Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Λαγκάρντ - Σόϊμπλε θέλουν Στουρνάρα στο Υπουργείο, ειδικά μετά την αποπομπή Θεοχάρη


Πιέσεις από τις Βρυξέλλες να μείνει στο υπουργείο ο Στουρνάρας, ειδικά μετά την καρατόμηση Θεοχάρη. Επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου. Προς την Τράπεζα της Ελλάδος οδεύει ο Υπ. Οικονομικών.

Ισχυρές πιέσεις από τους κύκλους των πιστωτών και ειδικά από το Βερολίνο δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να διατηρηθεί την ύστατη στιγμή στη θέση του υπουργού Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας. Τις τελευταίες ώρες, είναι σε εξέλιξη έντονες παρασκηνιακές κινήσεις από ηχηρά ονόματα των πιστωτών, όπως Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίοι ζητάνε με μηνύματα που έχουν φθάσει στην Αθήνα, να μην αποχωρήσει ο Γιάννης Στουρνάρας.
Τις τελευταίες ώρες, είναι σε εξέλιξη έντονες παρασκηνιακές κινήσεις από ηχηρά ονόματα των πιστωτών, όπως Σόιμπλε και Λαγκάρντ, οι οποίοι ζητάνε να μην αποχωρήσει ο Γ. Στουρνάρας
Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο κυρίως, έγιναν έξαλλοι με τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη από τη θέση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων. Η ενόχληση δεν ήταν τόσο για την παραίτησή του, αλλά κυρίως γιατί υπήρξε αυτή η πίεση και η αλλαγή του γ.γ. που υπέθεταν ότι θα παρέμενε στο πόστο του για μια πενταετία.
Οι πιστωτές δεν είναι συνηθισμένοι στην ελληνική πραγματικότητα και ως εκ τούτου η δυσφορία ήταν έντονη, όπως κατεγράφη ξεκάθαρα και στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Είναι ουσιώδους σημασίας να διασφαλίσει η κυβέρνηση την πλήρη συνέχεια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διοίκησης, η καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής και η διασφάλιση αυξανόμενων δημοσίων εσόδων» αναφέρει μεταξύ άλλων, ενώ η κυβέρνηση επιχείρησε να υποβαθμίσει το νόημα της ανακοίνωσης.
Η κίνηση να δημοσιοποιηθεί η ενόχληση και η ανησυχία κυρίως για το τι γίνεται με το συγκεκριμένο πόστο δείχνει και το βαθμό του προβληματισμού των πιστωτών για την κατάσταση στην Ελλάδα και τους χειρισμούς του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
Η κίνηση να δημοσιοποιηθεί η ενόχληση των πιστωτών, κυρίως για το τι γίνεται με το συγκεκριμένο πόστο, δείχνει και το βαθμό του προβληματισμού τους για την κατάσταση στην Ελλάδα
Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες λέγεται, ότι μεταφέρθηκε στην ελληνική κυβέρνηση ότι από τη στιγμή που έγινε αυτή η κίνηση με τον Χάρη Θεοχάρη, είναι προτιμότερο να παραμείνει στο πόστο του ένας αξιόπιστος συνομιλητής της τρόικας, ο Γιάννης Στουρνάρας, τον οποίο ο Σόιμπλε χαρακτηρίζει δυνατή μονάδα.
Η πίεση που ασκείται τις τελευταίες ώρες από Βερολίνο και Βρυξέλλες για να μην αποχωρήσει ο Γιάννης Στουρνάρας έρχεται να προστεθεί στην προ ημερών αποκάλυψη του TheTOC.gr περί της δυσφορίας που υπάρχει στους κύκλους των πιστωτών για τη χρονοβόρα συζήτηση επί του ανασχηματισμού, η οποία και έχει δημιουργήσει απίστευτα προβλήματα στην υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων.
Βέβαια, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου αντιστέκονται και δεν θεωρούν ενδεδειγμένη επιλογή την παραμονή του Γιάννη Στουρνάρα, καθώς ήδη έχει προεξοφληθεί η αποχώρησή του, ενώ αυτή ήταν και η αρχική απόφαση του πρωθυπουργού εδώ και μέρες.
Ακόμα και ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας που είναι ενήμερος για τις πιέσεις που ασκούνται από το εξωτερικό για να παραμείνει, καθώς οι πιστωτές επί δυο χρόνια είχαν μια άριστη συνεργασία και δεν ξέρουν τι επίπεδο επικοινωνίας θα υπάρξει με τον αντικαταστάτη του, ειδικά εάν είναι πολιτικό πρόσωπο όπως προκρίνει ο πρωθυπουργός, δείχνει με τη στάση του ότι φεύγει.
Ακόμα και ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας, που είναι ενήμερος για τις πιέσεις που ασκούνται από το εξωτερικό για να παραμείνει, δείχνει με τη στάση του ότι φεύγει
Ο ίδιος νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, προσερχόμενος στη Βουλή για να υπογράψει με άλλα μέλη του απερχόμενου υπουργικού συμβουλίου την πράξη για την παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη, αναθέρμανε τη συζήτηση περί αποχώρησής του από το υπουργείο και μεταπήδησής του στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Την ίδια στιγμή ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, προσγειωνόταν στην Αθήνα, καθώς ήταν στο εξωτερικό και στις πρώτες συζητήσεις που είχε με τακτικούς συνομιλητές του, έλεγε ότι δεν έχει κανένα σήμα ότι αποχωρεί από τη θέση του.
«Θέλω και δεν θέλω να φύγω από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά σίγουρα θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για εμένα γιατί έχω δώσει πάρα πολλά σε αυτό» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας και για την Τράπεζα της Ελλάδος σημείωσε πως είναι μια διαφορετική θεσμική θέση.
Για το θέμα του Χάρη Θεοχάρη, στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι κακώς υπάρχει ενόχληση από την Κομισιόν και μεταδίδουν, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους πιστωτές, ότι δεν αλλάζει η οικονομική πολιτική και πως θα τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί.
Απλά, ο Χάρης Θεοχάρης εδώ και καιρό ήταν το αναμενόμενο εξιλαστήριο θύμα και πολλές φορές βρέθηκε στο στόχαστρο των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, όπως των Κώστα Μπούρα (διευθυντή του γραφείου του), Χρύσανθου Λαζαρίδη και Σταύρου Παπασταύρου. Το πρωθυπουργικό επιτελείο αναζητούσε εδώ και καιρό αφορμή να απαλλαγεί από τον Χάρη Θεοχάρη -τον κομπιουτερά όπως τον λένε χαρακτηριστικά- που προκάλεσε, κατ’ αυτούς πολλές φορές νευρική κρίση με τις εγκυκλίους του.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs