Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Αναμένονται σημαντικές αποφάσεις του ΣτΕ για «καυτά» θέματα

Αναμένονται σημαντικές αποφάσεις του ΣτΕ για «καυτά» θέματα
Αποφάσεις για κρίσιμα θέματα, που αφορούν τις κυβερνητικές επιλογές στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων της μνημονιακής πολιτικής που ασκείται τα τελευταία χρόνια, καλείται να εκδώσει τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Γράφει: Ελίνα Ιατρίδου 
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αναμένεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για τη συνταγματικότητα ή μη των επιλογών της κυβέρνησης σχετικά με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. 
Οι υποθέσεις που θα κριθούν από το ΣτΕ θεωρούνται μείζονος σημασίας και ως εκ τούτου, σήμερα περισσότερο από ποτέ, το ενδιαφέρον τόσο των πολιτών όσων και της κυβέρνησης επικεντρώνεται στη στάση των δικαστών εν όψει των επικείμενων δικαστικών αποφάσεων.
Τα «καυτά» θέματα για το οποία το δικαστήριο καλείται να αποφανθεί αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων-  υπόθεση που συζητήθηκε ενώπιον του Α΄ τμήματος του ΣτΕ και αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση. Επίσης ένα θέμα που αφορά τα εργασιακά ζητήματα είναι και οι περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων- υπόθεση που λόγω σπουδαιότητας πρόκειται να απασχολήσει την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου στις 9 Μαΐου.  Επιπλέον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές στις αποδοχές των ένστολων και των στρατιωτικών, καθώς η δικαστική απόφαση θα έχει «ειδικό βάρος» στο δημοσιονομικό κόστος. 
Ακόμη το ΣτΕ αναμένεται να κρίνει και σειρά προσφυγών ομολογιούχων που έχουν υποστεί οικονομικό πλήγμα από το «κούρεμα» των όσων ελληνικών ομολόγων, παρότι οι πρώτες αποφάσεις τους δικαστηρίου έχουν κρίνει συνταγματικές τις περικοπές στα ομόλογα, λόγω των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας και του κινδύνου κατάρρευσης της εθνικής οικονομίας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικαστική απόφαση. 
Τέλος, το ΣτΕ καλείται να σταθμίσει ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που αφορά τη νομιμότητα του «μεγάλου ξεπουλήματος»  της δημόσιας περιουσίας (λιμάνια, αεροδρόμια, οργανισμοί, ακίνητα κλπ) όπως αυτό προωθείται μέσω των κυβερνητικών «πακέτων» για αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs