Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

«Άτολμη, αναιμική και μη ανεξάρτητη, η εξωτερική μας πολιτική»



Τα πορίσματα της κλειστής σύσκεψης του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Αναλύσεων για τη στάση της κυβέρνησης σε Σκοπιανό, Κυπριακό και ουκρανική κρίση

Picture 0 for «Άτολμη, αναιμική και μη ανεξάρτητη, η εξωτερική μας πολιτική»
Σ’ αυτό το συμπέρασμα -στο οποίο δυστυχώς επί χρόνια έρχεται και επανέρχεται η στήλη- κατέληξαν διαπρεπείς αναλυτές σε κλειστή σύσκεψη που διοργάνωσε το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. (Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Αναλύσεων) στην Αθήνα, με ''βαρύ'' θεματολόγιο:
Τις μεθοδεύσεις για κλείσιμο κυπριακού και σκοπιανού, την ενεργειακή διάσταση αυτών των μεθοδεύσεων και τον τουρκικό κίνδυνο για την ελληνική ασφάλεια, την τρέχουσα ελληνική προεδρία στην ΕΕ και τις όποιες εξ αυτής δυνατότητες, που δεν αξιοποιεί η Αθήνα.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική -αυτό προέκυψε ως κεντρική διαπίστωση- χαρακτηρίζεται άτολμη, αναιμική και μη ανεξάρτητη. Διατυπώθηκαν προβληματισμοί και ζωηρές ενστάσεις, κυρίως σε βάρος του ΥΠΕΞ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου (ιδίως για τις ακολουθούμενες πολιτικές της Αθήνας σε θέματα όπως της κρίσης στην Ουκρανία), και τονίστηκε η ανάγκη για άλλου τύπου εξωτερική πολιτική.
Συμπερασματικά, και σε επίπεδο ανάλυσης και πορισμάτων:
Σε λάθος πορεία κινείται η ελληνική εξωτερική πολιτική, και απαιτείται εντελώς άλλο κράμα τακτικών κινήσεων και στρατηγικής. Για την σε εξέλιξη μεθόδευση «λύσης» στο κυπριακό, όλοι οι συμμετέχοντες κατήγγειλαν ανοιχτά το επερχόμενο «Ανάν 2», ως σχέδιο διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαρχή έξωσης του κυπριακού Ελληνισμού και της ίδιας της Ελλάδας από την ανατολική Μεσόγειο. Το σχέδιο, στην υλοποίησή του καθοδηγείται από Αμερικανούς και Βρετανούς, προς ικανοποίηση δικών τους γεωστρατηγικών βλέψεων, όσο και αυτών της Τουρκίας.
Η ενεργειακή διάσταση στην επιχειρούμενη επίλυση του κυπριακού (αγωγός μέσω Τουρκίας), προωθεί επίσης τα αγγλοαμερικανικά συμφέροντα, βλάπτει τα ελληνικά και δημιουργεί ενεργειακή ομηρία Κύπρου αλλά και Ελλάδας, προδικάζοντας ανάλογη μεθόδευση και στο Αιγαίο. Δεν έχει δικαίωμα η ελληνική κυβέρνηση, βεβαίως ούτε η κυπριακή, να προχωρήσουν σε διαμοιρασμό του ενεργειακού μας πλούτου σε λογική του 50:50 με τους Τούρκους.
Στο ζήτημα της ονομασίας της FYROM, υπήρξε κοινή θέση περί μη αποδοχής ονομασίας περιέχουσας τον όρο Μακεδονία, ενώ κατατέθηκαν εναλλακτικά και κάποιες απόψεις περί αναζήτησης σύνθετου γεωγραφικού προσδιορισμού, υπό τον όρο εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού και ψευδομακεδονισμού από την FYROM.
Τόσο για το κυπριακό όσο και για το σκοπιανό, επισημάνθηκε από όλους η πολύ κακή συγκυρία λόγω οικονομικής κρίσης που διέρχονται Ελλάδα και Κύπρος, οι οποίες θα όφειλαν να ακολουθήσουν εφεκτική τακτική, επιλέγοντας μη λύση, από μια κακή λύση στα παραπάνω μείζονα εθνικά ζητήματα.
Η ανεπάρκεια της κατά τα λοιπά προεδρεύουσας της Ε.Ε. Ελλάδας, φάνηκε στην κρίση στην Ουκρανία και την στοίχιση του ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλου στο άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως είχε γίνει και στο ζήτημα της Συρίας. Οι κινήσεις αποσταθεροποίησης στην Ουκρανία, έξωθεν υποκινούμενες, δημιουργούν αναβίωση ψυχροπολεμικών καταστάσεων του παρελθόντος. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους (μεγάλες εδώ και οι ευθύνες της Γερμανίας) όφειλαν να υπολογίσουν πως η Μόσχα θα αντιδρούσε αποφασιστικά, αφού ο ουκρανικός χώρος είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Ρωσίας.
Δυστυχώς και εδώ η προεδρεύουσα της ΕΕ Ελλάδα, αποδείχθηκε «λίγη», αφήνοντας όλες τις πρωτοβουλίες στις μεγάλες χώρες της ΕΕ. Τα ελληνικά συμφέροντα όμως μπορεί να πληγούν από μια παρατεταμένη κρίση στην Ουκρανία (σε τομείς της οικονομίας πρωτίστως, όπως στον ελληνικό τουρισμό), και η Αθήνα θα όφειλε να κινηθεί πιο δραστήρια, υπέρ της σταθερότητας, των πολιτικών και διπλωματικών λύσεων στην κρίση αυτή, και στο να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε κυρώσεις.
Γενικά, επισημάνθηκαν όλες οι γνωστές παθογένειες στην εξωτερική μας πολιτική, σε συνάρτηση με την έλλειψη πραγματικά εθνικών ηγεσιών, αφού τόσο η κυβέρνηση Σαμαρά όσο και αυτή Αναστασιάδη στην Κύπρο, απεμπολούν τα εθνικά συμφερόντα, υποταγμένες στα μνημόνια και σε επιταγές έξωθεν.

Ο Μακεδών

ΥΓ 1: Συμμετείχαν οι: Γιώργος Λιλλήκας (πρόεδρος της «Συμμαχίας Πολιτών», σε σύνδεση με την Κύπρο), Βασίλης Κικίλιας (βουλευτής και μέλος Π.Ε. Επιτροπής ΝΔ), Ελευθέριος Καραγιάννης (πρέσβης ε.τ. και νυν διπλωματικός σύμβουλος των «ΑΝ.ΕΛ.»), Περικλής Νεάρχου (πρέσβης ε.τ.), Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος (δημοσιογράφος και συγγραφέας), Λάμπρος Καλαρρύτης (δημοσιογράφος, διευθυντής «ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ»), Σταύρος Καρκαλέτσης (πρόεδρος ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.), Αθανάσιος Δρούγος (στρατ. αναλυτής-διεθνολόγος και σύμβουλος ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.), Χρήστος Καπούτσης (δημοσιογράφος), Ιωάννης Μπαλτζώης (αντιστράτηγος ε.α. - Analysts for Change-σύμβουλος ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.). Επίσης, από το δυναμικό των εξαιρετικών διεθνολόγων του ΕΛ.Κ.ΕΔ.Α. οι: Ηλίας Ηλιόπουλος, Βασίλης Κοψαχείλης, Ιωάννης Μιχαλέτος, Παναγιώτης Καράμπελας και Γιάννης Κωνσταντόπουλος.

ΥΓ 2: Όλες οι εισηγήσεις της κλειστής σύσκεψης δημοσιεύονται στο elkeda.gr.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs