Μια νέα αντίληψη περί Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) κάνει πράξη η Coca-Cola 3E, θεωρώντας ότι ένα -σημαντικό και αξιέπαινο- περιβαλλοντικό πρόγραμμα μπορεί να συνυπάρχει χωρίς πρόβλημα με απολύσεις, δικαστικές διώξεις εργαζομένων και απαιτήσεις αποζημίωσης (από τους εργαζομένους φυσικά).
Πριν λίγες μέρες η Coca-Cola 3Ε βραβεύτηκε με Αριστείο Εταιρικής Υπευθυνότητας στον τομέα Περιβάλλον από τον Σύνδεσμο Διαφημιζομένων Ελλάδος για το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» που υλοποιεί η εταιρεία μαζί με την Coca-Cola Hellas. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει βραβευθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και με το Ευρωπαϊκό Βραβείο ΕΚΕ από το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Την ίδια ώρα, αλλά λίγο μακρύτερα από το χώρο βράβευσης και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία έχει απολύσει 33 εργαζομένους, καταργώντας, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου, κατέθεσε αγωγή κατά των 11 μελών του διοικητικού συμβουλίου του επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων αλλά και κατά των 22 μελών της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) και τους ζητά και αποζημίωση 250.000 ευρώ για ηθική βλάβη και δυσφήμιση.
Η αγωγή αφορά δελτία τύπου της ΠΟΕΕΠ και του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Κόκα-Κόλα 3Ε, για τη γνωστοποίηση της απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι από την 1η Οκτωβρίου ζητώντας τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την επαναλειτουργία του εργοστασίου και βέβαια το κάλεσμα που έχουν απευθύνει τα Σωματεία εργαζομένων στον κόσμο για μποϋκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας.
Η Coca-Cola 3Ε δεν είναι η πρώτη εταιρεία που απολύει εργαζομένους της, ή που καταργεί δραστηριότητές της. Μάλλον όμως, είναι η πρώτη εταιρεία που ενώ εφαρμόζει αυτές τις πρακτικές, βραβεύεται κιόλας. Και όχι, το γεγονός ότι το βραβείο που απέσπασε αφορά περιβαλλοντική δράση ούτε άσχετο είναι, ούτε δικαιολογεί την επιβράβευση της εταιρείας. Βλέπετε, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, θεωρητικά τουλάχιστον, αναπτύσσεται και στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: τους εργαζόμενους της εταιρείας, την κοινωνία, το περιβάλλον και την αγορά. Και εκτός εάν άλλαξε αιφνιδίως ο ορισμός της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης οι απολύσεις εργαζομένων δεν μπορούν να θεωρηθούν ΕΚΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης οι πολίτες όπως προκύπτει από τις έρευνες αναγνωρίζουν ως υπεύθυνη εταιρική συμπεριφορά για τον πυλώνα «εργαζόμενοι» την αύξηση ή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και όχι πλέον τις διάφορες παροχές που προσφέρουν ή προσέφεραν στο παρελθόν οι εταιρείες στους εργαζόμενούς τους.
Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σταθερό εύρημα των σχετικών ερευνών αποτελεί η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στις ενέργειες ΕΚΕ των εταιρειών και η σύγχυση τους με τις «δημόσιες σχέσεις».
Το κατά πόσο βέβαια η βράβευση μιας εταιρείας ως κοινωνικά υπεύθυνης, τη στιγμή που απολύει τους εργαζόμενούς της, ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη στον τομέα της ΕΚΕ και ενισχύει το κύρος των βραβείων επαφίεται στους διοργανωτές των συγκεκριμένων και ανάλογων βραβείων να το κρίνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.