Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Πολιτικό χάος και πάλι στην Ιταλία

Πολιτικό χάος και πάλι στην Ιταλία
Λαγό από το καπέλο του καλείται να βγάλει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, προκειμένου να εμποδίσει τη χώρα να πάει για δεύτερη φορά σε πρόωρες εκλογές, με απρόοπτες δυσμενείς συνέπειες για την ήδη ευάλωτη ιταλική οικονομία, πόσο μάλλον για την βαλλόμενη από παντού Ευρωζώνη.
Γράφει:  

Μην ξεχνάμε ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το συντηρητικό κόμμα του Μπερλουσκόνι συμφώνησαν, με βαριά καρδιά, να μπουν σε μια συγκυβέρνηση ήταν για να δώσουν τέλος στο πολύμηνο πολιτικό αδιέξοδο που ταλάνιζε την Ιταλία μετά τις πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου. Έτσι, μετά από ένα ήδη αμφιλεγόμενο πεντάμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μόνιμες έριδες μεταξύ τους δεν επέτρεψαν στη κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα να επιδείξει κάποια αξιόλογη πρόοδο στο νομοθετικό και μεταρρυθμιστικό πεδίο, μπορεί η οριστική ρήξη να μην προκάλεσε ακριβώς έκπληξη, όμως και πάλι δεν εμποδίζει την Ιταλία να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια λίαν επικίνδυνη περιπέτεια.

Η παραίτηση των υπουργών
Τις τελευταίες εβδομάδες, το συντηρητικό PdL απειλούσε …θεούς και δαίμονες με αφορμή την συζήτηση που μαίνεται στη Γερουσία για την αφαίρεση της έδρας από τον αρχηγό της, μετά την τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Μπερλουσκόνι για το σκάνδαλο της Mediaset. Με δεδομένο ότι ο νόμος είναι σαφής, πόσο μάλλον ότι ο Καβαλιέρε αντιμετωπίζει το επόμενο διάστημα και νέες καταδίκες για τις υπόλοιπες υποθέσεις για τις οποίες είναι υπόλογος στη Δικαιοσύνη, η αφαίρεση της έδρας του θεωρείται βέβαιη. Μάλιστα, η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας θα ψηφίσει οριστικά την ερχόμενη Παρασκευή. Όμως, ο παμπόνηρος Καβαλιέρε φρόντισε να κάνει επίδειξη της δύναμης του πολύ πριν την επίμαχη ψηφοφορία, και με τρόπο που φαινομενικά να μην συνδέεται με τον ίδιο, την προστασία του εγωισμού και της …καρέκλας του.
Επισήμως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέσυρε τους υπουργούς του από τη κυβέρνηση συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα, το Σάββατο, φέρνοντας τη κυβέρνηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με το πρόσχημα της διαφωνίας του για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τα νέα φορομέτρα.
Την Παρασκευή, κεντρικό θέμα στο κρίσιμο κυβερνητικό συμβούλιο που διεξήχθη υπό τον Ιταλό πρωθυπουργό ήταν η επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ και η αναζήτηση αντισταθμιστικών μέτρων που θα επέτρεπαν τη ματαίωση της εφαρμογής της νέας αύξησης του ΦΠΑ, από την 1η Οκτωβρίου. Οι κομματικοί εταίροι απέτυχαν να έρθουν σε συμφωνία, που σημαίνει ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα ισχύσει κανονικά από αύριο, και μία ημέρα μετά ο Μπερλουσκόνι, διατυμπανίζοντας τη διαφωνία του με την γραμμή της κυβέρνησης, ανακοίνωσε την απόσυρση των υπουργών του.

Ασφυκτικές πιέσεις για νέα λύση
Βεβαίως, ο σάλος που ακολούθησε εντός και εκτός της χώρας οδήγησε ήδη από χθες τον Καβαλιέρε να δείξει κάποιες τάσεις αναδίπλωσης. Ειδικά αφότου τρεις από τους πέντε δεξιούς υπουργούς, που συμμετέχουν στη κυβέρνηση Λέτα, δήλωσαν ότι θα ακολουθήσουν την εντολή του Καβαλιέρε με ιδιαίτερη απροθυμία, και μόνο επειδή ο ίδιος τους ανέθεσε τα πόστα τους. Μάλιστα, σε μια σπάνια επίδειξη απείθειας οι τρεις υπουργοί άφησαν να εννοηθεί ότι μπορεί να βοηθήσουν το Λέτα να επιβιώσει της ψήφου εμπιστοσύνης που ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Βουλή, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.
Πραγματικά, με τη ψηφοφορία για τη ψήφο εμπιστοσύνης, που θα πραγματοποιηθεί τελικά την Τετάρτη, ο Λέτα σκοπεύει να φέρει όλους τους βουλευτές του κομματικού συνασπισμού, και κυρίως τους δεξιούς βουλευτές, προ των ευθυνών τους, μπροστά στα μάτια του ιταλικού λαού, με δεδομένο ότι όλοι γνωρίζουν ότι ο κόσμος δεν θέλει νέες εκλογές και ανησυχεί για την απειλή που συνιστά μια νέα κάλπη για τη σταθερότητα της ιταλικής οικονομίας. Ήδη σήμερα η ιταλική αγορά κλυδωνίζεται, και θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες, όσο η πολιτική αστάθεια παρατείνεται, εντείνοντας αντιστοίχως και τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι Βρυξέλλες για την εξεύρεση λύσης.
Διόλου τυχαίο, σε νέες δηλώσεις του ο Μπερλουσκόνι υποστήριξε ότι θα ήταν πρόθυμος να συνεχίσει να στηρίζει τη κυβέρνηση, αλλά μόνο εφόσον η ατζέντα της περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, με πρώτο και κυριότερο την ακύρωση της επίμαχης αύξησης του ΦΠΑ.
Εναλλακτικά σενάρια
Στο μεταξύ βεβαίως ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, αναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά την τιτάνια προσπάθεια να βρεθεί λύση που θα προστατεύσει τη χώρα. Ήδη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει νέες εκλογές πριν υπάρξει οριστικά πτώση της κυβέρνησης Λέτα (άρα αν χάσει τη ψήφο εμπιστοσύνης) και εξαντληθούν όλα, μα όλα, τα περιθώρια για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Αν και με βάση τις ισορροπίες δυνάμεων στη Βουλή δεν υπάρχουν, δυστυχώς, πολλά εναλλακτικά σενάρια για την επίτευξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Ουσιαστικά οι μόνες λύσεις είναι είτε η ένταξη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων σε μια νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση ή η δημιουργία ενός νέου συνασπισμού, που θα βασίζεται στην στήριξη ή ανοχή  συγκεκριμένων βουλευτών από όλες τις παρατάξεις, από το Δημοκρατικό Κόμμα, το κεντρώο κόμμα του Μάριο Μόντι, και κυρίως τους βουλευτές του Γκρίλο και του Μπερλουσκόνι που διαχώρισαν τις τελευταίες ημέρες τη θέση τους, διαφωνώντας με την απότομη και πρόωρη πτώση της κυβέρνησης Λέτα, για το καλό της χώρας.
Αμφότερα τα σενάρια μοιάζουν δύσκολα –ο Μπέπε Γκρίλο ήδη χθες ζήτησε δημοσίως εκλογές. Και βέβαια ακόμη και αν λύση βρεθεί, είναι από τώρα βέβαιο ότι θα πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη λύση ανάγκης, που απλά θα …σπρώξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για την επόμενη χρονιά.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs