Λαλέλα Χρυσανθοπούλου
Το success story των BRIC's φαίνεται ότι χάνει και τα τελευταία ψήγματα της λάμψης του, αφού τα χθεσινά απογοητευτικά νέα από τις δυο πρώτες χώρες της τετράδας (Βραζιλία, Ρωσία) που θεωρούνταν μέχρι πρότινος περισσότερο ανθεκτικές, ενέτειναν τον προβληματισμό που υπάρχει εδώ και καιρό στις αγορές για τις προοπτικές των άλλων δύο της «παρέας», δηλαδή της Ινδίας και της Κίνας.
Η Βραζιλία, η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 0,5% το γ' τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για το πρώτο τρίμηνο ύφεσης από τις αρχές του 2009 και παρότι ο υπουργός Οικονομικών Γκουίντο Μαντέγκα έσπευσε να προεξοφλήσει την αναστροφή της τάσης κατά το τρέχον τρίμηνο και να προβλέψει επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2014 (ελέω και του... Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου), οι αναλυτές δεν πείστηκαν.
Κατ' αυτούς, η επίδοση του γ' τριμήνου αντανακλά την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας που αγωνίζεται να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να παραμείνει ανταγωνιστική, βλέποντας τις «δάφνες» μιας δεκαετίας εκρηκτικών ρυθμών ανάπτυξης να μαραίνονται. Οι ίδιοι εγείρουν και την προοπτική πιστοληπτικής υποβάθμισης της χώρας εντός του 2014, κάτι που αποτελεί κακό νέο για την πρόεδρο Ρούσεφ, που θα διεκδικήσει την επανεκλογή της το επόμενο έτος.
Τα σύννεφα που έχουν σκιάσει τον ουρανό του Ρίο ντε Τζανέιρο «έφτασαν» μέχρι τη Μόσχα: Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας αναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμησή του για τους ρυθμούς ανάπτυξης φέτος για τέταρτη (!) φορά από την αρχή του έτους, με τον πήχυ να τίθεται στο 1,4% από 3,6% στην αρχή του έτους. Για το 2014, οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ εκτιμώνται στο 2,5% με αισιόδοξες παραδοχές (π.χ. αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ενώ πολλοί στην αγορά προεξοφλούν πτώση), όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι σύντομα θα... προσγειωθούν, καθώς τα προβλήματα της ρωσικής οικονομίας και δη η κάθετη υποχώρηση των επενδύσεων και της βιομηχανικής παραγωγής και η μειωμένη ζήτηση για το πετρέλαιο και τις υπόλοιπες πρώτες ύλες που παράγει δεν αναμένεται να εξαφανιστούν στο ορατό μέλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Πούτιν υποσχέθηκε μετά την επανεκλογή του πέρυσι να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης 5% και να οδηγήσει την Ρωσία στην πρώτη πεντάδα των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου έως το τέλος της δεκαετίας. Δεσμεύσεις που ηχούν ανεδαφικές, αφού οι ίδιοι οι οικονομολόγοι του Κρεμλίνου κάνουν λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% για τα επόμενα 20 χρόνια - στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Εάν σε αυτά προστεθούν τα χρόνια προβλήματα της Ινδίας (διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ η ανάπτυξη κατεβάζει ταχύτητα) και οι αμφιβολίες για το κατά πόσο οι -ασαφείς- μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε πρόσφατα η ηγεσία της Κίνας θα δρομολογήσουν τη μετατόπιση του κέντρου βάρους του οικονομικού μοντέλου της χώρας από τις εξαγωγές στην εγχώρια ζήτηση χωρίς να προκληθούν ισχυροί κλυδωνισμοί, τότε καθίσταται σαφές ότι οι προοπτικές για τα BRIC's δεν είναι ευοίωνες.
Και πολύ περισσότερο εάν λάβει κανείς υπόψη ότι αργά ή γρήγορα (και τις τελευταίες ημέρες οι επενδυτές προεξοφλούν το δεύτερο...) θα αρχίσει η διαδικασία επιβράδυνσης των ρυθμών εκτύπωσης χρήματος από την αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed, που απειλεί να θολώσει ακόμη περισσότερο τον ορίζοντα όχι μόνο των BRIC's αλλά των αναδυόμενων αγορών στο σύνολό τους. Η Societe Generale μάλιστα αναδεικνύει μια άλλη ομάδα, αυτή των «fragile five», δηλαδή των πέντε χωρών που θεωρούνται πιο ευάλωτες. Σε αυτή φιγουράρουν η Βραζιλία και η Ινδία, μαζί με την Ινδονησία, την Τουρκία και τη Νότιο Αφρική...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.