Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Σουηδία: Εξάωρη δουλειά με μισθό 8ώρου - Ριζοσπαστικό πείραμα για την απόδοση των εργαζομένων

Σουηδία: Εξάωρη δουλειά με μισθό 8ώρου - Ριζοσπαστικό πείραμα για την απόδοση των εργαζομένων
Οι σουηδικές αρχές μειώνουν το ωράριο χωρίς να περικόψουν τους μισθούς, για να μελετήσουν τυχόν μεταβολές στην απόδοση.- Το "πείραμα" θα διαρκέσει ένα χρόνο.- Διαμαρτύρεται η αντιπολίτευση για "λαϊκίστικο κόλπο" ενόψει εκλογών.
Μειώνουν την ημερήσια εργασία από 8ωρο σε 6ωρο χωρίς όμως να περικόψουν τους μισθούς, οι σουηδικές αρχές στο Γκέτεμποργκ, σε ενα άκρως πρωτότυπο...πείραμα, με στόχο να μελετηθεί αν και κατά πόσο θα αλλάξει η απόδοση των εργαζομένων. 
Πιο συγκεκριμένα, αρχικά θα δημιουργηθούν δύο ομάδες εργαζομένων- μία που θα δουλεύει έξι ώρες και μια άλλη που θα συνεχίσει το οκτάωρο. Μετά από έναν χρόνο θα συγκρίνουν τις αποδόσεις των δύο ομάδων και θα βρουν αν διαφέρουν και σε ποια σημεία. Σημειωτέον, όλον αυτόν τον καιρό οι δυο ομάδες θα πληρώνονται ακριβώς το ίδιο.
Ο αναπληρωτής δήμαρχος της πόλης, Ματς Πίλχεμ, από το Αριστερό κόμμα, υποστηρίζει πως η εξάωρη εργασία ίσως αποδειχθεί αποτελεσματική στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς έχει αποδειχτεί ότι οι μεγάλες βάρδιες οδηγούν σε μικρότερη παραγωγικότητα. Σε ορισμένους τομείς, όπως στα γηροκομεία, το πρόβλημα δεν είναι το ελλιπές προσωπικό αλλά η πολύωρη εργασία που δεν αποδίδει. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως μία αυτοκινητοβιομηχανία της πόλης, δοκίμασε πρόσφατα την εξάωρη εργασία και βρήκε ότι αποδίδει. "Ελπίζουμε ότι οι υπάλληλοι που θα δουλεύουν λιγότερες ώρες θα παίρνουν λιγότερες αναρρωτικές άδειες και θα νιώθουν καλύτερα, σωματικά και ψυχικά", εξήγησε.
Από τη μεριά της η αντιπολίτευση κατηγόρησε τους ιθύνοντες για ψηφοθηρία ενόψει εκλογών, λέγοντας πως το πείραμα είναι ένα "ανέντιμο και λαϊκιστικό κόλπο".
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs