλος ο πλανήτης. Τα θερμά μέτωπα που έχουν ανοιχτεί είναι τόσο πολλά, που όσο επιμελώς και εάν έχουν σχεδιαστεί οι εξελίξεις, ο βαθμός ανησυχίας για τυχόν λάθος, είναι μεγάλος.
Δεν μπορεί να πει κάποιος ότι υπήρξε αιφνιδιασμός, αλλά η χρονική συγκυρία μάλλον αυτό δείχνει. Η απόφαση δηλαδή του Ρώσου προέδρου να ξανανοίξει την βάση του ρωσικού Βόρειου Στόλου στην Αρκτική. Προ ολίγου μόνον χρόνου, είχαν αρχίσει οι εργασίες ανακατασκευής του εκεί πρώην σοβιετικού αεροδρομίου.
Η Μόσχα είχε ανακοινώσει και παλαιότερα την πρόθεσή της για επαναλειτουργία μόνιμης βάσης στην Αρκτική. Τώρα, δύο αμφίβια σκάφη και ένα αντιτορπιλικό ASW ξεκίνησαν από τη βάση του στόλου στο Σεβερομόρσκ, κοντά στα σύνορα με τη Νορβηγία. Τα πλοία μεταφέρουν εξοπλισμό και προσωπικό στα ανατολικά Νέα Σιβηρικά Νησιά. Η βάση, που είχε εγκαταλειφθεί από τον Γέλτσιν το 1993, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της φέτος, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η Ρωσία υποστηρίζει πως η Αρκτική της ανήκει, επειδή είναι συνέχεια της υφαλοκρηπίδας της (κορυφογραμμή Λομονοσόφ). Αυτό, το αμφισβητούν εντόνως ΗΠΑ και Καναδάς, ο οποίος ανησυχεί για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επεκτείνει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της στην Αρκτική και φέρεται έτοιμος να υπερασπισθεί τα συμφέροντά του και ενόπλως.Αυτό είχε δηλώσει παλαιότερα ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά, κ. John Baird, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Δανίας «Berlingske».
Σύμφωνα με τον Καναδό πολιτικό, η Οτάβα «προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για διεκδίκηση μέρους της Αρκτικής, και εάν θεωρηθεί απαραίτητο θα προβεί σε χρήση βίας».Συμπλήρωσε δε, ότι θα προτιμούσε το ζήτημα να επιλυθεί ειρηνικά -ο νέος ψυχρός πόλεμος δεν έχει αρχίσει ακόμη-, αλλά είπε πως δεν νομίζει ότι η Ρωσία έχει πρόθεση να διαπραγματευθεί. Σημειώνω, ότι από το 2008, ο Καναδάς διεξάγει τακτικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Αρκτική, υποδηλώνοντας την αποφασιστικότητά του να προστατεύσει την κυριαρχία της χώρας σε τμήμα της Αρκτικής που θεωρείται πλούσιο σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Η τελευταία κίνηση της Ρωσίας, περιπλέκει τα πράγματα. Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Πούτιν μας προϊδέασε, λέγοντας ότι η χώρα του θα πρέπει να ενισχύσει τη θέση της στην Αρκτική, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά. «Τα συμφέροντά μας είναι συγκεντρωμένα στην Αρκτική, είπε. Και φυσικά θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή στα θέματα ανάπτυξης της Αρκτικής και της ενίσχυσης της θέσης μας».
Κοντά σε όλα, είχαν υπάρξει προ καιρού και συλλήψεις ακτιβιστών, που επιχείρησαν να εμποδίσουν τον πλου ρωσικού πλοίου από την Αρκτική και βρέθηκαν για λίγο στις ρωσικές φυλακές.
Με δεδομένο ότι, δεν φαίνεται να υπάρχει η βούληση από καμιά πλευρά να επιλυθούν ειρηνικά τα προκύψαντα ζητήματα, ούτε υπάρχει κάποιο όργανο που να μπορεί να επιβάλει τον ειρηνικό διακανονισμό (ο ΟΗΕ φυσικά είναι για να καλύπτει έκνομες δραστηριότητες των ισχυρών), φαίνεται πως τα εμπόδια για επάνοδο σε εποχή «ισορροπίας» είναι ανυπέρβλητα.

Ο Μακεδών

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs