Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Τι ανταλλάγματα δίνει η Αθήνα για τις πενιχρές φοροελαφρύνσεις


Η ΔΕΘ έφυγε… η τρόικα έρχεται

Τα «ανοιχτά μέτωπα» των επικείμενων διαπραγματεύσεων.
foroelafrinseis
Του Βαγγέλη Δουράκη
Ήδη τα πρώτα μηνύματα εστάλησαν από την τρόικα και αποκωδικοποιήθηκαν -μέσα από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ- σε «κουτσουρεμένες» φοροελαφρύνσεις: Μετά το «ταγκό στο Παρίσι» η αποστολή των δανειστών έρχεται στην Αθήνα και η λίστα των απαιτήσεών τους είναι …μακρά.
Επόμενος «σταθμός» είναι πλέον η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο τέλος Σεπτέμβρη με την κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των πιστωτών σχετικά με το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό, την άρση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, την έναρξη των πλειστηριασμών από το 1/3 της αντικειμενικής τιμής του ακινήτου, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τα νέα «διαρθρωτικά» μέτρα σε ασφαλιστικό και Δημόσιο, τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», την άρνηση της τρόικας να αυξηθούν οι δόσεις στις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και ότι άλλο μπορεί να έχουν σημειώσει οι ελεγκτές στην ατζέντα τους.
Ήδη πάντως μέσα από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού αποτυπώθηκε και η στάση που τήρησαν οι δανειστές απέναντι στην Αθήνα, κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις: Αν και δεν τις απαγόρευσαν «δια ροπάλου», εντούτοις επέτρεψαν λελογισμένες φοροελαφρύνσεις, αλλά μένει πια να καθαρογραφεί επί «ελληνικού εδάφους» το τι θα δώσει σε αντάλλαγμα η ελληνική πλευρά.
Ένα από αυτά είναι η διατήρηση της έκτακτης εισφοράς, αν και «ψαλιδισμένης»: Θα επιβαρύνει για δύο ακόμη χρόνια τα εισοδήματα –αν και κανονικά «έκλεινε ο κύκλος» της φέτος- με το «γλυκαντικό» της μείωσης, που δεν αποκλείεται τελικά να φτάσει και το 50% .
Το «πακέτο» που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός περιλαμβάνει και την περιορισμένη κατά 30% μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, όταν το 2012 αυξήθηκε κατά 450%!
Η μείωση αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να «ζεστάνει» την τσέπη των καταναλωτών αφού ισοδυναμεί με μία υποχώρηση μόλις κατά 10 με 12 λεπτά στην τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης ή με 180-200 ευρώ περίπου καθ΄όλη την διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Και αυτό εφόσον διατηρηθούν οι υφιστάμενες τιμές στα καύσιμα και δεν υπάρξουν αναταράξεις στις διεθνείς αγορές που σε συνδυασμό με την ισοτιμία δολαρίου / ευρώ θα οδηγήσουν σε νέες κούρσες του μαύρου χρυσού.
Στον ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση προσπαθεί να «λανσάρει» ως ελάφρυνση τη διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στον υπολογισμό του φόρου, ενώ δεν υπήρξε καμία δέσμευση για το πότε και πόσο θα μειωθεί ο φόρος για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Χωρίς πυξίδα και οι υποσχέσεις για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, όπως και η μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους πλην της εστίασης.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs