Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Προεκλογική έξαψη


Δεν είναι σύνηθες ένας πρωθυπουργός να συναντάται με ένα υπουργό Οικονομικών άλλης χώρας, αλλά όταν μιλάμε για τον Α. Σαμαρά και τον Β. Σόιμπλε πρόκειται για κάτι απολύτως αναμενόμενο. Οχι φυσικά για να θέσει ο πρωθυπουργός το θέμα των γερμανικών παρακολουθήσεων, αλλά για να ζητήσει βοήθεια στην προεκλογική του προσπάθεια.
Η συνάντηση θα γίνει στην Πορτογαλία όπου θα μεταβεί ο Αντώνης Σαμαράς για να συμμετάσχει στην εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα «Στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση 2014-2019» όπου θα είναι και ομιλητής.
Εκεί, θα έχει διάφορες διμερείς επαφές όπως με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντόλ και με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ. Επίσης, θα μετάσχει σε γεύμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Ντολ, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και τον γενικό γραμματέα του ΕΛΚ, στο οποίο θα παρακαθίσει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλγκφανκ Σόιμπλε.
Η στόχευση είναι προφανής: Επείγει να καταδειχθεί ότι ξεκινά ένας κύκλος επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα προκειμένου να επιτευχθεί η χαλάρωση των μνημονιακών περιορισμών. Με βάση τις διαρρές, η ελληνική πλευρά ζητά τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιαο θέρμανσης, την αύξηση των δόσεων για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, μια σειρά φοροελαφρύνσεων αλλά και ακύρωση δρομολογημένων μέτρων, όπως είναι οι μειώσεις συντάξεων.
To ΠΑΣΟΚ διευρύνει τον κατάλογο. Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν σε σύσκεψη του Ευ. Βενιζέλου με τα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η Χ. Τρικούπη βάζει στην ατζέντα της επαναδιαπραγμάτευσης τις απολύσεις στο Δημόσιο, τη «μικρή ΔΕΗ», την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) αλλά και ο,τιδήποτε άπτεται του ασφαλιστικού.
Είναι κάπως μπερδεμένο: Ο υπουργός Παιδείας διαβεβαιώνει τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς όσο διαρκή η αξιολόγηση, κλείνοντάς τους το μάτι ότι μπορεί τελικά να γλιτώσουν, όμως το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΔΜ δεν αφήνουν κανένα παράθυρο για ανατροπή του προγράμματος διαθεσιμότητας. Την ίδια ώρα ο ΥΠΕΣ Αργ. Ντινόπουλος πήρε τηλέφωνο ο ίδιος τον πρόεδρο της ΠΟΕ ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλο για να συναντηθούν και αυτό δεν δείχνει προσήλωση στο στόχο της εφαρμογής του προγράμματος κινητικότητας στην αυτοδιοίκηση εφόσον οδηγεί σε απολύσεις.
Αυτό που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει οπωσδήποτε την εντύπωση ότι έρχεται το τέλος των μνημονίων και της Τρόικας αλλά είναι δύσκολη η κατασκευή της πραγματικότητας, παρά τη στήριξη που προσφέρουν οι πιστωτές σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να αποτραπεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς.
Δεν ήταν απλώς σύμπτωση ότι αξιωματούχος της ευρωζώνης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα πρέπει να ικανοποιήσει 12 προαπαιτούμενα για να πάρει τις επόμενες δύο δόσεις ύψους συνολικά 2 δισ. ευρώ.
«Περιμένουμε να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα του Μαϊου. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πριν το τέλος του Ιουνίου», ανέφερε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η επόμενη αξιολόγηση της Τρόικα, που συνδέεται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεν θα ξεκινήσει αν η Ελλάδα δεν ικανοποιήσει τα δώδεκα προαπαιτούμενα.
Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικα θα έρθουν στην Αθήνα τον Ιούλιο και κανείς δεν ξέρει πότε θα φύγουν. Η έκθεσή τους θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα της συζήτησης για την απομείωση του χρέους και αυτό είναι κάτι που θεωρείται αυτονόητο για τους δανειστές. Οι εκκρεμότητες από ελληνικής πλευράς είναι πολλές και δεν φαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα και βούληση να υλοποιηθούν. Αλλά δεν υπάρχει και σχέδιο ρήξης, αφού μετά από δύο ετών συνεργασία με τους όρους της Τρόικας δεν είναι ρεαλιστικό ένα γύρισμα σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.
Τους πνίγει όμως το εκλογικό άγχος. Ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε ανοιχτά στα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προεκλογική περίοδος δεν προσφέρεται για μνημονιακή συνέπεια αλλά και η μνημονιακή ασυνέπεια δεν προσφέρεται για να πειστεί η Μέρκελ σχετικά με τις αποφάσεις για το χρέος. Αδιέξοδο, με άλλα λόγια. 

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs