Γράφει ο Νίκος Τριαντάφυλλος
Όλα τα' χε η τρικομματική κυβέρνηση, η έκθεση του ΔΝΤ της έλειπε για να συμπληρωθεί η εικόνα και να ανοίξει, μοιραία, η συζήτηση για τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα πολιτικής και κυρίως για τις προοπτικές της χώρας.
Το αμήχανο σχόλιο του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά «διορθώνω συνεχώς λάθη» από το μακρινό Ελσίνκι είναι χαρακτηριστικό της αμηχανίας που προκάλεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι διαπιστώσεις του Ταμείου αλλά και η νέα κόντρα του με την Ε.Ε. και το Βερολίνο, η οποία πέραν των άλλων, βγάζει και ειδήσεις για την Αθήνα, όπως πχ ότι ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν είναι επιθυμητό από τον ευρωπαϊκό παράγοντα.
Οι κυβερνητικοί επιτελείς προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των συμπερασμάτων τουΔΝΤ για το ελληνικό «λάθος» αλλά και της συγκυρίας στην οποία επέλεξε να τα δημοσιοποιήσει, ενώ δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι ενώ κάνουν αυτοκριτική, ταυτοχρόνως επιμένουν στις σκληρές θέσεις του για μια σειρά από ζητήματα όπως η δυσβάστακτη φορολογία.
Είναι ωστόσο σαφές ότι οι παρατηρήσεις του Ταμείου σκιάζουν τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο πόνταρε να …βγάλει το δύσκολο καλοκαίρι και να πορευτεί ως τις αρχές του φθινοπώρου με αέρα στα πανιά του το κλίμα αισιοδοξίας για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να υπερβεί την κρίση και να περάσει σε φάση ανάκαμψης.
Η συζήτηση που άνοιξε μετά την έκθεση επιβαρύνει και το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, όπως και την επιχείρηση κατευνασμού των εσωτερικών αντιθέσεων από τον πρωθυπουργό, αφού τα ερωτήματα που γεννώνται στην κοινή γνώμη φέρνουν σε δύσκολη θέση το κυβερνητικό κόμμα ( που οδεύει και προς το Συνέδριό του ) και σε ακόμη δυσχερέστερη το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ που ήδη υφίστανται σημαντικές απώλειες για την στήριξή τους στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης.
Επιπρόσθετα, επαναφέρει στο προσκήνιο την προεκλογική δέσμευση του κ. Αντ. Σαμαρά για την διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για τις συνθήκες υπό τις οποίες οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο, η οποία, για ευνόητους λόγους, έχει μπει στο συρτάρι. «Πως θα ζητήσουμε από τους πολίτες κι άλλη υπομονή όταν εμπεδώνεται στην κοινή γνώμη ότι η συνταγή ήταν λάθος και κυρίως ότι, παρά τις οδυνηρές θυσίες, δεν είναι ικανή να μας βγάλει στο ξέφωτο?» διερωτώνται στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι οι διαπιστώσεις του ΔΝΤ ενισχύουν την αντιπολιτευτική φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν ακόμη δυσκολότερη την προσπάθεια των κομμάτων του κυβερνητικού σχηματισμού να ανακόψουν την διείσδυση της Χρυσής Αυγής σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
Κάποιοι, συνδέουν την άγρια κόντρα ΔΝΤ-ΕΕ με τον ενεργειακό παράγοντα και τις αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται προ των πυλών στην Ελλάδα. Όπως και νάχει, το παιχνίδι είναι χοντρό και σκληρό και δεν δείχνει να λαμβάνει καθόλου υπόψη ένα ολόκληρο λαό που επί τρία χρόνια τώρα υφίσταται τις λάθος επιλογές και τις συνέπειές τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.