Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Νοέμβριος μήνας των "πακέτων" και των... επικίνδυνων διλημμάτων

Του Γ. Αγγέλη

Με τις κυβερνητικές «εξαγγελίες» στην ΔΕΘ να ανήκουν πλέον στο παρελθόν, έχει αρχίσει να τρέχει το κρίσιμο τρίμηνο που θα κρίνει την οικονομική και πολιτική ταυτότητα της χώρας από το τέλος αυτού του χρόνου και μετά.

Οι ημερομηνίες φωτιά εντοπίζονται στις εβδομάδες που χωρίζουν τον Οκτώβρη από τον Δεκέμβρη, με τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress test, την ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδίου που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ και – κυρίως – την κρίσιμη συνάντηση στην Ουάσιγκτον όπου η Ευρωζώνη θα εκθέσει στο ΔΝΤ το σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η συνάντηση αυτή στα μέσα Νοέμβρη - παρ΄ ότι παραδόξως αμφισβητείται από στελέχη της συγκυβέρνησης – θα πρέπει να «κουμπώσει» με το ελληνικής προέλευσης σχέδιο που θα έχει εγκρίνει και στηρίξει προηγουμένως η Κομισιόν του κ. Γιουνκέρ.

Προϋπόθεση βέβαια είναι ότι μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κατασταλάξει σε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που να πείθει την Κομισιόν και το ΔΝΤ ότι δεν θα χρειασθεί επιπλέον ποσά για το δημοσιονομικό κενό του 2015 και θα μπορεί ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσει το χρηματοδοτικό κενό της ίδιας περιόδου.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία εννεαμήνου θα είναι τέτοια που θα μπορούν να πείσουν την τρόικα τις εβδομάδες που θα προηγηθούν στην διάρκεια της 5ης αξιολόγησης στην Αθήνα.

Το τρίπτυχο που θα κρίνει την ομαλή εξέλιξη αυτού του χρονοδιαγράμματος, λένε αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ, είναι:
* η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2014 σε συνδυασμό με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015,
* το στρατηγικό σχέδιο ανάκαμψης και η χρηματοδότησή του μετά το 2015 και
* η τελική πρόταση της ευρωζώνης για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους που θα αρχίσει στην Ουάσιγκτον στα μέσα του Νοέμβρη.

Το πρώτο στοιχείο «είναι δική μας ευθύνη και το εννεάμηνο εκτέλεσης του Προϋπολογισμού θα αποδείξει έμπρακτα ότι μπορούμε να το πετύχουμε…» , λένε στο ΥΠΟΙΚ.

Το δεύτερο στοιχείο «θα το έχουμε έγκαιρα έτοιμο, αλλά εδώ θα χρειασθεί η στήριξη της Κομισιόν και η διευκόλυνση μέσω των χρηματοδοτικών πόρων της Ε.Ε….».

Το τρίτο στοιχείο «δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά παρ’ όλα αυτά σε τεχνικό επίπεδο η Αθήνα θα εμφανισθεί με προτάσεις επεξεργασμένες που θα διευκολύνουν την δύσκολη συζήτηση μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης όταν αυτή αρχίσει επίσημα τον Νοέμβριο…».

Κάπου εκεί όμως φαίνεται να εμφανίζονται προβληματισμοί στο κυβερνητικό επιτελείο που βλέπουν την προσδοκία επιτυχίας στο τρίπτυχο αυτό να δημιουργεί προϋποθέσεις «πολιτικών διλημμάτων».

Η «ιδέα» είναι – όπως εξηγούσε στο Capital.gr κυβερνητικό στέλεχος στην ΔΕΘ – η κυβέρνηση «εξοπλισμένη με την τριπλή αυτή επιτυχία εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει το δίλλημα στο λαό και να επιχειρήσει να διευρύνει την εκλογική της στήριξη συνδέοντάς την και με την επιλογή προέδρου της δημοκρατίας…». Που πάει να πει πρόωρες εκλογές με πρόκριμα την επιτυχή «έξοδο» από το μνημόνιο…

Η άποψη αυτή δεν είναι κυρίαρχη στο κυβερνητικό επιτελείο, όπως άλλωστε φάνηκε με τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο.

Παραμένει όμως κατά πως φαίνεται σαν μία εναλλακτική σε μερίδα του κυβερνητικού επιτελείου «αν οι συνθήκες το επιτρέψουν», σύμφωνα με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε στο Capital.gr ότι «αυτή θα ήταν μία εξαιρετικά ατυχής επιλογή για την οικονομία της χώρας που θα μπορούσε να υπονομεύσει με καταστροφικό τρόπο μία επιτυχή εξέλιξη στην υπόθεση της βιωσιμότητας του χρέους…».

Εδώ πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι οι διατυπώσεις που υιοθέτησε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός άφησαν έξω και μετακύλησαν για αργότερα (στον προϋπολογισμό) εξαγγελίες «μονομερών δεσμεύσεων», για φοροελαφρύνσεις που δεν θα μπορούσαν τώρα να καλυφθούν με ισοδύναμες περικοπές δημόσιων δαπανών όπως έχει απαιτήσει σαφώς η τρόικα.

Περιορίσθηκε στην εξαγγελία της μείωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και άφησε τις συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις για την εισφορά αλληλεγγύης, το ΦΠΑ, τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, την αύξηση των δόσεων για εφορία/ταμεία,  κ.λ.π, για αργότερα όταν το γενικό λογιστήριο του κράτους θα έχει στα χέρια του στοιχεία με τα οποία θα μπορεί να καλύψει απέναντι στην τρόικα τις ισοδύναμες δαπάνες.

Με άλλα λόγια η επιλογή, προς το παρόν τουλάχιστον, του επιτελείου της συγκυβέρνησης φαίνεται να κινείται στην γραμμή της διασφάλισης μιας ομαλής προσέγγισης στους στόχους του Νοέμβρη, χωρίς μονομερείς αποφάσεις και ρηξικέλευθες πολιτικές παρεκκλίσεις που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την επίτευξη του τρίπτυχου που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. 


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs