«Βρε κουνήσου από τη θέση σου πρωί-πρωί» αναφώνησε η σύζυγος διαβάζοντας τον τίτλο του δημοσιεύματος. Ο οποίος ασφαλώς και ενέχει μια δόση υπερβολής αναμειγμένη όμως με αρκετή δόση αλήθειας. Που έγκειται η υπερβολή; Πιθανότατα στο ότι τα χρήματα από τη φορολόγηση των τάφων, δεν επαρκούν για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό από την απαλλαγή της στάνης και του κοτετσιού από τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
Ασφαλώς το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων προσφέρεται για αρκετό τηλεοπτικό λαϊκισμό και μπόλικες κορώνες. Εκφράσεις όπως «δήμευση», «καταστροφή της μεσαίας τάξης» και άλλες παρόμοιες εκτοξεύονται με χαρακτηριστική άνεση λες και ο φόρος κατοχής ακινήτων επιβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μήπως δεν τον πληρώνουμε τρία χρόνια τώρα; Μήπως δεν έφτασαν οι αποθήκες και τα γκαράζ να φορολογούνται με συντελεστή… 4-5% ετησίως εξαιτίας του χαρατσιού της ΔΕΗ; Απλώς η αδικία αγγίζει πλέον περισσότερους. Αντί να περιορίζεται στους ιδιοκτήτες – πελάτες της ΔΕΗ, τώρα απλώνεται και τυλίγει όποιον χαρακτηρίζεται ιδιοκτήτης. Και ναι, αγγίζει και αυτόν που έχει ιδιόκτητο τάφο διότι, κανονικά, και αυτός πρέπει να δηλωθεί στο Ε9.
Με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, η κυβέρνηση στην πραγματικότητα ανοίγει το ντουλάπι με τους… σκελετούς. Φέρνει στην επιφάνεια όλα τα λάθη που έχουν γίνει κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9. Δεν έγιναν τώρα αυτά τα λάθη. Απλώς έχουν καλυφτεί όλα αυτά τα χρόνια καθώς ουδέποτε ασχολήθηκε κάποιος σοβαρά με την υπόθεση «ηλεκτρονική καταγραφή ακινήτων». Και γιατί καλύφθηκαν; Πολύ απλά διότι κανένας φορολογούμενος δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να τα διορθώσει επειδή ουδέποτε του ζητήθηκε να πληρώσει φόρο. Το αφορολόγητο του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που ίσχυσε μετά το 2010 (αρχικά 400.000 ευρώ και στη συνέχεια 200.000 ευρώ) κάλυψε πάνω από το 90% των Ελλήνων. Ακόμη και το ΕΤΑΚ που ίσχυσε για το 2008 και για το 2009, εκτός του ότι είχε αφορολόγητο αφήνοντας στο απυρόβλητο την πρώτη κατοικία με τα παρακολουθήματά της, δεν έφερε λάθη και παραλείψεις στο φως γιατί κατά τον υπολογισμό δεν ελήφθησαν υπόψη ούτε οι μικροιδιοκτησίες, ούτε τα αγροτεμάχια.
Τώρα όμως, η κυβέρνηση κάνει το μεγάλο βήμα. Φορολογεί τους πάντες και τα πάντα. Από το 1ο τετραγωνικό χωρίς καμία εξαίρεση. Τι θα κάνει στην πράξη; Θα πιάσει όλα τα δικαιώματα που εμφανίζονται στο Ε9 και θα επιβάλλει έναν φόρο με βάση το τετραγωνικό. Τάφος είναι η ιδιοκτησία; Πισίνα; Δικαίωμα υψούν; «Αέρας;» Ο φόρος θα επιβληθεί κανονικά. Το ίδιο και για τα αγροτεμάχια. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τον νόμο έτσι όπως είναι διατυπωμένος αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει καμία εξαίρεση. Άρχισαν βέβαια οι πολιτικές κορώνες περί εξαίρεσης των κοτετσιών και των θερμοκηπίων (σ.σ για την ιστορία τα θερμοκήπια δεν εμφανίζονται στο Ε9 άρα ούτως ή άλλως δεν επρόκειτο να φορολογηθούν καθώς αποτελούν κινητά στοιχεία. Αντίστοιχα, οι στάνες και τα κοτέτσια δεν έχουν καταγραφεί. Ο όλος θόρυβος, προκλήθηκε για τις γεωργικές αποθήκες οι οποίες όντως δηλώνονται στο Ε9 εφόσον έχουν κτιστεί με νόμιμη άδεια οικοδομής). Να είμαστε βέβαιοι ότι όσο περνούν οι ημέρες, θα προκύψουν και άλλα απίστευτα. Να σημειώσουμε ένα από αυτά; Στα γκαράζ που εμφανίζονται ως παρακολουθήματα διαμερισμάτων γίνεται έκπτωση φόρου 90%. Στα γκαράζ που εμφανίζονται ως αυτοτελείς ιδιοκτησίες, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Μπορεί τα δύο γκαράζ να βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Το ένα θα τύχει έκπτωσης 90% και το άλλο καμίας έκπτωσης. Και να ταν μόνον αυτό; Ισόγειο κατάστημα στην Ερμού πληρώνει τον ίδιο φόρο με ίσης επιφάνειας γραφείο στον 1ον όροφο του ίδιου κτηρίου. Δηλαδή την ίδια αξία έχουν αυτά τα κτίσματα;
Τι πρόκειται να συμβεί; Το βέβαιο είναι ότι θα επιχειρηθούν αλλαγές στο νομοσχέδιο το οποίο είναι γραμμένο στο… πόδι. Σημερινή συνέντευξη τύπου που έχουν προγραμματίσει οι συμβολαιογράφοι και η ομοσπονδία ακινήτων, θα φέρει και άλλα «περίεργα» στο φώς. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποια ακίνητα θα φορολογηθούν και ποια θα εξαιρεθούν και να γίνουν τουλάχιστον βασικές διακρίσεις. Αποθήκη από αποθήκη δεν μπορεί να διαφέρει. Κατάστημα δεν μπορεί να πληρώνει τον ίδιο φόρο με ένα διαμέρισμα. Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί (σ.σ υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να …πειστεί η τρόϊκα ότι το μέτρο δεν θα αποδώσει και να ζητήσει χαράτσι ΔΕΗ για τέταρτη χρονιά) περί τα μέσα του 2014, θα ζήσουμε το εξής φαινόμενο: Χιλιάδες έντρομοι φορολογούμενοι να αναζητούν τρόπους διαγραφής ακινήτων από το Ε9. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί εξ ‘ημών εμφανίζαμε συχνά-πυκνά και κανά αμφισβητούμενο χωραφάκι στο χωριό μπας και περάσουν τα χρόνια ανέφελα και μπορέσουμε να το «μονιμοποιήσουμε». Τσάμπα ήταν. Τώρα όμως θα κοστίζει…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.