Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει για τη ΔΕΠΑ - Ποιοι δεν ήθελαν να πουληθεί τώρα και το φιάσκο του ΤΑΙΠΕΔ


Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει για τη ΔΕΠΑ
Δεν είχε ενημέρωση για τη μη συμμετοχή της Gazprom στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, ισχυρίστηκε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας την προχειρότητα και την ανικανότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει μία από τις πιο σημαντικές αποκρατικοποιήσεις.
Γράφει:  
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, «δεν είχαμε μηνύματα αμφισβήτησης της διαγωνιστικής διαδικασίας από την Gazprom, αντίθετα, η Sintez μας ενημέρωσε σήμερα το πρωί ότι δεν θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ».
Κι όμως, η κυβέρνηση είχε συρθεί σε τρεις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού Αλεξέι Μίλλερ. Αυτές τις συναντήσεις, ο κ. Παπαγεωργίου τις απέδωσε σε «απλές συζητήσεις κι όχι διαπραγματεύσεις». Δηλαδή, ο ισχυρός άνδρας της Gazprom δεν είχε τι άλλο να κάνει και είπε να πει ένα καφέ στο κέντρο της Αθήνας!
Αναφορικά με την προσφορά της Socar για τον ΔΕΣΦΑ, ο υφυπουργός τη χαρακτήρισε «ευχάριστο γεγονός», παραβλέποντας το γεγονός ότι ήταν η μοναδική προσφορά και μάλιστα χωρίς να γίνει γνωστό το ύψος του τιμήματος.
Χωρίς να ξεκαθαρίσει το εάν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, με έναν και μόνο υποψήφιο, ο κ. Παπαγεωργίου έσπευσε να συμπεράνει ότι αυτή η εξέλιξη αυξάνει την πιθανότητα επιλογής του αγωγού TAP, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο, περί του τιμήματος ουδείς λόγος! Ούτε διευκρίνισε εάν ο διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ θα τελεσφορήσει με έναν και μόνο υποψήφιο ή εάν θα κηρυχθεί κι αυτός άγονος.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, ο διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ θα επαναπροκηρυχθεί εκφράζοντας την ελπίδα ότι «στην επόμενη φάση θα είναι καλύτερες οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή, αφού έχει απομακρυνθεί το Grexit». Εμμέσως, δηλαδή, ο κυβερνητικός αξιωματούχος απέδωσε το φιάσκο στο Grexit, για το οποίο ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να μας πείσει όλο το τελευταίο διάστημα πως έχει εξαφανιστεί. Οπότε, η κοροϊδία είναι ακόμη μεγαλύτερη!
Τέλος, ο κ. Παπαγεωργίου άφησε να εννοηθεί ότι οι Ρώσοι είχαν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες πως η Κομισιόν θα μπλοκάρει την πώληση της ΔΕΠΑ στην Gazprom, ισχυρισμός ο οποίος επίσης δεν ευσταθεί, καθώς ο Αλεξέι Μίλλερ είχε απαιτήσει και πέτυχε να υπάρξει ειδικός όρος στο σχέδιο σύμβασης, με βάση τον οποίο εάν η ρωσική πλευρά δεν έμενε ικανοποιημένη από τους κοινοτικούς όρους, ακόμη και χωρίς να απαντήσει στην ελληνική πλευρά έπειτα από τρεις ημέρες, η συμφωνία θα ακυρωνόταν.
Με άλλα λόγια, ακόμη και σε αυτό το σημείο, η ελληνική κυβέρνηση δεν λέει όλη την αλήθεια. Επίσης, αποκαλύπτεται ηεπικοινωνιακή προσπάθεια μείωσης των ευθυνών της Αθήνας, που παρουσίασε ένας σημαντικός αριθμός φιλοκυβερνητικών Μέσων Ενημέρωσης πως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με κορυφαίο παράγοντα της Κομισιόν, ο οποίος απαίτησε να μη δοθεί η ΔΕΠΑ στους Ρώσους. Η πληροφορία αυτή είναι παντελώς αναληθής.
Πάντως, ο κ. Παπαγεωργίου… επιτρέπει(!) στην Gazprom να λάβει μέρος στο νέο διαγωνισμό «εάν κι εφόσον το επιθυμεί», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει εάν η νέα διαδικασία θα είναι εξπρές, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος.
Όσον αφορά στην «τρύπα» που δημιουργείται σε δημόσια έσοδα από το φιάσκο της αποκρατικοποίησης, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε: «Υπάρχει καλή συνεργασία με την τρόικα. Θα έχουμε εποικοδομητική συζήτηση για το πώς θα λύσουμε το ζήτημα».
Τέλος, ο υφυπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι οι εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ αλλάζουν τα δεδομένα σχετικά με την αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ., καθώς επανεξετάζεται το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Ποιοι δεν ήθελαν να πουληθεί τώρα η ΔΕΠΑ και το φιάσκο του ΤΑΙΠΕΔ


Ποιοι δεν ήθελαν να πουληθεί τώρα η ΔΕΠΑ και το φιάσκο του ΤΑΙΠΕΔ
Εδώ και ένα μήνα η fmvoice.gr είχε προειδοποιήσει ότι ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ οδεύει σε αποτυχία. Και ήταν πολλοί εκείνοι που δεν ήθελαν θετική κατάληξη σε αυτή τη συγκυρία.
Γράφει:  
Με τη δαμόκλειο σπάθη της Κομισιόν να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των Ρώσων, αλλά και με τις συμμαχίες να μην έχουν σχηματιστεί πλήρως, βόλευε όλες τις πλευρές να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός.
Μόνο το ελληνικό δημόσιο είναι χαμένο από αυτή την εξέλιξη, καθώς στη νέα διαγωνιστική διαδικασία είναι σίγουρο ότι ο πήχης του τιμήματος θα κατέβει αρκετά.
Η κυβέρνηση έκανε τους χειρότερους δυνατούς χειρισμούς, καθώς έδειξε ότι τα έδωσε όλα στην Gazprom, στις τρεις συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλεξέι Μίλλερ, αλλά δεν έκανε το σπουδαιότερο: ΔΕΝ εξασφάλισε την κατάθεση προσφοράς από τους Ρώσους.
Έτσι έδειξε ότι είναι ευάλωτη στις πιέσεις οποιουδήποτε ξένου, ενώ δεν έχει τη δύναμη να επιβάλει κάποιους όρους, όπως για παράδειγμα η μείωση των τιμών εισαγωγής αερίου στο ελληνικό σύστημα.
Για τους χειρισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, τι άλλο να πούμε; Ένα ακόμη φιάσκο προστέθηκε στα πολλά που έχει κάνει μέχρι τώρα, ενώ κατόπιν εορτής αφήνει να διαρρεύσει ότι η νέα διαγωνιστική διαδικασία θα γίνει με ρυθμούς εξπρές.
Από τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της fmvoice.gr σχετικά με το ότι η υπόθεση της ΔΕΠΑ πάει για Φθινόπωρο, τη στιγμή κατά την οποία Ρώσοι και Αμερικανοί φαίνεται πως είναι σε προχωρημένες επαφές, ώστε να μοιράσουν την ενεργειακή πίτα της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτή την πίτα σημαντικό κομμάτι είναι η ΔΕΠΑ.
Όσο για την προσφορά της Socar για τον ΔΕΣΦΑ, το παρόν των Αζέρων δόθηκε για να δοθεί! Άλλωστε, με έναν «μνηστήρα» και με χαμηλό τίμημα ούτε αυτό το σκέλος του διαγωνισμού δεν θα προχωρήσει.
Στο νέο διαγωνισμό ένα είναι σίγουρο: Οι προσφορές θα είναι σαφώς χαμηλότερες! Εκείνο που δεν μπορεί να εξασφαλίσει η κυβέρνηση είναι η συμμετοχή «τρανταχτών» ονομάτων του παγκόσμιου ενεργειακού τομέα.
Επιπλέον, το κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει να εξηγήσει πως θα καλύψει την τρύπα που δημιουργεί η αποτυχία στην ιδιωτικοποίηση. Άραγε με νέα μέτρα; Γιατί να πληρώσει η ελληνική κοινωνία το γεγονός ότι κάποιοι είναι άχρηστοι και δεν μπορούν να τελειώσουν μία δουλειά που έχουν αναλάβει;

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs