Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

«Βόμβα» Σούρλα για διαφθορά και διαπλοκή




Όταν ο Γιώργος Σούρλας, γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έλεγε προ ημερών στη Βουλή πως κάποιοι δεν συμμορφώνονται με τις εντολές του πρωθυπουργού για την πάταξη των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς, δεν το έλεγε για να... αγιοποιήσει τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά επειδή είχε στο μυαλό του «πρόσωπα και πράγματα».

Η άποψή του συμπυκνώνεται στις παρακάτω φράσεις, που αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος: «Κάτι φταίει. Κάποιος φταίει. Εγώ δεν είμαι εδώ για να συγκαλύψω. Υπάρχει η πολιτική βούληση, αλλά δεν είμαι βέβαιος αν διαχέεται αυτή σε όλο τον χώρο των κυβερνητικών στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων».
Σύμφωνα με τον γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπάρχουν τρεις εστίες μεγάλης διαφθοράς:
◆ Οι off-shore και οι τριγωνικές συναλλαγές.
◆ Το λαθρεμπόριο καυσίμων (με έξαρση του φαινομένου και στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων).
◆ Τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια που έχουν κατακλύσει την αγορά.
Οι απώλειες για την ελληνική οικονομία στους τρεις αυτούς τομείς ξεπερνούν συνολικά τα 8 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Ευθύνες
Το «Ποντίκι» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο Γ. Σούρλας, με την παρέμβασή του αυτή, θέλησε να περιγράψει και να αποδώσει τις ευθύνες, ατομικές και συλλογικές, σ’ εκείνους που έχουν τις σχετικές αρμοδιότητες και προφανώς δεν τις ασκούν ικανοποιητικά (στην καλύτερη περίπτωση) ή αποφεύγουν ακόμη και να τις ασκήσουν (στη χειρότερη εκδοχή). Η άποψή του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αν υπολογίσουμε πως πρόκειται για ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, τοποθετημένο σε μία κυβερνητική θέση.
Την ώρα λοιπόν που ο πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να υποδεχτεί την Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη Παρασκευή, ο εθνικός συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς διοργάνωνε στη Βουλή ειδική ημερίδα, στην οποία ο γ.γ. Διαφάνειας έριχνε μία «βόμβα» που δεν πήρε δημοσιότητα, καθώς όλα τα φώτα ήταν στραμμένα πάνω στον Σαμαρά και τη Γερμανίδα καγκελάριο. Τι είπε;
«Υπάρχει πολιτική βούληση; Είναι εκπεφρασμένη αναμφισβήτητα από τον πρωθυπουργό. Δεν έχω κανέναν λόγο να κολακεύω και να χαϊδεύω κανέναν. Αυτή ήταν η εντολή που πήρα ως γενικός γραμματέας και αυτήν ακολουθώ. Και έκτοτε καμία παρέμβαση σε όσα κατά καιρούς αιχμηρά εγώ αναφέρω και ενδεχομένως να φαίνονται αντιπολιτευτικά στην κυβέρνηση ή να είναι. Υπάρχει η πολιτική βούληση, αλλά δεν είμαι βέβαιος αν διαχέεται αυτή σε όλο τον χώρο των κυβερνητικών στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων. Δεν μπορεί ένας και μόνος να κάνει τον αγώνα...».
Ειδικότερα, αναφερόμενος στα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ο Σούρλας είπε ότι, βάσει στοιχείων του ΣΔΟΕ, για το έτος 2013, από τους 34.983 ελέγχους διαπιστώθηκαν 1.069.778 παραβάσεις και ποσό συναλλαγών 2.559.351.316 ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα ελέγχων που διενεργήθηκαν σε ποσοστό μόλις 15% των επιχειρήσεων.
Ο ίδιος, όταν τον Φεβρουάριο ενημέρωνε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το λαθρεμπόριο καυσίμων, είχε αποκαλύψει μία συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου διότι κάτω από την καθοδήγηση του Σαμαρά, όταν τον ρώτησα τι θα κάνουμε με το λαθρεμπόριο καυσίμων, η εντολή Σαμαρά ήταν: Τσακίστε τους. Δεν ξαναμιλήσαμε από τότε, ούτε χρειάστηκε. Είμαστε στη φάση αντιμετώπισης του προβλήματος».
Κάτι όμως φταίει... Τι λέει ο Σούρλας για εκείνους που έχουν την ευθύνη; «Πρέπει, επιτέλους, να πειθαρχήσουν!»
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα δύο σκάφη τα οποία παρέλαβε το ελληνικό κράτος πριν από πέντε χρόνια για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τα οποία βρίσκονται σε αχρησία, αλλά και η καθυστέρηση στην τοποθέτηση των συστημάτων X-Ray (μαγνητικές πύλες) στα τελωνεία της χώρας, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 14 χρόνια από τις πρώτες εξαγγελίες. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο τζίρος των νοθευμένων καυσίμων ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.Λαθρεμπόριο στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο ίδιος, όπως λέει «με «πόνο ψυχής», ανακάλυψε πρόσφατα πως «καλπάζει το λαθρεμπόριο καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις». Για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα, χρειάστηκε να υπάρξει απόφαση του υπουργού Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου να γίνεται ο έλεγχος των στρατιωτικών καυσίμων από το ΣΔΟΕ.
Κατά την άποψη του Σούρλα, «το μέγεθος των απωλειών αυτών των εσόδων επιβάλλει τα ζητήματα αυτά να αποτελέσουν αντικείμενα χωριστών συζητήσεων και δράσεων». Εκτιμά, ακόμη, ότι «η χώρα μας πρέπει να παρέμβει στη διεθνή κοινότητα για τις off-shore εταιρίες και τις τριγωνικές συναλλαγές, που αποτελούν τα μεγαλύτερα οχήματα φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής παγκοσμίως».
«Κάθε χρόνο» σημειώνει «χάνουμε 6 δισ. ευρώ από τη λειτουργία των off-shore». Έχει εισηγηθεί, μάλιστα, τα φαινόμενα αυτά να παταχθούν με την επιβολή αποτελεσματικών νομοθετικών και διοικητικών μέτρων.
Πώς αντέδρασε όμως ο Γ. Σούρλας όταν βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τον ρωτούσαν αν του έχουν ασκηθεί ή έχει νιώσει πιέσεις να κάνει πίσω σε θέματα διαφθοράς: «Θα ήταν προσβολή να έχουν την εντύπωση ότι μπορεί να με πλησιάσουν. Γίνονται εμμέσως. Άκουσα κάποια στιγμή από φίλους, με αγάπη, να μου λένε “μην ανακατεύεσαι, υπάρχουν χαντάκια”. Και ήρθαν τα γκαζάκια στο γραφείο μου. Εμμέσως είχα… τους έστειλα όμως στον διάβολο και αυτούς που ήρθαν και αυτούς που τους έβαλαν. Κάποιοι εξ αυτών είναι πολύ ανθρωπάκια, τα υπόλοιπα στο βιβλίο μου».

http://www.topontiki.gr/article/72469/Bomba-Sourla-gia-diafthora-kai-diaploki
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs