EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Με την ολοκλήρωση αυτού του δεύτερου κύκλου συνομιλιών και τη σημερινή αναχώρηση των εκπροσώπων της τριμερούς από την Αθήνα, αρχίζουν οι πραγματικές δυσκολίες, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.
Το μέγεθος και τον τόνο αυτών των δυσκολιών έσπευσε να υπενθυμίσει, με άκομψο αλλά απολύτως θεσμικό τρόπο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ ο οποίος δήλωσε χθες ότι η συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ Σαμαρά και Μέρκελ «δεν είναι μια συνάντηση για διαπραγματεύσεις», αλλά για ενημέρωση.
Και για να μην έχει ουδείς αμφιβολία για τις προθέσεις της γερμανικής πλευράς ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι η επισήμανσή του γίνεται «σε περίπτωση που υπάρχουν λανθασμένες προσδοκίες».
Η δήλωση αυτή της γερμανικής πλευράς αιφνιδίασε την κυβέρνηση. Όχι τόσο για αυτό καθ’ εαυτό το περιεχόμενό της, αφού ουδείς και πολύ περισσότερο ο Πρωθυπουργός μεταβαίνουν στο Βερολίνο για διαπραγματεύσεις, αλλά για το γεγονός ότι το Βερολίνο δείχνει για μία ακόμη φορά να μην κατανοεί την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα. Παραταύτα το Μαξίμου επιμένει ότι η αυριανή συνάντηση είναι σημαντική στο μέτρο που ο κ. Σαμαράς θα μεταφέρει στους δανειστές μας τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Θέσεις, που όπως επισημαίνει στέλεχος του Μαξίμου, έχουν περιγραφεί στην προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Αύριο μεταβαίνει στις Βρυξέλλες και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην «εμβόλιμη» συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής.
Κι όσο η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική πλευρά θα διεξάγεται με email και τηλεδιασκέψεις, μέχρι τουλάχιστον την επάνοδο των εκπροσώπων των πιστωτών, η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή τον προϋπολογισμό, να προχωρήσει σε μία σειρά από διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλαγές, να τελειώσει με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, να λύσει τον μίτο της Αριάδνης με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, να αντιμετωπίσει την αναταραχή στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, να βρει λύση με τις αμυντικές βιομηχανίες και κυρίως τα ΕΑΣ και φυσικά να βάλει ένα τέλος στην εσωστρέφεια στο εσωτερικό των Κ.Ο. και κυρίως του ΠΑΣΟΚ.
Κι όλα αυτά, παραδέχεται κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, με την ισχνή πλειοψηφία των 154 βουλευτών, την αντιπολίτευση να απειλεί με προτάσεις για ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για κάθε κρίσιμο θέμα και την κοινωνία να στενάζει στην κυριολεξία από τη συνεχιζόμενη ύφεση και σκληρή λιτότητα.
Κι επειδή οι εκπρόσωποι των δανειστών, συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, δείχνουν φανερά πλέον ότι δεν βιάζονται μεταθέτοντας χρονικά το ενδεχόμενο συμφωνίας ακόμη και τον ερχόμενο Φεβρουάριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπους να αντέξει τον δύσκολο χειμώνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αρχικός σχεδιασμός για συμφωνία με την τρόικα το πολύ μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη και για άνοιγμα του μεγάλου θέματος της απομείωσης του ελληνικού χρέους με ταυτόχρονη έξοδο από τα μνημόνια, στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτός.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.