Η απόφαση της κυβέρνησης για ευρωεκλογές με σταυροδοσία δεν είναι τόσο αθώα όσο λένε
Από αιφνιδιασμό σε αιφνιδιασμό. Με νομοθετική ρύθμιση αλλάζουν τις ημερομηνίες των εκλογών, για να συμπέσει ο β' και όχι ο α' γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές στις 25 Μαίου, αλλάζουν και τη διαδικασία των ευρωεκλογών καθιερώνοντας τη σταυροδοσία . Ολα αυτά 100 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές και χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοσδήποτε διάλογος στα κόμματά τους, στο κοινοβούλιο, πόσο μάλλον και έξω από εκεί.Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Α. Σαμαρά ο οποίος βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση για τη σύνθεση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου. Είχε ανακοινώσει ως επικεφαλής τον Μ. Κεφαλογιάννη στο πλαίσιο του deal για την απομάκρυνσή του από τη θέση του γραμματέα της ΝΔ, η Ρόδη Κράτσα ήθελε να κάνει ακόμη μια θητεία, η Μαριέτα Γιαννάκου το δήλωσε και δημόσια, τον Γιώργο Κουμουτσάκο στηρίζουν οι καραμανλικοί και στο μεταξύ η Ντόρα Μπακογιάννη λέγεται ότι εξέφρασε την επιθυμία να ηγηθεί της ευρωλίστας ακόμη και στην περίπτωση που θα αναλάβει καθήκοντα Επιτρόπου το Νοέμβριο. Ο πρωθυπουργός ασφαλώς και θα έπρεπε να επιλέξει και έναν δικό του άνθρωπο για να έχει τη σφραγίδα του το ευρωψηφοδέλτιο, υπήρχαν διαγκωνισμοί και μεταξύ συνεργατών του, τα αιτήματα στο Μέγαρο Μαξίμου έφταναν βροχή από διάφορες πηγές προέλευσης και είχε γίνει πλέον φανερό ότι όπως και να έφτιαχνε τη λίστα θα δημιουργούσε περισσότερα εσωκομματικά προβλήματα από αυτά που θα έλυνε.
Η ιδέα αυτή άρεσε αμέσως στον Ευ. Βενιζέλο ο οποίος βρήκε την τέλεια λύση για να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα "αδειάζοντας" τους 58. Κανείς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να απορρίψει αυτή την ιδέα ενώ η "Πρωτοβουλία των 58" αιφνιδιάστηκε, περιήλθε σε κατάσταση αμηχανίας αλλά δεν τολμά να έρθει σε ρήξη με τη Χαριλάου Τρικούπη για τη διαδικασία ανάδειξης των ευρωεκλογών που έχει το τεκμήριο της δημοκρατικότητας. Στη χθεσινοβραδινή συνάντηση των 58 ακούστηκαν πολλά εναντίον του Ευ. Βενιζέλου γι αυτόν τον ελιγμό, αλλά τελικά συμφωνήθηκε να εκδοθεί μια ουδέτερη ανακοίνωση.
Στα επιτελεία Σαμαρά και Βενιζέλου υπάρχει ικανοποίηση στα όρια του ενθουσιασμού για τον απόηχη της απόφασης σχετικά με την ανάδειξη των ευρωβουλευτών. Η μόνη σοβαρή αντίδραση μέχρι στιγμής είναι αυτή του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος όμως βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το ΠΑΣΟΚ και φυσικά είναι ξένος για τη ΝΔ. Αντίθετα, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές, βουλευτές και στελέχη σπεύδουν από χθες να εκφράσουν τη σύμφωνη γνώμη τους γι αυτή την απόφαση.
Συνεργάτες των δύο κυβερνητικών εταίρων υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κίνηση ματ τονίζοντας ότι:
-Προκλήθηκε αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται να μην υποστηρίζει μια συμμετοχική διαδικασία που δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να εκφραστούν. Επίσης, αφαιρεί από την Κουμουνδούρου την πρωτοβουλία των κινήσεων.
-Δημιουργήθηκε σύγχυση γενικά στα κόμματα της αντιπολίτευσης και είναι ενδειτικό ότι ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από τη ΔΗΜΑΡ, τη Δράση κ.α
-Λύθηκαν τα χέρια των πολιτικών αρχηγών που απαλλάσσονται από την ευθύνη για την επιλογή των ευρωβουλευτών, επομένως και από τις πιέσεις.
-Ευνοείται η συσπείρωση του κομματικού στρατού, αφού οι υποψήφιοι θα αναγκαστούν να κάνουν δυναμική προεκλογική καμπάνια για να μαζέψουν ψήφους
-Κλείνουν εσωκομματικά μέτωπα, καθώς δεν υπάρχουν ομάδες ή πρόσωπα στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που θα εκφράσουν τη διαφωνία τους για να μην αναλάβουν το πολιτικό κόστος της εναντίωσης σε μια επιλογή για περισσότερη δημοκρατία.
-Αποκτούν επικοινωνιακό πλεονέκτημα υποστηρίζοντας ότι θέλουν να δώσουν περισσότερα δικαιώματα στους πολίτες και να εμπιστευθούν την κρίση του εκλογικού σώματος δίνοντας τέλος σε μια αναχρονιστική παράδοση αρχηγικών διευθετήσεων.
-Αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση από την ουσία, το οικονομικό πρόγραμμα, στη διαδικασία, δηλαδή στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.