Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑλτης σε έξι δόσεις


Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τα περί ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ και κατάργησης μειωμένων φορολογικών συντελεστών

Νέα κυβερνητική σύσκεψη την Τετάρτη

Σε έξι δόσεις, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καλούνται οι φορολογούμενοι να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ όπως αποφασίστηκε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπροέδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης σειρά αλλαγών προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη με τα “φουσκωμένα” εκκαθαριστικά αλλά και για ειδικές ομάδες φορολογουμένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, η πρώτη παρέμβαση αφορά στην αλλαγή των τιμών προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων στις περιοχές εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων, σε πάνω από 400 περιοχές, σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Σε όλες αυτές τις περιοχές θα ισχύσουν οι περσινές τιμές προσδιορισμού της αξίας γης, εκτός από εκείνες όπου ο φετινός προσδιορισμός ήταν μικρότερος.
Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για να λάβουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές φόρου όσοι τις δικαιούνται. Κυριότερες τέτοιες αλλαγές αφορούν στην κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Ακόμα στις περιπτώσεις αναπηρίας 80% δεν θα χρειάζονται νέα πιστοποιητικά, θα αρκεί όσοι τις δικαιούνται να αποστέλλουν αυτά που ήδη υπάρχουν ηλεκτρονικά στις φορολογικές αρχές.
Επίσης, θα απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα ενώ θα υπάρξουν και κάποιες ακόμα άμεσες διορθώσεις, όπως για παράδειγμα η απαλλαγή ολόκληρης της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο, πράγμα που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση μετά τον πρόσφατο σεισμό, αλλά και την απαλλαγή μεμονωμένων ακινήτων περιουσιών που έχουν πλήρως αχρηστευθεί λόγων παλαιότερων σεισμών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (όπως σε περιπτώσεις που έγινε μετεγκατάσταση κατοίκων κλπ.)
Στόχος είναι το σύστημα να ανοίξει ξανά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να κάνουν τις τροποποιητικές δηλώσεις τους εγκαίρως και η πρώτη δόση να καταβληθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα προβεί σε αναλυτικότερη ενημέρωση όσον αφορά στις τελικές διορθωτικές αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται να έρθουν προς ψηφοφορία στη Βουλή τις επόμενες μέρες.
Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του διαψεύδει τα περί καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή και κατάργησης μειωμένων φορολογικών συντελεστών. Ειδικότερα αναφέρει ότι “Το Υπουργείο Οικονομικών δεν επεξεργάζεται σχέδιο για επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ούτε για κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα”.
"Όλα υπό έλεγχο" ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος, εξερχόμενος νωρίτερα του Μεγάρου Μαξίμου. Σε ερωτήσεις αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ παρέπεμψε στις κυβερνητικές ανακοινώσεις και την τροπολογία που θα κατατεθεί. Σημείωσε δε, ότι τα γενικότερα θέματα που αφορούν τη φορολογική πολιτική θα τα δει η κυβέρνηση με αφορμή τις συζητήσεις στο Παρίσι και τον σχεδιασμό. Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση, ενόψει της συνάντησης στο Παρίσι, επιμένει στην πολιτική των φορολεαφρύνσεων, απάντησε: "ότι έχουμε πει, ότι έχω πει, όπως τα έχουμε πει κατά καιρούς".
 
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα της Τετάρτης, θα γίνει νέα συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο και τους υπουργούς που θα μεταβούν στο Παρίσι για τις συνομιλίες με την τρόικα, όπου θα καθοριστεί η στάση που θα κρατήσει η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις.
 
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Μεταξύ 3,5 και 4 δισ. η επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ

Να δημοσιοποιήσει σήμερα το συνολικό άθροισμα των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ καθώς και την κατανομή τους ανά νομό καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλει ότι υπάρχουν πληροφορίες πως η συνολική φορολογική επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ, παρά την αρχική πρόβλεψη για 3,2 δισ. ξεπερνούν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια την αρχική πρόβλεψη και είναι μεταξύ 3,5 και 4 δισ.
“Παρά τη ρύθμιση για 6 δόσεις και τις αγωνιώδεις προσπάθειες να αλλάξει η ατζέντα από τη φορολογική βαρβαρότητα του ΕΝΦΙΑ, οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον ότι θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο» από τα εκκαθαριστικά του, τα οποία, παρά τις εξαγγελίες, δεν είναι σαφές ακόμη πόσο θα μειωθούν”, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΔΗΜΑΡ: Δεν αίρονται οι αδικίες στον ΕΝΦΙΑ

“Οι κυοφορούμενες διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ δεν αίρουν τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που επιφέρει ο συγκεκριμένος φόρος” αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της για τον ΕΝΦΙΑ, μετά τις αλλαγές που αποφασίστηκαν σήμερα από την κυβέρνηση.
Όπως επισημαίνει “απαιτούνται ριζικές αλλαγές, που θα ενσωματώνουν, σε κάθε περίπτωση, μια προοδευτική κλίμακα στη φορολόγηση για το σύνολο των ακινήτων και όχι καθενός χωριστά και θα προβλέπουν αφορολόγητο.”

ΚΚΕ: Άθικτος παρέμεινε ο ΕΝΦΙΑ

Για δήθεν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, “που τελικά παρέμεινε στην ουσία άθικτος” κάνει λόγο το ΚΚΕ και τονίζει ότι οι παραπάνω και η συζήτηση για τις «φοροελαφρύνσεις, “αποτελούν το δόλωμα για να αποσπάσει η κυβέρνηση τη λαϊκή ανοχή σε μια πολιτική, που φέρνει νέα αντιλαϊκά «ισοδύναμα» και ανατροπές στο εισόδημα, τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις.”
ΠερισσόςΠερισσόςΌπως προσθέτει σε ανακοίνωσή του “το κεφάλαιο θα είναι ο μοναδικός κερδισμένος από τις όποιες διεκδικήσεις της κυβέρνησης στις συναντήσεις με την τρόικα και από την πολιτική ισοπέδωσης των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων που αποτελεί το προαπαιτούμενο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.”

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs