Η επίσημη έναρξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ ήταν η στιγμή που διάλεξε ο Α. Σαμαράς για να περιγράψει το δίλημμα των εκλογών του Μαίου, όπως το θέτει η Νέα Δημοκρατία. "Οι πολίτες θα επιλέξουν αν θέλουν ή όχι την Ευρώπη" είπε συγκεκριμένα, μιλώντας για το διακύβευμα των ευρωεκλογών και κατατάσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. Για την ακρίβεια, στις αντιευρωπαϊκές, αντιδυτικές και αντιΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποίησε. Απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον Αλ. Τσίπρα, προσπαθώντας να εκπέμψει με ισχυρό τρόπο την περιφρόνησή του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και κατήγγειλε την απουσία του από την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής ως ένδειξη αντιευρωπαϊσμού.
Της Αγγελικής Σπανού.Ηταν μια ευχάριστη μέρα η χθεσινή για τον πρωθυπουργό. Οπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μ.Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ.Β.Ρομπέι είπαν καλά λόγια για τις ελληνικές προσπάθειες προσαρμογής και στήριξαν όσο μπορούσαν την κυβέρνηση. Προέβλεψαν ότι το 2014 θα σπάσει ο κύκολος της ύφεσης, περιέγραψαν την πολιτική σταθερότητα ως αναγκαία προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και επέμειναν στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, όπως οι εταίροι τις εννοούν.
Μια δυσάρεστη έκπληξη για τη Συγγρού και τη Χ. Τρικούπη ήταν η απουσία από το Μέγαρο Μουσικής του Φώτη Κουβέλη. Παρόλο που ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκπροσωπήθηκε από τον Δ. Χατζησωκράτη επικαλούμενος υποχρεώσεις του εκτός Αττικής και ενώ με ανακοίνωση του κόμματός του ξεκαθαρίστηκε ότι δεν έλειψε από την εκδήλωση για να στείλει πολιτικό μήνυμα, η εντύπωση που δημιουργήθηκε δεν ήταν στα επικοινωνιακά μέτρα της κυβέρνησης. Προφανώς θα προτιμούσαν να απομονωθεί στην άκρη του κάδρου ο Αλ. Τσίπρας με τον Π. Καμμένο και να διαφοροποιηθεί ο Φ. Κουβέλης ως εκπρόσωπος των "υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων" στις οποίες απευθύνθηκε ο Ζ.Μ.Μπαρόζο, χωρίς να διευκρινίσεις σε ποια ακριβώς κόμματα αναφέρεται.
Οι δημοσκοπήσεις που έχουν υπόψιν τους στη Νέα Δημοκρατία δείχνουν ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι προσηλωμένη στο ευρώ, επίσης ότι ο πρωθυπουργός παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης που χάνει συνεχώς δημοτικότητα. Γι αυτούς τους λόγους, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει -όπως όλα δείχνουν- ότι θα παίξει στις ευρωεκλογές με το φόβο για ενδεχόμενη διακινδίνευση της παρουσίας της χώρας στην ευρωζώνη και με τα αδύνατα σημεία του Αλέξη Τσίπρα. Η πρώτη επιδίωξη περνά μέσα από την ανάδειξη των προγραμματικών ασαφειών του ΣΥΡΙΖΑ και του θολού μηνύματος που εκπέμπει ως προς την αντιμετώπιση του κοινοτικού πλαισίου. Η δεύτερη επιδίωξη υπηρετείται με τις σφοδρές επιθέσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιχειρείται να εμφανιστεί ως δέσμιος ακραίων συνιστωσών.
Το ύφος και η ένταση της χθεσινής καταγγελίας από τη ΝΔ σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, την ώρα που ο Ν. Μαζιώτης και ο Χρ. Ξηρός εξαφανίστηκαν επί διακυβέρνησης ΝΔ, μαρτυρούν τη γαλάζια πρόθεση για πόλωση, που συσπειρώνει το σκληρό κομματικό πυρήνα και μπερδεύει τη συζήτηση, αφού φεύγει από τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και πηγαίνει στον Τόνι Νέγκρι, κάτι που οπωσδήποτε προτιμά το επιτελείο Σαμαρά. Με αυτή την έννοια, η κυβέρνηση επενδύσει σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Πέτρος Τατσόπουλος ή ο Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, που για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, προσφέρουν επικοινωνιακές ευκαιρίες στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά τους να αποδομήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.