Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Προβάδισμα 3% στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της Pulse

Κερδίζει και τις ηλικίες 18-59 ετών


Με διαφορά 3% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Βρίσκεται στο 24% έναντι 21% της ΝΔ σε πανελλαδική δημοσκόπηση. Στις ηλικίες από 18 έως 59 ετών προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ η ΝΔ προηγείται σε ηλικίες από 60 και άνω.
dimoskopisi
Στην πρόθεση ψήφου εθνικών βουλευτικών εκλογών την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με 9% έπονται στην 4η θέση ΠΑΣΟΚ – Ελιά με 7% και το Ποτάμι με 7%.
Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,5%, ΛΑΟΣ 2% και Δημοκρατική Αριστερά 1,5%.
Στην πρόθεση ψήφου εθνικών εκλογών με αναγωγή ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 26% και ακολουθούν ΝΔ με 23% και η Χρυσή Αυγή 9,5% που καταλαμβάνει σταθερά την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών.
Στο ερώτημα καταλληλότητας πρωθυπουργού προηγείται ο κανένας με 38% , ακολουθεί ο Σαμαράς με 33% και ο Τσίπρας με 26%.
pulse1
pulse2
pulse3
Το σχόλιο της Pulse:
Συνήθως, στις πολιτικές δημοσκοπήσεις, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κρύβεται στα αποτελέσματα της «Πρόθεσης Ψήφου» τα οποία και προβάλλονται συχνότερα από τα μέσα ενημέρωσης.
Όμως, η σημερινή δημοσκόπηση αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα. Μόλις ενάμιση μήνα μετά από εθνικές εκλογές (τις ευρωεκλογές 2014) είναι λογικό επακόλουθο η «Πρόθεση Ψήφου» να αποτυπώνει, λίγο ή πολύ, το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και εδώ.
Παρ΄ όλα αυτά, η δεύτερη έρευνα της Pulse RC για λογαριασμό του bankingNews.gr, περίπου ένα εξάμηνο μετά την πρώτη (τον Δεκέμβριο του 2013), δεν στερείται ενδιαφέροντος.
Θα πρέπει απλώς να το αναζητήσουμε σε άλλους «δείκτες», στο χώρο της οικονομίας:
• Ο δείκτης «Οικονομικής Αισιοδοξίας – Απαισιοδοξίας» καταγράφει αξιόλογη βελτίωση. Στο ερώτημα «πως θα είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο έτος;», απαντά «καλύτερη» το 15% (από 10% – βελτίωση κατά 50%), ενώ «χειρότερη» απαντά το 42% (έναντι 56%, πριν από ένα εξάμηνο).
pulse4
• Επίσης βελτίωση παρουσιάζει και ο δείκτης «Εμπιστοσύνης στο ελληνικό Τραπεζικό σύστημα». Στο ερώτημα «πόση εμπιστοσύνη έχετε στις ελληνικές τράπεζες σήμερα;», η απάντηση «ελάχιστη έως καθόλου» περιορίζεται στο 28%, από 38% τον χειμώνα του 2013 (βελτίωση κατά 26%). Αξιόλογη αύξηση σημειώνουν (όλες) οι θετικές απαντήσεις: «μεγάλη έως απόλυτη εμπιστοσύνη» απαντά το 6% από 4%, «αρκετή» απαντά το 18% από 11% και «μέτρια» το 23% από 20%.
Περισσότερο απαισιόδοξοι και στους δύο δείκτες, αναδεικνύονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Μερικά ακόμα ενδιαφέροντα συμπεράσματα:
• Κερδισμένα από την (αναμενόμενη) συσπείρωση των ευρωεκλογών είναι κυρίως τα δύο πρώτα κόμματα: Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία παρουσιάζουν καθαρή βελτίωση από τα δημοσκοπικά τους ποσοστά του Απριλίου 2014.
• Η Χρυσή Αυγή με το εκλογικό της αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δεν είναι πλέον δεύτερο κόμμα σε καμία ηλικιακή ομάδα. Από 18 έως 59 ετών, πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με περίπου 9 μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ από 60 ετών και άνω, η εικόνα αντιστρέφεται και η ΝΔ περνά πρώτη με 15 μονάδες διαφορά. Η (δημοσκοπική) διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων, στο σύνολο, ανέρχεται στις 3 μονάδες.
• Αν και με μικρή κάμψη από το (δημοσκοπικό) ποσοστό του Απριλίου, το «Ποτάμι» είναι το μόνο κόμμα που καταγράφει βελτίωση από το ποσοστό του στις ευρωεκλογές και έτσι «πιάνει» την Ελιά (ΠΑΣΟΚ) στην τέταρτη θέση.
• Διατηρεί την πρώτη θέση ως «καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ο Αντ. Σαμαράς, με ευδιάκριτη διαφορά (+7%).
• Περίπου οι μισοί εκλογείς (48%) προτιμούν (ως καλύτερο για τη χώρα), το να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής για νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφύγουμε έτσι τις εθνικές εκλογές. Αντίθετα απαντά περίπου το ένα τρίτο (37%).
pulse5
• Οι τέσσερις στους δέκα (38%) είναι πεπεισμένοι ότι οι προφυλακίσεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής είναι δικαιολογημένες, έναντι 16% που δηλώνουν σίγουροι ότι αυτές ενέχουν στοιχεία πολιτικής δίωξης.
Τη δημοσκόπηση διενήργησε η εταιρία Pulse για το www.bankingnews.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs