Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Τουρκία: Προς έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της λίρας



Ως μια φυσιολογική διαδικασία ανατίμησης χαρακτήρισε την πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Αλί Μπαμπατζάν, πριν λίγα 24ωρα, στο Νταβός. Όμως, μετά και το νέο ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε χθες η λίρα έναντι του δολαρίου η κεντρική τράπεζα της χώρας υποχρεώθηκε άρον-άρον να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για σήμερα το απόγευμα, φωτογραφίζοντας άμεση όσο και δυναμική αύξηση των επιτοκίων. 
Γράφει:  
Με τη λήψη εκτάκτων μέτρων να θεωρείται δεδομένη, η τουρκική αγορά ξύπνησε σήμερα ελαφρά πιο ήρεμη, ελπίζοντας ότι η διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων θα συγκρατήσει τη κατάρρευση του εθνικού νομίσματος, οι απώλειες του οποίου πλησιάζουν το 10% μόνο από τις αρχές της χρονιάς. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι  αρκετά πολύπλοκο για να επιλυθεί με μια μεμονωμένη παρέμβαση, καθώς οι παράγοντες που πιέζουν το νόμισμα είναι πολλαπλοί. 
Ο πρώτος και ευνόητος είναι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα, και οι τριγμοί που δέχεται η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το μέγα σκάνδαλο με τις μίζες και τη νέα κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της πολιτείας, των δικαστικών αρχών, αλλά και ενός τμήματος του ισλαμικού κατεστημένου που μέχρι τώρα στήριζε τον Τούρκο πρωθυπουργό.  Μία κατάσταση που αναπόφευκτα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη τουρκική οικονομία και την αγορά. 
Αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τη τουρκική λίρα συνιστά και το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (στα 60 δισ. δολάρια), παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις που και πάλι έχει προσπαθήσει να διατυπώσει η κυβέρνηση. Και βέβαια ως κερασάκι στη τούρτα λειτουργεί το tapering του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την αμερικανική Federal Reserve, που ασκεί σημαντικές πιέσεις όχι μόνο στη τουρκική λίρα αλλά και στα νομίσματα όλων των μεγάλων αναδυόμενων αγορών, από το βραζιλιάνικο ρεάλ, έως το νοτιοαφρικανικό ραντ και το ρωσικό ρούβλι, που βιώνουν το μεγαλύτερο selloff της τελευταίας πενταετίας. 
Κοινώς ο συνδυασμός των εσωτερικών πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων της χώρας με τον αρνητικό αντίκτυπο της αντιστροφής της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής αποδεικνύεται …τοξικός για το τουρκικό νόμισμα. Και δεν είναι τυχαίο ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν μπόρεσε τελικά να τον αντιμετωπίσει χωρίς αύξηση των επιτοκίων, παρά την έντονη δυσφορία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεση της με μια τέτοια κίνηση, σε μια χρονιά εκλογών. Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει αποκηρύξει δημοσίως το «λόμπι των αυξημένων επιτοκίων» που υποτίθεται ότι συνωμοτεί για να περιορίσει την ισχυρή αναπτυξιακή πορεία της χώρας. 
Πραγματικά, η πολιτική πίεση ήταν και ο βασικότερος λόγος που η κεντρική τράπεζα είχε μέχρι τώρα προσπαθήσει να συγκρατήσει την ελεύθερη πτώση της λίρας με εναλλακτικές παρεμβάσεις, πλην της αύξησης των επιτοκίων. Μόνο τη περασμένη εβδομάδα, η τράπεζα ξόδεψε πάνω από δύο δισ. δολάρια από τα αποθεματικά της για να στηρίξει τη λίρα. Όμως, πλέον ήταν απολύτως σαφές ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν έφερναν το παραμικρό αποτέλεσμα, καθιστώντας επιτακτική τη λύση της αύξησης των επιτοκίων. Όπως είναι εξίσου σαφές ότι η σημερινή αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, όσο επιθετική κι αν προμηνύεται να είναι, δεν θα είναι η μοναδική, δημιουργώντας υποχρεωτικά νέα δεδομένα για την τουρκική οικονομία και την ανάπτυξη της. 
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs