Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Angela, Rilfe bitte!*

Ο ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ


Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται όλο και πιο στριμωγμένη πολιτικά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ που «έρχεται» και της τρόικας που επιστρέφει, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ταξιδεύει την ερχόμενη Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο για να ζητήσει από τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στήριξη για:
Ημέρες Αθήνας θα ζήσει ο... έρωταςΗμέρες Αθήνας θα ζήσει ο... έρωταςΛύση στο χρέος μέχρι το τέλος του έτους ή έστω έναρξη της επίσημης συζήτησης. Αποφυγή νέου χρηματοδοτικού προγράμματος και άρα τρίτου Μνημονίου. «Κατανόηση» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ώστε η δικομματική να μην κληθεί να περάσει από τη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πολυνομοσχέδιο με νέα δυσάρεστα μέτρα όσον αφορά στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Δυσάρεστη εξέλιξη σε ένα από τα τρία αυτά «μέτωπα» θα οδηγούσε άλλωστε σε κατάρρευση του κυβερνητικού σχεδιασμού για διασφάλιση της προεδρικής πλειοψηφίας, ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, στις οποίες όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνάντηση ανακοινώθηκε από τη γερμανική καγκελαρία και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από την Αθήνα. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς μίλησε για «επίσκεψη ρουτίνας» και η ανακοίνωση της γενικής γραμματείας ενημέρωσης τόνιζε πως το ραντεβού είχε συμφωνηθεί στην κατ' ιδίαν συνομιλία του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 16ης Ιουλίου. Και μόνον όμως το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς ταξιδεύει στο Βερολίνο λίγο πριν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέψουν στην Αθήνα αποφασισμένοι να κλείσουν τις εκκρεμότητες στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, καταδεικνύει την κρισιμότητα της συνάντησης για την ελληνική πλευρά.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει στη Γερμανίδα καγκελάριο το αδιέξοδο μπροστά στο οποίο θα βρεθεί η δικομματική εάν δεχθεί την επιβολή νέων μέτρων -τα οποία άλλωστε είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσει να ψηφίσει χωρίς απώλειες- και με επιχείρημα τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και το πρωτογενές πλεόνασμα, θα ζητήσει στήριξη για να κλείσει η διευθέτηση του χρέους, χωρίς τρίτο Μνημόνιο.
Τα μηνύματα όμως από το εξωτερικό το τελευταίο διάστημα δεν προϊδεάζουν για θετική αντιμετώπιση των ελληνικών αιτημάτων. Eurogroup και Βερολίνο συμφωνούν όσον αφορά στην πλήρη εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων και επιθυμούν να συνδέσουν την πορεία της συζήτησης για το χρέος με την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της σημερινής πολιτικής. Και μπορεί στο εσωτερικό η κυβέρνηση να επενδύει στην -συζητήσιμης αποτελεσματικότητας- τακτική τρομοκράτησης των πολιτών, με απειλές για φυγή τραπεζικών καταθέσεων σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, η κινδυνολογία όμως δεν φαίνεται πλέον να «πιάνει» ούτε στο εξωτερικό, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και εκτιμήσεις το τελευταίο διάστημα.
«Οπωσδήποτε η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα ήθελε στην Ελλάδα για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Το ζητούμενο όμως είναι, εάν είναι διατεθειμένη να στηρίξει τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση κάνοντας συμβιβασμούς σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας και εφαρμογής των συμφωνηθέντων, προκειμένου να αποφευχθεί μία αριστερή κυβέρνηση», γράφει μάλιστα χαρακτηριστικά η Deutsche Welle.
Μεταξύ τυρού...
Σημειωτέον ότι η κ. Βιρτς ανέφερε πως στο γεύμα εργασίας η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαμαράς θα συζητήσουν «την οικονομική θέση της Ελλάδας, ευρωπαϊκά πολιτικά ζητήματα και επίκαιρα ερωτήματα εξωτερικής πολιτικής». Το τελευταίο, με δεδομένη την πίεση που ασκεί το τελευταίο διάστημα το Βερολίνο για ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. χωρίς προηγουμένως να έχει λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, δημιουργεί ερωτήματα. Η Αθήνα βεβαίως δεν δέχεται ότι υπάρχει καν τέτοιο θέμα, ενώ η συζήτηση θα αφορά επίσης οπωσδήποτε την ουκρανική κρίση.
* Ανγκελα, παρακαλώ βοήθεια!

Δεύτερη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου σε μία εβδομάδα

Δεύτερη συνάντηση μέσα σε μία εβδομάδα ενδέχεται να έχουν σήμερα ή αύριο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο κλοιός γύρω από τη δικομματική όλο και στενεύει και οι σχέσεις των δύο εταίρων αρχίζουν να δοκιμάζονται από εκλογική καχυποψία, με ανταλλαγές αιχμών για το «λεφτά υπάρχουν» και τα «Ζάππεια».
Η δημοσιοποίηση χθες της πρώτης δημοσκόπησης μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, αποτέλεσε νέο χτύπημα για το Μαξίμου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει προβάδισμα έξι μονάδων στην πρόθεση ψήφου έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Εικόνα που επιβεβαιώνεται και από κρυφές γαλάζιες μετρήσεις, ενώ μάλιστα η Ν.Δ. βρίσκεται κάτω από το όριο του 20% (συγκεντρώνει 18% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ), το οποίο στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρείται ως πήχυς για ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα.
Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι βεβαίως ιδιαίτερα υψηλό (21%) και στην τρομοκράτηση αυτού του ακροατηρίου στοχεύει η κυβερνητική κινδυνολογία, λαμβάνοντας υπόψη και ότι σύμφωνα με την έρευνα περίπου ένας στους δύο πολίτες απορρίπτει τις εξαγγελίες και του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Ακόμη όμως και στις ίδιες τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επικρατεί κλίμα ηττοπάθειας, το οποίο δεν μπορούν να ανατρέψουν οι μετωπικές επιθέσεις της ηγεσίας της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Τη γραμμή της κινδυνολογίας με τις απειλές για φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες, που λάνσαρε προχθές σε συνομιλία με βουλευτές στο εντευκτήριο της Βουλής ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έσπευσε να υιοθετήσει με φανατισμό χθες μόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αδωνις Γεωργιάδης. «Δεν έχω καμία αμφιβολία πως άμα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αδειάσουν οι τράπεζες κι εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πω», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.
Ταυτόχρονα νέα επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. «Μιλούν για "πανικό", την ώρα που έντρομοι διαπιστώνουν πως κανείς πια δεν πιστεύει στο "λεφτά υπάρχουν". Επιδίδονται σε διαρροές για "παρεμβάσεις στο καφενείο της Βουλής", την ώρα που βομβαρδίζουν το λαό με προτάσεις καφενείου!», δήλωσε η κ. Βούλτεψη, προσθέτοντας ότι: «Οι μοναδικές πηγές χρηματοδότησης που ανακάλυψαν για το "πρόγραμμά" τους είναι το ΤΧΣ και το ΕΣΠΑ! Δηλαδή, τα... λεφτά των άλλων!».
Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι στη μέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πρώτη φορά εμφανίζεται οριακή πλειοψηφία υπέρ των πρόωρων εκλογών, καθώς το 54% εκτιμά ότι καλύτερη εξέλιξη για τη χώρα θα ήταν η διάλυση της παρούσας Βουλής και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την επόμενη. Στοιχείο που δείχνει πως το επιχείρημα της πολιτικής σταθερότητας χάνει την απήχησή του.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs