Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Γαλλία-ΗΠΑ συμμαχία, με «μπλόκο» στη Γερμανία!


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν χωρά αμφιβολία ότι τα περισσότερα ΜΜΕ, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, δείχνουν την προτίμησή τους στην... ροζ πλευρά της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες -άλλωστε, οι ερωτικές επιδόσεις τόσο του Φρανσουά Ολάντ όσο και του Μπαράκ Ομπάμα, έστω και σε επίπεδο φημολογίας, τους προσφέρουν την κατάλληλη «πρώτη ύλη» προκειμένου να αναπτύξουν τα θέματά τους υπό τη συγκεκριμένη οπτική. Με τον τρόπο αυτό, ωστόσο, περνά σε δεύτερη μοίρα μια σημαντική τροπή που παίρνει η σχέση των δύο χωρών: η δημιουργία μιας de facto συμμαχίας ανάμεσα στην παγκόσμια υπερδύναμη και το «νούμερο δύο» της Ευρώπης, η οποία έχει αποκτήσει ξεκάθαρα αντιγερμανικά χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις που έκανε, άλλωστε, χθες το βράδυ ο Ολάντ από τον Λευκό Οίκο δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για του λόγου το αληθές: Σε τρία τουλάχιστον θέματα μείζονος σημασίας -τις παρακολουθήσεις και υποκλοπές των επικοινωνιών, τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου και τις εξελίξεις στην Ουκρανία- «άδειασε» εντελώς την Αγκελα Μέρκελ και το Βερολίνο, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι η έννοια της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. είναι πρακτικά ανύπαρκτη.
«Η αμοιβαία εμπιστοσύνη αποκαταστάθηκε. Βασίζεται στον σεβασμό, αλλά και στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, των προσωπικών δεδομένων, το γεγονός ότι κάθε άνθρωπος, παρά την πρόοδο της τεχνολογίας, μπορεί να αισθάνεται σίγουρος ότι δεν τον κατασκοπεύουν», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ρίχνοντας τίτλους τέλους αναφορικά με τον Μεγάλο Αδελφό που έχουν στήσει η NSA και οι άλλες αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Αμέσως μετά, τάχθηκε υπέρ της ταχείας υπογραφής συμφωνίας για το εμπόριο, χωρίς ουσιαστικά να εγείρει κανένα πρόβλημα αναφορικά με τη στάση των ΗΠΑ. Και τέλος, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά (τουλάχιστον δημοσίως) στο απαράδεκτο σχόλιο που έκανε πρόσφατα η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ -η οποία, μιλώντας με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Κίεβο, εξέφρασε την αμέριστη... εμπιστοσύνη και εκτίμησή της στην Ε.Ε., καλώντας τη «να πάει να γ... θεί»!
Μπορούμε ήδη να υποθέσουμε ότι στην καγκελαρία και τα διάφορα επιτελεία της, βγάζουν καπνούς για τον Ολάντ, για τον οποίο οι Γερμανοί ούτως ή άλλως δεν τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση. Βλέπετε, η κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» έχει ανάγει και τα τρία αυτά θέματα σε πεδία έντονης αντιπαράθεσης με τους Αμερικανούς: Στο πρώτο, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές όλων των κομμάτων θεωρούν ότι ο Ομπάμα δεν έχει κάνει ούτε βήμα πίσω και άρα, για την ώρα, είναι αδύνατο να υπάρξει συμφωνία «μη κατασκοπίας». Στο δεύτερο, το Βερολίνο θεωρεί ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία της ζώνης ελεύθερου εμπορίου, πολύ περισσότερο που είναι στα μαχαίρια με την Ουάσιγκτον για τη συνταγή της οικονομικής πολιτικής που μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την κρίση. Όσο για το τρίτο, η Μέρκελ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «εντελώς απαράδεκτες» τις δηλώσεις Νούλαντ, ζητώντας από τους προϊσταμένους τους να την επαναφέρουν στην τάξη.
Ας μην μας παραξενεύει, πάντως, η στάση του Ολάντ. Η απροκάλυπτη, πλέον, προώθηση του σεναρίου της «γερμανικής Ε.Ε.» έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στις τάξεις της γαλλικής (και όχι μόνο) ελίτ, η οποία ασφαλώς και δεν είναι διατεθειμένη να ξεπουληθεί άνευ όρων στο Τέταρτο Ράιχ. Και γι' αυτό, δεν θα διστάσει να συμμαχήσει ακόμη και με τον διάβολο!

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs