Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Το ξύλινο πόδι της ανάπτυξης




Μείωση των εξαγωγών το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή η πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2014. Ποια είναι η πρόβλεψη; Ότι θα καταγραφεί άλλο ένα τρίμηνο ύφεσης με το ΑΕΠ το τριμήνου να διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα επίπεδα των 37 δισ. ευρώ (σε τιμές αναφοράς 2005).

Μας απομένουν περίπου 60 ώρες μέχρι να ανοίξουν οι αυτοδιοικητικές κάλπες. Έτσι ουδείς θα θυμηθεί ότι το ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 έκλεινε στα 49,556 δισ. ευρώ. Ναι, το εισόδημα της χώρας σε επίπεδο τριμήνου έχει μειωθεί κατά 12,5 δισ. ευρώ μέσα σε αυτή την εξαετία. Έτσι, για να κατανοούμε όλοι τι σημαίνει ύφεση.
Ύφεση λοιπόν και το πρώτο τρίμηνο του 2014. Βέβαια, δεν θα προβληθεί έτσι το θέμα. Από το πρωί θα ακούμε ότι πλέον έχει διακοπεί στο ελάχιστο ο... ρυθμός πτώσης του ΑΕΠ και ότι πλέον ο στόχος για εξασφάλιση θετικού προσήμου με το κλείσιμο του 2014 – έστω και αυτό το ισχνό 0,6% που αναγράφεται στον προϋπολογισμό του 2014, αλλά και στο μεσοπρόθεσμο – είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί. Κινητήριος μοχλός; Τα εκατομμύρια των αφίξεων. Οι τουρίστες που θα συγκεντρωθούν από όλα τα μέρη του πλανήτη στην Ελλάδα ξοδεύοντας απλόχερα.

Ο τουρισμός

Έχοντας κάθε καλή διάθεση, θα συμμεριστούμε την πρόβλεψη. Οι εκατομμύρια τουρίστες θα έρθουν και οι τσέπες τους θα αδειάσουν από το συνάλλαγμα που θα είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν. Συνάλλαγμα που θα φανεί αρκετό ώστε να επιβεβαιωθεί ο στόχος και η χώρα να επανέλθει στα μονοπάτια της ανάκαμψης, επιβεβαιώνοντας το προεκλογικό σποτάκι που προβάλλεται όλες αυτές τις ημέρες.

Και του χρόνου, κύριε; Του χρόνου, που θα θέλουμε να φτάσει ο ρυθμός ανάπτυξης στο +2,9%; Ή το 2016, που θα θέλουμε να εκτοξευτούμε στο +3,7%; Πόσους τουρίστες θα πρέπει να φιλοξενήσουμε;

Προφανώς χρειαζόμαστε και επιπλέον πηγές εξασφάλισης πρόσθετου προϊόντος. Στην κατανάλωση μάλλον δεν μπορούμε να ποντάρουμε. Ειδικά στη δημόσια κατανάλωση, η οποία θα βαίνει μειούμενη προκειμένου να στηριχθούν οι αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι της επόμενης τριετίας και τα εντυπωσιακά πρωτογενή πλεονάσματα. Ούτε και από την ιδιωτική κατανάλωση μπορούμε να περιμένουμε πολλά πράγματα. Με τέτοια ανεργία και τόσα χρέη που έχουν συσσωρεύσει τα νοικοκυριά, πού ακριβώς θα βρουν το ρευστό για να το δαπανήσουν;

Όλες οι ελπίδες είχαν εστιαστεί σε ένα εξαγωγικό «μπουμ», το οποίο, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη μείωση των εισαγωγών και τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, θα εξασφάλιζε το πολυπόθητο θετικό πρόσημο και στο ΑΕΠ. Ύστερα από το εντυπωσιακό 2012 για τις ελληνικές εξαγωγές, οι ελπίδες έγιναν ακόμη περισσότερες. Ώσπου επήλθε και πάλι η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα.

Επιπτώσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η αξία των εξαγωγών το πρώτο δίμηνο του 2014 διαμορφώθηκε στα 3,661 δισ. ευρώ, έναντι 3,745 δισ. το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2013. Παρατηρήθηκε δηλαδή πτώση εξαγωγών της τάξεως του 2,2%. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο.

Το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2014 οι εισαγωγές έφτασαν τα 6,928 δισ. ευρώ από 6,881 δισ. ευρώ το ίδιο δίμηνο του 2013, κάτι που σημαίνει ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,7%. Πάνω οι εισαγωγές, κάτω οι εξαγωγές σημαίνει αύξηση ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο. Το έλλειμμα αυτό διαμορφώθηκε στα 3,267 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, από 3,136 δισ. ευρώ στο ίδιο δίμηνο του 2013.

Η πτώση του πρώτου διμήνου έρχεται ως συνέχεια του πτωτικού κλεισίματος της περυσινής χρονιάς. Σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών έκλεισε το 2013 με οριακή μείωση της τάξης του -0,2%, ως προς τις επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών, στα 27,28 δισ. ευρώ έναντι 27,34 δισ. ευρώ το 2012. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η μείωση είναι μεγαλύτερη κατά -2,1% (στα 16,82 δισ. ευρώ, έναντι 17,19 δισ. ευρώ το 2012).

Η μείωση αυτή προκύπτει κυρίως από την υποχώρηση των ελληνικών εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες (-4,2%), παρότι οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,9% προς τις χώρες - μέλη της Ε.Ε. Το αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθεί η σχέση εξαγωγών προς τις χώρες της Ε.Ε. στο 46,4%, έναντι 53,6% των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει μείωση εξαγωγών τόσο προς τις χώρες της Ε.Ε. (-0,1%), όσο και προς τις Τρίτες Χώρες (-5,5%), με την αναλογία να διαμορφώνεται στο 63,4% υπέρ των χωρών της Ε.Ε.

Βέβαια, με δεδομένο ότι οι εξαγωγές ακολουθούν αντίθετη πορεία σε σχέση με το ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του Εθνικού Εισοδήματος έχει αυξηθεί. Οι εξαγωγές προϊόντων αντιστοιχούν πλέον στο 15,07% του ΑΕΠ, ενώ συνδυαστικά οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών στο 28,93% του ΑΕΠ. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση των τελευταίων δεκαετιών. Τι έχει θέσει ως στόχο ο πρωθυπουργός; Το 50% του συνολικού προϊόντος να προέρχεται από την «εξωστρέφεια».

Τι μας λείπει; Περίπου 27 δισ. ευρώ εξαγωγών χρειάζεται για να επιτευχθεί ο πρωθυπουργικός στόχος. Πώς όμως θα επιτευχθεί όταν το ευρώ γίνεται ολοένα και σκληρότερο; Πώς θα επιτευχθεί όταν οι επιστροφές του ΦΠΑ δίδονται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα οι συνολικές υποχρεώσεις προς τις εξωστρεφείς υποχρεώσεις να υπερβαίνουν ήδη τα 800 εκατ. ευρώ;

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs