ΕΜΕΙΝΑΝ ΜΟΝΟ 153...
Με ένα βουλευτή λιγότερο πλέον, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιβιώσει το απόγευμα και της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, στο οποίο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις λόγω των πρόσθετων άρθρων για αλλαγές στα πρόστιμα επί των ληξιπρόθεσμων χρεών και για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, ενοικίων και οφειλών εις χείρας τρίτων, χωρίς καμία προειδοποίηση του οφειλέτη, από την εφορία.
Ο «στρατηγός άνεμος» Βύρων Πολύδωρας φύσηξε πάνω από την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία μετά τη διαγραφή- εξπρές του πρώην υπουργού για την καταψήφιση του ενιαίου φόρου ακινήτων μετράει 153 βουλευτές.
Ο κ.Πολύδωρας είχε από την προηγούμενη Παρασκευή αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ως προς τη στάση του στον ενιαίο φόρο ακινήτων και με τη χθεσινή του ομιλία δεν άφησε καμία αμφιβολία ως προς τη διαφοροποίηση του. Με τη φράση «Περιμένετε να το ψηφίσω εγώ αυτό; Και η ιστορία μου; Ο πολιτισμός μου;» έδειξε σαφώς ότι εννοούσε τις απειλές του, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου, που ανησύχησε μήπως η στάση του βουλευτή Β’ Αθήνας βρει μιμητές. Το πρωί του Σαββάτου και ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, ελήφθη η απόφαση: Εφόσον ο πρώην υπουργός προχωρούσε σε καταψήφιση, θα ερχόταν η διαγραφή του, ώστε να δοθεί ένα μήνυμα και σε άλλους επίδοξους «αντάρτες». Έτσι και έγινε με επιστολή του πρωθυπουργού προς το προεδρείο της Βουλής που αναγνώσθηκε αμέσως μετά την ψηφοφορία.
Οι ελπίδες ορισμένων στη Ν.Δ πως από την ψηφοφορία θα προέκυπταν τουλάχιστον νέα «μαξιλαράκια» για την κυβερνητική πλειοψηφία διαψεύστηκαν, καθώς ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης ψήφισε όχι στο σύνολο του νομοσχεδίου. Το «ναι» του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη, που δεν είχε μέχρι το βράδυ της Παρασκευής ξεκαθαρίσει στη Χαριλάου Τρικούπη εάν θα ψήφιζε το φόρο ακινήτων, τουλάχιστον περιόρισε την αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ απών από την ψηφοφορία ήταν ο Απόστολος Κακλαμάνης, λόγω ασθένειας όπως είχε ενημερώσει.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το «όχι» του κ.Πολύδωρα και τη διαγραφή του, ωστόσο το «σύνδρομο Τζάκρη» αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνο για την κυβέρνηση, που με 153 δεν έχει περιθώρια να χάνει και από ένα βουλευτή σε κάθε δύσκολη ψηφοφορία, όπως συνέβη με την ανεξάρτητη πλέον Θεοδώρα Τζάκρη κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επόμενη δοκιμασία για την κυβέρνηση έρχεται ήδη το βράδυ του Σαββάτου, με την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, το οποίο ενώ υποτίθεται ότι θα περνούσε πανηγυρικά έφερε νέα αναστάτωση εξαιτίας των προσθηκών για τα πρόστιμα και τις κατασχέσεις.
Παρά τις προσπάθειες ορισμένων να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη προσωπικά τον κ.Σαμαρά και τα αιτήματα των βουλευτών για απόσυρση και των συγκεκριμένων επίμαχων άρθρων, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας –κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό- υπερασπίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου τη ρύθμιση για τα πρόστιμα, χωρίς να αφήσει παραθυράκι για αλλαγές.
Ο κ.Στουρνάρας έκανε λόγο για αδικαιολόγητες αντιδράσεις των βουλευτών και παραπληροφόρηση, υποστηρίζοντας ότι με τη νέα ρύθμιση για τα πρόστιμα βελτιώνονται τα άρθρα 53 και 57 του κώδικα φορολογικής διαδικασίας, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο καθώς αντί για προσαύξηση μέχρι 120% το πρόστιμο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη φτάνει το 20% μετά από πάροδο δύο ετών και παρουσίασε ως δικλείδα ασφαλείας πως το επιτόκιο θα είναι όσο χαμηλότερο, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης πάντως άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ανάλογα και με τις αντιδράσεις των βουλευτών, μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας, παραπέμποντας πάντως στο υπουργείο Οικονομικών ως αρμόδιο και έχοντα τον πρώτο λόγο.
Μετά τη διαγραφή του κ.Πολύδωρα και ενώ επικρατούσε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα τόσο στη Ν.Δ όσο και στο ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις και συνεχιζόταν οι «ζυμώσεις» ενόψει της ψηφοφορίας για τους πλειστηριασμούς, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης μιλώντας στη Βουλή απάντησε τόσο στο διαγραφέντα πρώην υπουργό όσο και στις διαμαρτυρίες για τις ύποπτες διατάξεις του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς.
«Που είναι η δήμευση;» αναρωτήθηκε ο κ.Λαζαρίδης, υποστηρίζοντας ότι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας παραμένει χαμηλότερη στην Ελλάδα από ότι στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες. Απάντησε επίσης στο σημερινό πρωτοσέλιδο της «Ε» για εκτέλεση συμβολαίων εξαθλίωσης κατά παραγγελία της τρόικας με τις ρυθμίσεις για κατασχέσεις και πρόστιμα στα ληξιπρόθεσμα. «Μας κατηγορούν ότι νομοθετούμε καθ υπόδειξη της τρόικας. Αυτός ο νόμος έρχεται χωρίς τη συμφωνία της τρόικας. Επειδή έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε να κάνουμε και κάτι στο οποίο δε συμφωνούν», είπε ο κ.Λαζαρίδης, παρόλο που ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είχε παραδεχθεί πως το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς έρχεται με την ανοχή της τρόικας και παρόλο που τα επίμαχα άρθρα αφορούν άσχετα θέματα και προστέθηκαν εκ των υστέρων.
Ανακοίνωση εξέδωσε η Ν.Δ σχετικά με την διαγραφή του Β. Πολύδωρα
«Τη στιγμή που η κυβέρνηση αγωνίζεται με επιτυχία να βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική κρίση, ο κ. Πολύδωρας επέλεξε συνειδητά να βρεθεί απέναντι στην εθνική προσπάθεια, στην Παράταξή του και να ταυτιστεί με τους αντιευρωπαϊστές, τους λαϊκιστές, τους οπαδούς της δραχμής και τους αρνητές της εθνικής προσπάθειας για τη σωτηρία της χώρας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.