Οι κυβερνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας έχουν ένα μόνιμο πρόβλημα: διαρκώς πέφτουν έξω, αλλά και, εξίσου διαρκώς, ξεχνιούνται από την επόμενη “γενιά” εκτιμήσεων, χωρίς ουδείς να ασχολείται να τις συγκρίνει με τις προηγούμενες. Είναι όλες οι εκτιμήσεις “τζάμπα”.
Αφού λοιπόν περάσαμε πρώτα από διάφορες εκδοχές του succes story, προχθές, είχαμε φτάσει στο σημείο όπου η Ελλάδα είχε υποτίθεται “βγει” πια από την κρίση και κάλπαζε προς τις αγορές – όμως είναι διεθνής η πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται βέβαια να συμβεί. Μάλιστα, έγκυρες ξένες αναλύσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τρόικα δεν θέλει να συμβεί, αλλά, αντιθέτως, προτιμά να οδηγήσει την Ελλάδα σε νέα δανειακή σύμβαση, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Χθες, δηλαδή πριν το eurogroup, με βάση τις κυβερνητικές διαρροές, όλη η Ελλάδα ανέμενε ότι το εν λόγω όργανο θα έστελνε ένα θετικό μήνυμα για την πορεία της οικονομίας το οποίο θα ήταν και μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης. Το εν λόγω μήνυμα όχι μόνον δεν ήρθε, αλλά, αντιθέτως, το κλίμα ήταν βαρύ και δύσκολο για την Ελλάδα και η απαίτηση ήταν δεδομένη: τελειώνετε μέσα στην εβδομάδα, ότι σας πει η τρόικα και μην λέτε κουβέντα. Ο Στουρνάρας επέστρεψε με ήττα.
Αυτά δεν είναι παρά δύο μόνο από τα συνεχή παραδείγματα τέτοιων λανθασμένων εκτιμήσεων που γίνονται διαρκώς στην Αθήνα. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αν η κυβέρνηση τις εκπέμπει προς τα έξω καθαρά για προπαγανδιστικούς λόγους, ή αν ενίοτε τις πιστεύει κιόλας. Και είναι ακόμα πιο δύσκολο να κρίνει κανείς τι από τα δύο είναι χειρότερο.
Όμως, οι πιο μεγάλες αστοχίες εκτιμήσεων είναι μπροστά μας και θα είναι πολύ πιο επώδυνες: σχετίζονται με την υπόθεση του κουρέματος του χρέους και αποτελούν το “άγιο δισκοπότηρο” της κυβερνητικής πολιτικής. Όμως, είναι, τελικά, ένα άδειο δισκοπότηρο. Κι αυτό, επειδή είναι ξεκάθαρο ότι οι Γερμανοί δεν θα επιτρέψουν ποτέ να συμβεί, το έχουν δηλώσει σε όλα τα επίπεδα – όπως άλλωστε δεν το επέτρεψαν ούτε την προηγούμενη φορά στα κρίσιμα μεγέθη αλλά το επέβαλαν εκεί που οι ίδιοι ήθελαν.
Στην Αθήνα πολλοί θέλουν να πιστεύουν ότι θα ισχύσει η σχετική ευρωπαϊκή δήλωση σύμφωνα με την οποία αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της θα υπάρξει άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος. Γι αυτό και έχουν τόσο πολύ συγκεντρωθεί στο πρωτογενές πλεόνασμα, την επικύρωση του οποίου περιμένουμε τον επόμενο μήνα από τη Eurostat.
Όμως, η δήλωση εκείνη απαιτούσε τόσο την επίτευξη των στόχων όσο και τη συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος στους οποίους η Ελλάδα είναι ακόμα πάρα πολύ πίσω. Η χώρα λοιπόν δεν πρόκειται να καταφέρει να πιαστεί από εκεί, όπως η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα συμβεί. Το Βερολίνο είναι απολύτως σαφές...
Το ερώτημα που έχει λοιπόν να θέσει στον εαυτό της τώρα η κυβέρνηση, είναι αυτό που πιο πάνω αναφέρθηκε: θα συνεχίσει να πιστεύει, εντός ή εκτός εισαγωγικών, σε όλη αυτή τη συνεχώς διαψευδόμενη εικονική πραγματικότητα, ή θα τολμήσει να κάνει, επιτέλους, κάποια κίνηση αμφισβήτησης αυτής της μονόδρομης πορείας προς τη βέβαιη καταστροφή;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.