Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Η λεω-φόρος των στεναγμών



Η διαπραγμάτευση αφενός μεν με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και αφετέρου δε με την τρόικα για την τύχη των αμυντικών βιομηχανιών βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Το άγχος να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων, προτού εξελιχθεί σε νέο θρίλερ, ήταν εμφανές στο μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφώνησαν ότι τα παζάρια με την τρόικα πρέπει να τελειώνουν άμεσα «ώστε να επέλθει κοινωνική ηρεμία και ομαλότητα».
Ηρεμία όμως δεν επέρχεται ούτε στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, όπου οι αντιδράσεις για το φόρο ακινήτων εντείνονται. Την πολιτική λύση καλούνται να δώσουν εν τέλει οι δύο αρχηγοί, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν νέα συνάντηση για το θέμα πριν από την παρουσίαση του τελικού σχεδίου, η οποία, όπως φαίνεται, μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα. Πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. στέλνουν τις προτάσεις τους όχι στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά στο μέγαρο Μαξίμου, συνοδεία πολιτικών κειμένων, και επιμένουν στη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Κυβερνητικές πηγές προσπαθώντας μάταια να κατευνάσουν τα πνεύματα επαναλαμβάνουν ότι στο τελικό σχέδιο θα ενσωματωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων.
Ως προς το δεύτερο βασικό αντικείμενο της συνάντησης, τις αμυντικές βιομηχανίες, η κυβέρνηση επιμένει στην αναδιάρθρωση εν λειτουργία, σε αντίθεση με την πρόταση της τρόικας για λουκέτο, καθώς πιστεύει ότι είναι βιώσιμες στο πλαίσιο του εξαγωγικού τους χαρακτήρα. Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν επίσης ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διασφαλίζεται η πληρωμή των εργαζομένων και η προστασία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων έναντι των πιστωτών τους.

Ακίνητος ο Στουρνάρας στις προτάσεις

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν διαφορετικό τρόπο φορολόγησης
Στους δύο αρχηγούς, τον Α. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο, παραπέμπουν το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να λάβουν εκείνοι τις οριστικές αποφάσεις, μετά την άρνηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να δεχθεί τις προτάσεις τους.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών, ενημέρωσαν χθες βράδυ τον Ευ. Βενιζέλο και -σύμφωνα με πληροφορίες- αποφασίστηκε να υπάρξει νέα συνεδρίαση του διευρυμένου αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου, ώστε να οριστικοποιηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και με αυτήν ο κ. Βενιζέλος να συζητήσει με τον κ. Σαμαρά για την τελική μορφή.
Αυτό σημαίνει ότι η διορία που έδινε το υπουργείο Οικονομικών για παρουσίαση του σχεδίου του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, προκειμένου να πιέσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσουν, δεν ισχύει πλέον. Τα χρονικά περιθώρια είναι ωστόσο στενά, αφού δέσμευση της κυβέρνησης στην τρόικα είναι ο νέος φόρος να ψηφιστεί έως τον Δεκέμβριο, για να ισχύσει από 1.1.2014.
Η αντιπροσωπεία των βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που είδαν τον κ. Στουρνάρα (Φ. Σαχινίδης, Π. Κουκουλόπουλος, Χρ. Γκόκας, Γ. Κουτρουμάνης, Χρ. Πρωτόπαπας και Γ. Δριβελέγγας) δεν ζήτησαν απλώς αλλαγές, αλλά την πλήρη ανατροπή και απόσυρση του σχεδίου, κάτι που απέρριψε ο κ. Στουρνάρας. «Ας αποφασίσουν οι αρχηγοί. Αυτός ο νόμος δεν περνάει από τη Βουλή όπως είναι. Δεν τον ψηφίζουμε», έλεγαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρότειναν έναν νέο φόρο, με τα εξής χαρακτηριστικά:
* Να επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη και όχι ανά ακίνητο.
* Να προβλέπει αφορολόγητο όριο σαφώς χαμηλότερο από τα 200.000 ευρώ που ίσχυε για τον ΦΑΠ.
* Οι συντελεστές φορολόγησης να αυξάνονται όσο αυξάνεται το άθροισμα της περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη, ώστε να προκύπτουν έσοδα 2,9 δισ. ευρώ και από τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
* Να προβλέπει απαλλαγές για αναπήρους ή και άλλες ευπαθείς ομάδες (συμπεριέλαβαν σε αυτές αγρότες με χαμηλό εισόδημα) όπως συνέβαινε με το ΕΕΤΗΔΕ και το ΕΕΤΑ.
«Υπήρξε καλό κλίμα που δεν κατέληξε. Δεν μας ικανοποίησαν οι απαντήσεις του κ. Στουρνάρα», δήλωσε σχετικά ο κ. Κουκουλόπουλος.
«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτές τις προτάσεις» φέρεται να είπε ο κ. Στουρνάρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με τέτοιες αλλαγές (έδειξε να συζητά μόνο τις φοροαπαλλαγές για τις ευπαθείς ομάδες) δεν θα εισπραχθεί ο πραγματικός στόχος των 2,9 δισ. ευρώ εσόδων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε αίτημα της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ και για αλλαγές στις γεωγραφικές ζώνες στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να επιδοτούνται για περισσότερα λίτρα και μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμων περιοχές που αδικούνται από το ισχύον σύστημα. Ούτε σε αυτό το αίτημα υπήρξε απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs