Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ξεκινά η δίκη Μόρσι στην Αίγυπτο


Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου καθώς σήμερα ξεκινά η δίκη του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και άλλων 14 μελών της Μουσουλμανικής Αδερφότητας και οι υποστηρικτές τους έχουν καλέσει σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Οι 15 κατηγορούνται ότι διέταξαν τις δολοφονίες διαδηλωτών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που είχαν ξεσπάσει έξω από το προεδρικό Μέγαρο,τον περασμένο Δεκέμβριο. Παρά το ότι εξελέγη δημοκρατικά, ο Μόρσι εκδιώχθηκε από το στρατό, μετά από 13 μήνες παραμονής στην εξουσία.
φωτ:Reutersφωτ:Reuters
Το παράδοξο είναι ότι πλέον στις αιγυπτιακές φυλακές βρίσκονται δύο πρώην πρόεδροι: Ο Χόσνι Μουμπάμαρακ- ο οποίος μετά από λαϊκή εξέγερση ανετράπη και τον διαδέχθηκε ο Μ.Μόρσι μετά από εκλογές το 2011- και πλέον ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο οποίος κατηγορείται για υποκίνηση της βίας.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι, ισλαμιστής πολιτικός μηχανικός με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, έσπασε την παράδοση κυριαρχίας από τις ένοπλες δυνάμεις από όπου είτε προερχόταν είτε υποστηριζόταν ο κάθε Αιγύπτιος ηγέτης μετά την ανατροπή της μοναρχίας το 1952. Υποσχέθηκε μια μετριοπαθή ισλαμική ατζέντα που θα οδηγούσε την Αίγυπτο σε μια νέα δημοκρατική εποχή, όπου μια κυβέρνηση διαφάνειας θα αντικαθιστούσε την απολυταρχία και θα σεβόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ωστόσο εκατομμύρια πολίτες τον κατηγόρησαν για σφετερισμό εξουσιών, για επιβολή της συντηρητικής Αδελφότητας του Ισλάμ, καθώς επίσης για κακή διαχείριση της οικονομίας, κατηγορίες που ο ίδιος ποτέ δεν αποδέχτηκε.
Ο επικεφαλής του στρατού, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ - Σίσι ήταν ο άνθρωπος που όρκισε στην προεδρία τον Μόρσι και αυτός που τον καθαίρεσε, με μια ενέργεια που από πολλούς έχει χαρακτηριστεί καθαρό πραξικόπημα.
Από τη διαμαρτυρία που ξεκίνησε το νεανικό κίνημα Ταμαρούντ, εκατομμύρια αιγύπτιοι βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας από τον ισλαμιστή πρόεδρο να παραιτηθεί. Ο Σίσι, ως ήταν επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών του Μουμπάρακ , εμφανίστηκε στην τηλεόραση στις 3 Ιουλίου για να ανακοινώσει το τέλος της «προβληματικής προεδρίας» του Μόρσι και τα σχέδια του για τις εκλογές. Την πτώση του Μόρσι ακολούθησαν εκτεταμένες πολύμηνες και πολύνεκρες - με χιλιάδες θύματα- συγκρούσεις των οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με τις δυνάμεις καταστολής. Οι κορυφαίοι ηγέτες της Αδελφότητας επίσης συνελήφθησαν.
Τώρα οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδερφότητας κάνουν λόγο για πολιτική δίκη του Μόρσι και ομάδες υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων μιλούν για διαδικασία στην οποία ο στρατός δρα χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. 

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs