Πηγή φωτό: http://www.thetoc.gr/ |
της Μαρίνας Μάνη
Όταν το κυβερνητικό επιτελείο διαβεβαίωνε το τελευταίο διάστημα ότι “θα διώξουμε την τρόικα από την Ελλάδα” δεν εννοούσε, φυσικά, ότι θα την συναντούν …στο Παρίσι για τον γνωστό σκληρό έλεγχο επί των πεπραγμένων.
Έστω κι έτσι όμως, θεωρεί πως αυτή η κίνηση θα εκληφθεί (από την κοινωνία) ως ένα ακόμη βήμα κοντά στον τελικό στόχο, καθώς από την εγχώρια ειδησεογραφία θα απουσιάσει το μπες-βγες των “τροϊκανών” στο υπουργείο Οικονομικών, με την ολονύκτια παρουσία δημοσιογράφων να αξιοποιούν τις διαρροές και τους (όποιους) διαδηλωτές να συγκρούονται με τα ΜΑΤ – με ό,τι αυτό, το τελευταίο, σημαίνει και για την ασφάλεια των συμμετεχόντων στις συναντήσεις.
Θέμα ψυχολογίας…
Θέμα ψυχολογίας…
Το επιχείρημα “όλα είναι θέμα ψυχολογίας” επικράτησε του λογικού αντίλογου και το ραντεβού του Σεπτεμβρίου με τους εκπροσώπους των δανειστών κλείστηκε από τώρα στην Πόλη του Φωτός. Η οποία επελέγη ως … ουδέτερο και φιλικό έδαφος”, καθώς στις Βρυξέλλες και στην Φραγκφούρτη εδρεύουν οι ευρωπαϊκοί “πυλώνες” της τρόικας, η Κομισιόν και η ΕΚΤ, αντίστοιχα.
Η εν λόγω κίνηση χαρακτηρίζεται “προσωρινή και αποδραματοποίησης της κατάστασης”, μέχρι να βρεθεί άλλη φόρμουλα ελέγχου από τους δανειστές στα τέλη του χρόνου, οπότε θα ολοκληρωθεί η “μεγάλη” αξιολόγηση και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη μορφή που θα πάρει το ελληνικό πρόγραμμα.
Διευκρινίστηκε, βεβαίως, ότι μετά το ραντεβού στο Παρίσι θα έλθει στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο για ...τα περαιτέρω, καθώς η ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού μέρους του προγράμματος στο τέλος του 2014 (και η διαβούλευση για το χρέος) «δεν αφήνουν περιθώρια για χαλάρωση».
Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι αυτή η κίνηση δεν συνδέεται με εκλογικό σχεδιασμό, αλλά υπακούει στην ανάγκη να «ηρεμήσει» η κοινωνία από τον θόρυβο και τις εντάσεις που προκαλεί η κάθε επίσκεψη της τρόικας – ασχέτως των αποτελεσμάτων που θα έχει ο έλεγχος... έστω και επί γαλλικού εδάφους.
Υπουργική μετακόμιση
Στην ουσία, θα μετακομίσουν στη γαλλική πρωτεύουσα …τέσσερις υπουργοί: πέραν του ΥΠΟΙΚ Γκίκα Χαρδούβελη, θα μετάσχουν (“σίγουρα”) στις συναντήσεις οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ενώ στην πορεία θα κριθεί εάν ο έλεγχος για τις 600 ανεκπλήρωτες δράσεις επιβάλλει και σε άλλους να βγάλουν εισητήριο. Εννοείται ότι στο team θα μετέχει ο στενός πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου, ενώ δεν αποκλείεται να παρευρεθούν κι άλλα στελέχη από την «ομάδα διαπραγμάτευσης» του Μαξίμου.
«Διαβάζουμε τα μαθήματά μας και μόνοι μας»...
Συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, επιχειρηματολογώντας υπέρ του «ραντεβού εις Παρισίους», παρουσίασε τα δύο βήματα που έγιναν μέχρι τώρα «και πέρασαν απαρατήρητα»:
Πρώτον, ότι η μεγάλη διαπραγμάτευση που διήρκεσε από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο δεν συνοδεύθηκε από την «καθιερωμένη» συνάντηση των «τροϊκανών» με τον πρωθυπουργό – απόδειξη ότι η κυβέρνηση «έχει ρολάρει» και δεν χρειάζεται συζήτηση κορυφής για να ξεμπλοκάρουν καταστάσεις.
Δεύτερον, ότι η επίσκεψη της τρόικας τον Ιούλιο (σ.σ. «χαμηλής» επικινδυνότητας αφού δεν αφορούσε πακέτο αξιολόγησης) διήρκεσε ελάχιστες ημέρες και, γι΄αυτό, δεν συνοδεύθηκε από τις συνήθεις εντάσεις.
«Η τρόικα είχε την άποψη ότι πρέπει να είναι παρούσα στην Αθήνα για...να διαβάσουμε τα μαθήματά μας, αλλά την πείσαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας», είναι η πλέον χαρακτηριστική φράση.
Τα «καυγαδάκια» Στ. Παπασταύρου-Π. Τόμσεν
Ενα επιπλέον στοιχείο που προβάλλεται με έμφαση είναι τα δύο «καυγαδάκια» που είχε ο Στ. Παπασταύρου με τον Πολ Τόμσεν: το ένα όταν αντέδρασε στη φράση του εκπροσώπου του ΔΝΤ «να σταματήσουν οι υπουργοί να λένε βλακείες» και το άλλο όταν άφησε υποννοούμενα ότι η νέα Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου δέχεται πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.