Ο ΜΠΟΜΠ ΤΡΑΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ BUSINESS
Ο... εγκληματίας επιστρέφει στον τόπο του «εγκλήματος» σημείωνε χθες η «Ελευθεροτυπία», αναφερόμενη στην τελευταία επίσκεψη του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Μπομπ Τράα στη χώρα μας.
Ο «πολύς» Ολλανδός, ο οποίος, αφού ως τοποτηρητής του Ταμείου επέβλεψε την ισοπέδωση της χώρας μας και τον εξανδραποδισμό δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων, έχοντας βγει πλέον στη σύνταξη από το ΔΝΤ, επιστρέφει για να κάνει business εκπροσωπώντας πλέον ιδιωτικά συμφέροντα.
Βέβαια ο Ολλανδός παράγων, ο οποίος θυμίζουμε εγκαταστάθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2010, ουδέποτε περιορίστηκε στα καθαρά τεχνοκρατικά καθήκοντά του, καθώς παρενέβαινε ενεργά σε επιχειρηματικές συμφωνίες, σε ξεπουλήματα του ΤΑΙΠΕΔ, συχνά κάνοντας lobbying υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων.
Αν και ο ρόλος του, ως τοποτηρητή του ΔΝΤ, ήταν εξαρχής σαφής, ο Μ. Τράα από τις πρώτες κιόλας μέρες του στη χώρα μας έδειξε τα πολυποίκιλα ενδιαφέροντά του. Συναντήσεις με την εγχώρια επιχειρηματική ελίτ, παρεμβάσεις στα ΜΜΕ αλλά και παραινέσεις προς κάθε κατεύθυνση χαρακτήριζαν τον «βίο» του στη χώρα μας. Την «πολιτεία» του φρόντισε να την εορτάσει στο πάρτι αποχώρησής του στη Φιλοθέη, τον Σεπτέμβριο του 2013.
Εξαρχής έδειξε τις προθέσεις του, το πώς ακριβώς, ως τοποτηρητής των δανειστών, εννοούσε την ανάπτυξη, προτρέποντας τον ιδιοκτήτη της υαλουργίας «Γιούλα», Ευάγγελο Βουλγαράκη, να μεταφέρει το εργοστάσιό του στη γειτονική Βουλγαρία. Παραίνεση, που φέρεται να έκανε και σε άλλους επιχειρηματίες συστήνοντάς τους να μετακομίσουν σε χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος. Δεν είναι τυχαίο πως ανάλογες «ευαισθησίες» για το πόσο υψηλές ήταν οι αμοιβές στην Ελλάδα εξέφραζαν τα κάθε λογής γερμανο-ολλανδικά συμφέρντα τα τελευταία χρόνια, μέχρις ότου... επιτευχθεί η εκτίναξη της ανεργίας στο 27,5% (1,349 εκατ. άτομα) και η συρρίκνωση του βασικού μισθού του ανειδίκευτου εργάτη στα 586 ευρώ. Ενδεικτικά θυμίζουμε πως ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Martin Knapp νουθετούσε (από το 2011) την Αθήνα για το υψηλό εργατικό κόστος και την ανάγκη εξορθολογισμού των αμοιβών στα επίπεδα χωρών της Ανατ. Ευρώπης, όπου και προσαρμόστηκαν στη συνέχεια.
Ομως αδυναμία του Μ. Τράα ήταν οι... δουλειές στο χώρο των ακινήτων, της γης, ενώ πολλά ακούστηκαν για το ενδιαφέρον του για τις «αποκρατικοποιήσεις» του ΤΑΙΠΕΔ -ιδιαίτερα το ξεπούλημα ολόκληρων εκτάσεων, περιοχών σε προνομιακά σημεία της χώρας αλλά και σε περιοχές ευαίσθητες όπως στη Θράκη. Για αρκετούς χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του ξεπουλήματος της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, για την οποία ο τοποτηρητής του Ταμείου φέρεται να είχε ασκήσει πίεση ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για ανάληψη των ακινήτων της περιοχής από την αμερικανική NCH Capital. Επίσης θερμό ήταν το ενδιαφέρον του Ολλανδού παράγοντα για σειρά τουριστικών κυρίως ακινήτων, που βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης. Ακίνητα, που, σύμφωνα με πληροφορίες, βολιδοσκοπούνται ήδη από μεγάλους ομίλους real estate των ΗΠΑ και της Ευρώπης, στους οποίους ο Μ. Τράα φέρεται να εμφανίζεται πλέον ως ενδιάμεσος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.