Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Το τέρας της λιτότητας αφυπνίζει και τους πιο συντηρητικούς

Το τέρας της λιτότητας αφυπνίζει και τους πιο συντηρητικούς
Μιλούσε ο Τσίπρας για… Ολαντρέου και γινόταν χαμός. Η κρίση που ξέσπασε στην Γαλλία όμως, ήρθε να τον δικαιώσει. Άφησε αυστηρές αιχμές ο γάλλος υπουργός Οικονομικών για τις πολιτικές τις οποίες ασκεί ο Ολάντ –και οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές λιτότητας της Γερμανίας- συμφώνησε και ο γάλλος υπουργός Παιδείας και αμέσως ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και την δημιουργία νέας.
Γράφει: Φέντια Δημόπουλος
Την ίδια ώρα οι επικριτές της Α.Μέρκελ πολλαπλασιάζονται γεωμετρικά, καθώς ακόμα και νομπελίστες οικονομολόγοι εκτοξεύουν τα βέλη τους κατά των πολιτικών της. «Φαίνεται πως η Μέρκελ δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης», παρατηρεί ο Έντμουντ Φελπς, κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας 2006. Μαζί με αυτόν και 17 νομπελίστες οικονομολόγοι που έδωσαν το «παρών» στην 5η Συνάντηση του Λιντάου οι οποίοι μπορεί να έχουν διαφωνίες σε πολλά οικονομικά θέματα αλλά σε ένα συμφωνούν: στην κριτική τους προς την Άγκελα Μέρκελ.
Συντηρητικοί, οπαδοί της Θεωρίας των Παιγνίων, ακόμη και φιλελεύθεροι οικονομολόγοι εκφράζουν τη διαφωνία τους στην πολιτική της λιτότητας που η καγκελάριος έχει επιβάλει στην ευρωζώνη. «Με συλλογική απόρριψη αντιμετωπίζει η ελίτ της παγκόσμιας οικονομικής έρευνας τις προτάσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου για την επίλυση της κρίσης του ευρώ», παρατηρεί η Welt am Sonntag.
Ταυτόχρονα ο Χόλγκερ Σέπιτς επισημαίνει πως «η μετωπική επίθεση των σημαντικότερων εγκεφάλων κατά της γερμανικής πολιτικής καταδεικνύει όχι μόνο πόσο διευρύνθηκε το χάσμα μεταξύ πολιτικής και οικονομίας -κυρίως όσον αφορά θέματα όπως η ευρωκρίση, αλλά καθιστά επίσης σαφές πόσο δύσκολο είναι για τη Γερμανία να επιβάλει τις ορθόδοξες οικονομικοπολιτικές της απόψεις στην Ευρώπη».
«Η Μέρκελ ακολουθεί στην Ευρώπη μια εντελώς εσφαλμένη πολιτική. Η πορεία λιτότητας που έχει επιβάλει θα οδηγήσει την ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση», εκτιμά και ο νομπελίστας οικονομολόγος Έρικ Μάσκιν, που διδάσκει στο Χάρβαρντ.
Το ζωνάρι δεν σφίγγει άλλο. Το φωνάζουμε εμείς, ήρθε η στιγμή που συμφωνούν μαζί μας και τα μεγαλύτερα μυαλά της οικονομίας. Ας το ακούσουν όμως και αυτοί που μας κυβερνούν.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs