Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

"Έτοιμος" για διάλογο με τη Ρωσία αλλά με το "βλέμμα" στην Ε.Ε.




Έτοιμος για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας με σκοπό τη βελτίωση των διμερών σχέσεων δηλώνει ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Καθιστά ωστόσο σαφές ότι η προτεραιότητά του είναι η χώρα να επανέλθει σε μια διαδικασία στενότερης ολοκλήρωσης με την Ευρώπη.

Σε διάγγελμά του το οποίο μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο Τουρτσίνοφ είπε ότι η νέα ηγεσία της Ουκρανίας μετά την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι έτοιμη να αρχίσει έναν διάλογο με τη Ρωσία για να τεθούν οι διμερείς σχέσεις σε μια «νέα, ισότιμη βάση καλής γειτονίας, η οποία αναγνωρίζει και λαμβάνει υπόψη της την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας».

«Η προτεραιότητα», τόνισε παράλληλα, «είναι να επιστρέψουμε στον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Ο Τουρτσίνοφ είπε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει αποστολή να σταθεροποιήσει κατεπειγόντως την οικονομία, που όπως τόνισε αντιμετωπίζει τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

"Οχι" της Τιμοσένκο για την πρωθυπουργία

Νωρίτερ η Γιούλια Τιμοσενκο είχε δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για την θέση της πρωθυπουργού στην Ουκρανία. Η σχετική "ανακοίνωση" αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κόμματός της, "Πατρίδα" ενώ φουντώνουν οι φήμες που τη θέλουν να "στοχεύει" στην Προεδρία.

«Σας ζητώ να μην εξετάσετε την υποψηφιότητά μου για την θέση της πρωθυπουργού» έγραψε η Τιμοσένκο και αυτό τη στιγμή που μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας πρέπει να συσταθεί έως την Τρίτη στην Ουκρανία.

Νωρίτερα το πρωί της Κυριακής περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Σεβαστούπολη-στα νότια της Ουκρανίας- για να καταγγείλουν «τους φασίστες που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο». Το κάλεσμα «ήρθε» από φιλορωσικά κινήματα και κυρίως αυτό του Ρωσικού Συνασπισμού.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές που αρχικά συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης κρατούσαν και ανέμιζαν ρωσικές σημαίες και άλλοι εκείνες του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

«Η νέα ηγεσία θέλει να στερήσει από τους Ρώσους τα δικαιώματά τους και την ιθαγένειά τους» προειδοποίησαν οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας αναφερόμενοι στους ρωσόφωνους Ουκρανούς.

Επικοινωνία Τιμοσένκο με Μέρκελ
Η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, ανακοίνωσε μέσω του κόμματος "Πατρίδα" ότι  «πολύ σύντομα» θα έχει συνάντηση με την  καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ με την οποία συνομίλησαν τηλεφωνικά την Κυριακή.

Η Άγγελα Μέρκελ «συνεχάρη τη Γιούλια Τιμοσένκο για την αποφυλάκισή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η επιστροφή της Τιμοσένκο στην πολιτική ζωή θα συμβάλλει επίσης στη διαφύλαξη της ενότητας στην Ουκρανία και θα βοηθήσει τη χώρα να ακολουθήσει το δρόμο των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων.

Μεταβατικός Πρόεδρος στην Ουκρανία
Στον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Ουκρανίας και τον στενότερο συνεργάτη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Γιούλιας Τιμοσένκο ανατέθηκαν προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου μετά την καθαίρεση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Το κοινοβούλιοαποφάσισε να αναθέσει στον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, που είχε εκλεγεί πρόεδρος της βουλής το Σάββατο, τα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου.

Ο Τουρτσίνοφ, ηλικίας 49 ετών, κατάγεται από την ίδια πόλη με τη Γιούλια Τιμοσένκο, το Ντνιπροπετρόβσκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, και κατέχει την θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα».

Υπηρέτησε ως επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004- 2005.

Σχηματισμός κυβέρνησης μέχρι τη Δευτέρα

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας κάλεσε τους βουλευτές να καταλήξουν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας έως την Τρίτη.

«Αυτό το έργο αποτελεί προτεραιότητα» δήλωσε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ στη Βουλή.

Υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, μία ημέρα μετά την απόφαση του κοινοβουλίου να καθαιρέσει τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και δύο ημέρες μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον Γιανουκόβιτς με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Διαταγές για συλλήψεις

Εντολή για τη σύλληψη του πρώην υπουργού Εσόδων Ολεκσάντερ Κλιμένκο και του πρώην γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Πσόνκα έδωσε το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Ο Ολεχ Μαχνίτσκι που εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι "μια έρευνα έχει αρχίσει και μια ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα εργάζεται για τη προφυλάκιση των προσώπων αυτών προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη".

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ δήλωσε επίσης στο κοινοβούλιο ότι η αστυνομία συνεργάζεται με την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για τη διεξαγωγή έρευνας "σοβαρών εγκλημάτων κατά του ουκρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαπράχθηκαν από πρώην αρχηγούς του κράτους".

Διαψεύδουν αποσχιστιικές τάσεις οι σύνεδροι στο Χάρκοβο

«Δεν υπάρχει ούτε ένας κόκκος αποσχιστικών τάσεων στο συνέδριο αυτό. Το κύριο μήνυμα στις παρεμβάσεις είναι "δεν θέλουμε να διαιρεθεί η χώρα"». Είναι η δήλωση του Αλεξέι Πουσκόφ, προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, της Κάτω Βουλής της Ρωσίας σε όσους εμφανίζουν το συνέδριο στο Χάρκοβο, με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών αξιωματούχων φιλορωσικών ουκρανικών, να απεργάζεται την απόσχιση του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας.

Αντικείμενο του συνεδρίου στο οποίο μετέχουν περί τα 4.000 άτομα, ήταν η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ώστε «να αποφευχθεί ένα λουτρό αίματος στις περιφέρειες», είπε ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στο Χάρκοβο, ο Μιχάιλο Ντομπκίν, στην ομιλία του κατά την έναρξή των εργασιών του.

Ο δε Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος φέρεται ότι βρισκόταν στο Χάρκοβο την ώρα που διεξαγόταν το συνέδριο σύμφωνα με την σύμβουλό του Γκάνα Γκερμάν, δεν παρέστη σε αυτό.
 
Αρχηγική εμφάνιση Τιμοσένκο

Η Ουκρανία συνεχίζει να «στροβιλίζεται» στη «δίνη» εξαιτίας τόσο των  εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας όσο και  της κλιμακούμενης κόντρας των μεταξύ των δυτικών δυνάμεων με τη Ρωσία.

Το τελευταίο 24ωρο, η πρώην πρωθυπουργός της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο αποφυλακίστηκε και πραγματοποίησε μια άκρως αρχηγική εμφάνιση στο Κίεβο. Οι δε δηλώσεις περί ανάγκης συνέχισης των διαδηλώσεων αλλά και ήττας του διδακτορικού καθεστώτος της χώρας «συντηρούν» τα πλήθη στο Κίεβο. Την ίδια στιγμή, κερδίζει διαρκώς έδαφος με την τοποθέτηση στενών συνεργατών της σε σημαίνουσες θέσεις όπως στην προεδρία της Βουλής και στη θέση του Υπουργού Εσωτερικών.

Ο δε Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που το Σάββατο δήλωνε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί...αγνοείται και πάλι αφού ουδείς γνωρίζει που βρίσκεται. Το τηλεοπτικό διάγγελμα -στο οποίο έκανε λόγο για πραξικόπημα- έγινε από άγνωστη τοποθεσία ενώ η τελευταία πληροφορία που υπήρχε, δια στόματος της αντιπολίτευσης, ήταν ότι είχε ανεπιτυχώς επιχειρήσει να διαφύγει στη Ρωσία.

Στην πρωτεύουσα πάντως η αντιπολίτευση τον κήρυξε «έκπτωτο» και ανίκανο να εκτελέσει τα καθήκοντά του ενώ έχουν προκηρυχθεί εκλογές για τις 25 Μαϊου.
 
Η στάση της Δύσης και της Ρωσίας
Η δε συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να διασφαλίζει σε καμία περίπτωση την επιστροφή στην όποια ομαλότητα ενώ Ε.Ε., Η.Π.Α. και Ρωσία έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο διπλωματικών δηλώσεων με τη Μόσχα μάλιστα να ανεβάζει τους τόνους και να καταγγέλλει τους διαδηλωτές ότι δεν τηρούν την συμφωνία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτησαν την αποφυλάκιση της Τιμοσένκο και κάλεσαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υλοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν τη συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απευθυνόμενος στον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζον Κέρι υποστήριξε ότι η συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία έχει «καταπέσει από την ανικανότητα ή την απροθυμία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης» να την τηρήσουν, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Μάλιστα έκανε λόγο για «παράνομες εξτρεμιστικές οργανώσεις που αρνούνται να αφοπλιστούν και στην πραγματικότητα θέτουν το Κίεβο υπό τον δικό τους έλεγχο με τη συμπαιγνία των ηγετών της αντιπολίτευσης». Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν είχε καλέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να «αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που του δίνεται για να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες των εξτρεμιστών και να επανέλθει η κατάσταση στη συνταγματική οδό».

Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ίδια την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, καλώντας και τις δύο πλευρές να μην οδηγήσουν και πάλι την κατάσταση στα άκρα και ανέφερε χαρακτηριστικά  πως «Η βάση όλων των πολιτικών αποφάσεων πρέπει να είναι η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ενότητας. Η Ουκρανία χρειάζεται μια λειτουργούσα μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να αποκαταστήσει την τάξη σε όλη τη χώρα το συντομότερο δυνατόν».

Παράλληλα Γερμανία και Αγγλία συμφώνησαν να ασκήσουν πιέσεις στο Δ.Ν.Τ. ώστε να χορηγηθεί στην αιμορραγούσα οικονομικά Ουκρανία ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας και μάλιστα η κίνηση αυτή παρουσιάστηκε ως μέσο παροχής στήριξης στην Κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Διαβάστε ακόμα:
*
Ικανοποίηση Hollande για τη "δημοκρτατική μετάβαση" στην Ουκρανία
*Στο Κίεβο τη Δεύτέρα η Κάθριν Άστον
*ΗΠΑ: "Βαρύ σφάλμα" μια πιθανή αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία
*Επικοινωνία Merkel - Putin: Προέχει η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

*Βέβαιη η Ε.Επιτροπή για την υπογραφή της συμφωνίας με την Ουκρανία
*Το μετέωρο βήμα προς την ομαλότητα
*Λονδίνο προς Μόσχα: Δεν είναι προς το συμφέρον σας μια επέμβαση στην Ουκρανία 
*Η Ουκρανία και οικονομικά υπό κατάρρευση
*Πόσο πιθανός είναι ένας κατακερματισμός της Ουκρανίας;

*Βενιζέλος: Καλωσορίζουμε την αποφυλάκιση Tymoshenko


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs