Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Ενωση με τη Ρωσία και ρούβλι ζητά η Κριμαία

«Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο, αν κλιμακωθεί περαιτέρω η κρίση» προειδοποιεί ο Γιατσενιούκ (16:32) - «Θα υιοθετήσουμε το ρούβλι» (14:25) - Κυρώσεις ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα (15:03)



Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην Κριμαία, την ώρα που στις Βρυξέλλες οι 28 αναζητούν διπλωματική λύση έχοντας απέναντί τους τη Μόσχα αλλά και την Ουάσιγκτον.
Το τοπικό κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα το πρωί της Πέμπτης, υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, μια απόφαση που εξετάζεται από τη Μόσχα ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ρούσταμ Τεμουργκάλιεφ, δήλωσε ότι «νόμιμες στρατιωτικές δυνάμεις στην Κριμαία είναι μόνο οι ρωσικές» και υπογράμμισε ότι «ο στρατός μιας τρίτης χώρας είναι κατοχικός». Πρόσθεσε δε ότι «οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να διαλέξουν: να παραδοθούν, να αποδεχτούν τη ρωσική υπηκοότητα και να ενωθούν με το ρωσικό στρατό. Εάν δεν συμφωνούν, είμαστε έτοιμοι να τους προσφέρουμε ασφαλή έξοδο από την Κριμαία στην ουκρανική επικράτεια».
«Νόμιμες στρατιωτικές δυνάμεις στην Κριμαία είναι μόνο οι ρωσικές. Ο στρατός μιας τρίτης χώρας είναι κατοχικός»
Σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, συμφωνήθηκε η προσάρτηση στην Ρωσική Ομοσπονδία με όλα τα δικαιώματα των υπολοίπων Ρωσικών περιοχών .
Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα, κατατίθεται  νομοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασίας προσάρτησης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας δήλωσε ότι το δημοψήφισμα για το status της Κριμαίας θα διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου και θα τεθεί το ερώτημα εάν η Κριμαία πρέπει να είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Στον απόηχο της απόφασης αυτής, ο Ρούσταμ Τεμουργκάλιεφ δήλωσε, σύμφωνα με το Interfax, ότι η περιοχή της Κριμαίας θα μπορούσε να υιοθετήσει το ρωσικό ρούβλι ως το νόμισμα της περιοχής και να «εθνικοποιήσει» την κρατική περιουσία ως μέρος των σχεδίων να ενωθεί η περιοχή με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Τρέχουν να προλάβουν τα τετελεσμένα της Μόσχας
Η πρώτη αντίδραση στα σχέδια προσάρτησης έρχεται από την Πολωνία.Την κατεπείγουσα υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ ζητά ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ. Σε μήνυμά του στο twitter ο Τουσκ υπογραμμίζει ότι οι αντιδράσεις στην υπογραφή της συμφωνίας θα είναι ισχυρές.
«Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο» προειδοποιεί ο Γιατσενιούκ
Ο προσωρινός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, προειδοποίησε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα αναλάβουν δράση αν η ρωσική επέμβαση κλιμακωθεί περαιτέρω: «Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας» είπε ο Γιατσενιούκ, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής. Πρόθεσε ότι η παρουσία Ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος και η στρατιωτική επιθετικότητα είναι απαράδεκτες τον 21ο αιώνα. Ο Γιατσενιούκ κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει να υποστηρίζει την «παράνομη» όπως χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Κριμαίας.
Η δεύτερη μέσα σε 24 ώρες συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία στη συνάντησή του με το Τζον Κέρι.
Κυρώσεις από τις ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επιβολή περιορισμών στη χορήγηση θεωρήσεων σε Ρώσους και πολίτες της Κριμαίας οι οποίοι «απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Επίσης, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο άνοιξε ο δρόμος για κυρώσεις εναντίον «ατόμων και νομικών προσώπων για δραστηριότητες οι οποίες υποσκάπτουν τη δημοκρατική διαδικασία και τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Ουκρανία».
Οι κινήσεις της Μόσχας και οι αντιδράσεις του Κιέβου
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε το θέμα της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του αιτήματος του κοινοβουλίου της Κριμαίας να επιτραπεί στην περιοχή αυτή να ενταχθεί στη Ρωσία, στη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια μη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε για να εξετασθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και ιδιαίτερα το αίτημα του τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το RIA.
Από την πλευρά του, ο ουκρανός υπουργός Οικονομικών Πάβλο Σερεμέτα υποστήριξε σήμερα ότι ένα δημοψήφισμα, όπως αυτό που σχεδιάζεται από τους φιλορώσους ηγέτες της Κριμαίας, θα ήταν παράνομο.
Είχε προηγηθεί δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ  ότι η Ρωσία θα δώσει υπηκοότητα σε ρωσόφωνους πληθυσμούς της πρώην ΕΣΣΔ.

Πηγή: Reuters, http://www.thetoc.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs