Αναστέλλεται το Σύνταγμα, σχηματίζεται προσωρινή κυβέρνηση και οδεύει προς εκλογές η Αίγυπτος. Ο πρωθυπουργός Μόρσι που δήλωνε ανυποχώρητος, απομακρύνεται, ανακοίνωσε ο στρατός. Στους δρόμους χιλιάδες κόσμου, υποδέχθηκαν με ζητωκραυγές την είδηση. Από νωρίς ο στρατός βρισκόταν στους δρόμους, στην κρατική τηλεόραση και σε περιοχές που ήταν συγκεντρωμένοι ισλαμιστές, ενώ σημειώθηκαν και σήμερα επεισόδια μεταξύ αντιπολιτευόμενων και φιλοκυβερνητικών.
22.40
Αναστέλλει το Σύνταγμα και ανακοινώνει το σχηματισμό μιας τεχνοκρατικής προσωρινής κυβέρνησης στην Αίγυπτο, ενόψει των νεών προεδρικών εκλογών, ο επικεφαλής των ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Αμπντούλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, περιστοιχισμένος από άλλα ανώτατα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, ο στρατηγός αλ Σίσι ουσιαστικά ανακοίνωσε την απομάκρυνση του εκλεγμένου προέδρου Μόρσι από την εξουσία και την πρόωρη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Εξήγγειλε επίσης ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει και θα τροποποιήσει το Σύνταγμα και ακόμη ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή εθνικής συμφιλίωσης στην οποία θα συμμετέχουν κινήματα της νεολαίας. Ο στρατηγός πρόσθεσε πως ο οδικός αυτός χάρτης έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας ενός ευρέως φάσματος πολιτικών οργανώσεων και παρατάξεων.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέιείπε ότι η επανάσταση του 2011 επαναλήφθηκε και πρόσθεσε πως ο λεγόμενος οδικός χάρτης που ανακοίνωσε ο στρατός ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.
Η ομιλία του αλ Σίσι έγινε δεκτή με ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα στην πλατεία Ταχρίρ, ιδίως η φράση του στρατηγού με την οποία ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων ανακοίνωσε πως ο Μόρσι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου. «Ο λαός και ο στρατός ενεργούν ενωμένοι», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.
Ο αλ Σίσι υποστήριξε, περιστοιχισμένος από τον μεγάλο σεΐχη Άχμαντ αλ Τάγεμπ και τον Πάπα των Κοπτών Ταουάντρο Β', ότι ο στρατός επενέβη εισακούγοντας τη βούληση του λαού που διαδήλωνε εναντίον της κυβέρνηση του Μόρσι εδώ και εβδομάδες.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Misr25, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, διέκοψε απότομα την εκπομπή του αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του αλ Σίσι.
Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, δύο ισλαμιστικά τηλεοπτικά δίκτυα, το αλ Χάφεζ και το αλ Νας, επίσης σταμάτησαν να εκπέμπουν σήμα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του στρατηγού.
Σε μήνυμά του μέσω του ιστοτόπου Twitter, ο αποπεμφθείς πλέον πρόεδρος Μόρσι χαρακτήρισε όσα ανακοίνωσε ο αλ Σίσι «πλήρες πραξικόπημα».
Αντίθετα το δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου, το Νουρ, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε το επιτελείο προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη.
21:50
Το σχέδιο για μια νέα πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο, το οποίο έχει την υποστήριξη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας, προβλέπει μια περίοδο άσκησης της εξουσίας από μια προσωρινή κυβέρνηση ως την διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, μετέδωσε πριν από λίγο το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA. Στην ανακοίνωση του σχεδίου που θα παρουσιασθεί στις 22.30 (ώρα Ελλάδος) θα είναι παρόντες ανώτατοι αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων, θρησκευτικοί ηγέτες καθώς και μέλη της του νεολαιίστικου κινήματος Tamarod.
Οι θρησκευτικοί ηγέτες θα είναι ο μεγάλος σεΐχης του Αλ Άζχαρ, αλλά και ο Πάπας των Κοπτών Ταουάντρος ο Β'.
Νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι μουσουλμάνοι και χριστιανοί πνευματικοί καθώς και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι πρόκειται να παρουσιάσουν από κοινού τον λεγόμενο οδικό χάρτη για την πολιτική μετάβαση στη χώρα.
Στο μεταξύ, η εφημερίδα Αλ Αχράμ δημοσίευσε πως από το απόγευμα, ο στρατός ανακοίνωσε στον Μόρσι πως "δεν είναι πια πρόεδρος"
21:40
Το κίνημα Tamarod, που σημαίνει επαναστάτης, αναφέρει πως έχει συγκενρώσει πάνω από 22 εκατομμύρια υπογραφές γαι την παραίτηση Μόρσι και την διεξαγωγή νεών προεδρικών εκλογών.
21:30
Το BBC Arabic αναφέρει πως ανώτατο στέλεχος της Μουσουλμανικής αδελφότητας επιχείρησε να περάσει τα σύνορα προς Λιβύη από τη διέλευση της Σαλούμ, αλλά συνελήφθη.
21:15
Ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «πολύ ανήσυχη» για την κατάσταση στην Αίγυπτο. Η κατάσταση στην Αίγυπτο παραμένει ρευστή και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επαληθεύσουν εάν και κατά πόσον βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδήλωση ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος, δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζεν Πσάκι.
«Παραμένουμε πολύ ανήσυχοι για όσα βλέπουμε στο πεδίο», ανέφερε η Πσάκι μιλώντας κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.
21:00
Δεκάδες τεθωρακισμένα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν αναπτυχθεί από το απόγευμα σε περιοχή του Καίρου, που είναι συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ στρατιώτες τοποθέτησαν αγκαθωτά συρματοπλέγματα και φράκτες γύρω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς όπου βρίσκεται και συνεχίζει να εργάζεται ο πρόεδρος Μόρσι.
Μία πηγή των ένοπλων δυνάμεων την οποία επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MENA ανέφερε ότι δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί μαζικά στις συνοικίες Νασρ Σίτι, Ηλιούπολη και κοντά στο πανεπιστήμιο του Καΐρου.
Ο στρατός ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή του ότι οι δυνάμεις του αναπτύχθηκαν για να περιφρουρήσουν την ασφάλεια και διέψευσε ότι επιτίθεται στους υποστηρικτές του Μόρσι, τονίζοντας: «Ο Αιγυπτιακός στρατός ανήκει σε όλους τους Αιγύπτιους».
20:00
Ο Μόρσι συνεχίζει να εργάζεται μέσα σε ένα στρατόπεδο της επίλεκτης Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, αλλά είναι ασαφές εάν του επιτρέπεται να αποχωρήσει από το χώρο αυτό, πρόσθεσε ο συνεργάτης του Μόρσι, ο Ισάμ ελ Χάνταντ.
«Σήμερα, σε αυτή την εποχή, κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα δεν μπορεί να επιτύχει απέναντι σε μια μεγάλη λαϊκή δύναμη χωρίς εκτεταμένη αιματοχυσία», δήλωσε ο Ελ Χάνταντ, σύμβουλος του προέδρου για θέματα εθνικής ασφαλείας.
19:30
Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι τόσο στον Μόρσι, όσο και σε ανώτατα στελέχη της ισλαμιστικής παράταξης απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το Αλ Τζαζίρα αναφέρει πως το προσωπικό έχει εγκαταλείψει το προεδρικό Μέγαρο, ενώ ο Μόρσι βρίσκεται σε συνάντηση στα περίχωρα του Καΐρου και δεν είναι γνωστό ακόμη πότε θα επιστρέψει στο παλάτι.
19:00
Ένας σύμβουλος του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφαλείας δήλωσε πριν από λίγο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «στρατιωτικό πραξικόπημα».
Το πραξικόπημα των ένοπλων δυνάμεων, ενάντια στη θέληση του λαού, δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία, πρόσθεσε. Ανέφερε ακόμη ότι περιμένει πως ο στρατός και η αστυνομία θα αποπειραθούν να απομακρύνουν διά της βίας τους φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές.
18:30
18:00
Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσε να σχηματιστεί μια «κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης» για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα, αλλά δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση. Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Μόρσι τόνισε ότι καθιστά υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα διότι παρακωλύουν μια πολιτική πρωτοβουλία για το σχηματισμό μιας επιτροπής που θα προετοίμαζε τροποποιήσεις του Συντάγματος που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στο μεταξύ το τελεσίγραφο που είχε απευθύνει ο αιγυπτιακός στρατός στον πρόεδρο Μόρσι και την πολιτική ηγεσία για να επιλύσουν την κρίση, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να επιβάλει αυτός έναν «οδικό χάρτη», έληξε στις 17:30 κι αναμένεται η έκδοση μιας ανακοίνωσης από το επιτελείο, αλλά δεν διευκρινίζεται το πότε.
17:30
Στρατιώτες με θωρακισμένα οχήματα έχουν αναλάβει την ασφάλεια των στούντιο της κρατικής τηλεόρασης στο κέντρο του Καΐρου και το προσωπικό που δεν εργάζεται σε ζωντανές εκπομπές έχει εγκαταλείψει το κτίριο. Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, τεθωρακισμένα οχήματα περιπολούν τους δρόμους γύρω από το κτίριο.
Ο επικεφαλής της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης Σόκρι Αμπού Αμίρα είπε, σε δηλώσεις του που δημοσίευσε η κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, ότι η Ρεπουμπλικανική Φρουρά φρουρεί και προστατεύει το κτίριο εδώ και ημέρες. Ο Αμίρα διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το κτίριο έχει εκκενωθεί.
Το γενικό επιτελείο στρατού των Αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων πραγματοποίησε συνάντηση με σημαντικές μορφές, της θρησκευτικής, πολιτικής και εθνικής ζωής καθώς και ηγέτες της νεολαίας, όπως ανέφερε ο αιγυπτιακός στρατός την Τετάρτη στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, πριν την εκπνοή του τελεσίγραφου στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι για να ικανοποιήσει τα λαϊκά αιτήματα και να μοιραστεί την εξουσία, ή να παραμερίσει.
17:00
Στοιχεία του "οδικού χάρτη" που θέλει να προωθήσει ο στρατόςδημοσιεύθηκαν στην κυβερνητική εφημερίδα "Αλ Αχράμ" και αφορούν μια μεταβατική περίοδο υπό τη στενή επίβλεψη του στρατού. Το σχέδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, προβλέπει το διορισμό ενός τριμελούς προεδρικού συμβουλίου που θα διευθύνεται από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και την αναστολή του Συντάγματος που μπορεί να διαρκέσει ως ένα χρόνο.
Εξάλλου η πολιτική πτέρυγα των Αδελφών Μουσουλμάνων που κυβερνούν την Αίγυπτο αρνήθηκε την πρόσκληση να συναντηθεί την Τετάρτη με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων. "Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συναντηθούμε με κανένα. Έχουμε πρόεδρο και αυτό είναι ένα γεγονός", δήλωσε ο Ουάλιντ αλ-Χαντάντ, ανώτερο στέλεχος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.
Εκπρόσωπος του Μόρσι δήλωσε πως ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι καλύτερα να πεθάνει "όρθιος σαν ένα δένδρο", υπερασπιζόμενος την εκλογική νομιμότητά του, παρά να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που κατέστρεψε τις ελπίδες των Αιγυπτίων για δημοκρατία.
15:30
Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία φωνάζουν "Φύγε!" απευθυνόμενοι στον πρόεδρο, ενώ η αντιπολίτευση διευκρινίζει πως δεν υποστηρίζει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Τόσο το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας (NSF), όσο και το Κίνημα Τάμαροντ, σε ανακοινώσεις τους τονίζουν πως δεν επιθυμούν στρατιωτικό πραξικόπημα.
"Εμείς δεν υποστηρίζουμε κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης και υπογραμμίζει ότι "εμπιστεύεται το στρατό όσον αφορά τη δήλωσή του ότι οι στρατιωτικοί δε θέλουν να εμπλακούν με την πολιτική", ενώ αναφέρουν πως το τελεσίγραφο που έθεσε ο στρατός στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι για την "ικανοποίηση των αιτημάτων του λαού" δε σημαίνει ότι οι στρατιωτικοί θέλουν να διαδραματίσουν έναν πολιτικό ρόλο.
Το Κίνημα Τάμαροντ, απαντώντας στην ανακοίνωση του στρατού, σημειώνει: "Δεν δεχόμαστε να διαπραγματευτούμε με το καθεστώς, ο Μόρσι πρέπει να παραιτηθεί αμέσως, δεν δεχόμαστε να αναλάβει ο στρατός τη τύχη της χώρας, Λαέ της Αιγύπτου μείνε στους δρόμους επαναστατημένος, στα χέρια σου πάρε όλες τις εξουσίες".
http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=372724
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.